Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Πόσο βαθύς είναι ο ωκεανός στην πραγματικότητα; ΒΙΝΤΕΟ


 
Αν νομίζετε ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τη θάλασσα, τότε θα εκπλαγείτε να μάθετε ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 90-95% των ωκεανών παραμένει ακόμη ανεξερεύνητο.

Ο... 

 
ωκεανός είναι τόσο βαθύς που το πιο βαθύ σημείο του ξεπερνά το ύψος της πιο υψηλής κορυφής βουνού του κόσμου.

Στα 831 πόδια έχει καταγραφεί το ανθρώπινο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης στην ιστορία, όπου η πίεση του νερού είναι 26 φορές μεγαλύτερη από αυτή της επιφάνειας της θάλασσας και αρκετή για να συνθλίψει τους περισσότερους ανθρώπινους πνεύμονες.

Στο βάθος των 3.280 ποδιών το ηλιακό φως δεν αγγίζει το νερό. Ακολουθεί η Midnight-Zone, όπου οι περισσότεροι υδρόβιοι οργανισμοί είναι τυφλοί. Εκεί, η θερμοκρασία ίσα που ξεπερνάει το σημείο πήξεως του νερού εκτός από κάποια σημεία που βρίσκονται κοντά σε υπόγειες θερμές εστίες και μπορούν να αγγίξουν θερμοκρασίες ακόμα και 800F.

Στα 9.816 πόδια είναι το μέγιστο σημείο που μπορεί να κολυμπήσει ένα συγκεκριμένο είδος φάλαινας και στα 12.500 πόδια βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού. Η πίεση του νερού σε αυτό το βάθος είναι 378 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της επιφάνειας της θάλασσας, όμως είναι ένα βάθος στο οποίο εξακολουθούν να υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί.