Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

5-4-2020 - Βαγγέλης Γερολιόλιος, δήμαρχος Δίου Ολύμπου: Για την αξιοποίηση του Αρχειακού υλικού μεγάλης αξίας (ΕΒΑΜΣ)


 Προς το Ίδρυμα, Ελληνική
Βιβλιοθήκη, Αρχείο και Μουσείο
Σουηδίας (ΕΒΑΜΣ)

Ενημερώθηκα από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού-Διαχείρισης & Εποπτείας των οικονομικών θεμάτων του Δήμου κ. Γεώργιο Καραλή, και από τον ειδικό συνεργάτη κ. Θεόδωρο Τόνα για τις επαφές που είχαν με τον εκπρόσωπο και πρόεδρο του Ιδρύματος...

 

κ. Μπούκα, προκειμένου να υπάρξει μεταξύ του Δήμου Δίου Ολύμπου και του ΕΒΑΜΣ συνεργασία για την αξιοποίηση του Αρχειακού υλικού μεγάλης αξίας που διαθέτει το ίδρυμά σας. Ακολούθησαν συζητήσεις με τους συνεργάτες μου για την μορφή της συνεργασίας και τους τρόπους υλοποίησης της, με κυριότερο και πιο άμεσο το ζήτημα της στέγασης και φύλαξης του αρχείου μέχρι την εξεύρεση του οριστικού τρόπου αξιοποίησης σε μόνιμο εκθεσιακό χώρο.

Κατ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιλογή και την εμπιστοσύνη που δείχνετε προς τον Δήμο μας και να σας ενημερώσω ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο (εντός μηνός), θα ληφθεί επίσημη  απόφαση για την έναρξη της συνεργασίας, η οποία θα λάβει την μορφή εξουσιοδότησης προς το πρόσωπό μου για την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας, που θα περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για την υλοποίηση της αξιοποίησης με την δημιουργία πολιτιστικού κέντρου με βάση τις συλλογές του Ιδρύματος.

 Ένα πολιτιστικό Κέντρο που θα εστιάζει τα ενδιαφέροντά του στον οικουμενικό Ελληνισμό και θα συλλέγει στοιχεία δημιουργικής παρουσίας του ελληνισμού απ’ όλο το κόσμο κι όχι μόνο απ’ τη Σουηδία που θα αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο επισκεπτών της περιοχής μας αλλά και ερευνητών και επιστημόνων απ όλο τον κόσμο.


Αντιλαμβανόμενος την μεγάλη ιστορική αξία του αρχείου, έχω θέσει ως πρώτη προτεραιότητα, την με ασφαλή τρόπο μεταφορά φύλαξης και συντήρησης και του αρχείου και για τον σκοπό αυτό εξετάζουμε τις διάφορες επιλογές με τους συνεργάτες μου, τις οποίες στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να συζητήσουμε και μαζί.

Ζητώ την κατανόηση σας για τυχόν καθυστερήσεις, καθώς πριν προλάβουμε να οργανωθούμε ως νέα δημοτική αρχή βρεθήκαμε ενώπιον της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Δίου Ολύμπου
Ευάγγελος Κ. Γερολιόλιος