Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Πέντε βραδινές συνήθειες που αυξάνουν το κοιλιακός σας λίπος


Και πώς να τις αποφύγετε

Είναι γνωστό ότι ορισμένες κακές συνήθειες πριν από τον ύπνο επηρεάζουν αρνητικά το βάρος σας. Γνωρίζατε, ωστόσο, ότι υπάρχουν μερικές που επηρεάζουν συγκεκριμένα, το ανεπιθύμητο κοιλιακό λίπος;

 

Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές, σύμφωνα με το eatthis.com, και μάθετε τον τρόπο να τις αποφεύγετε, στην περίπτωση που η απώλεια βάρους και πιο συγκεκριμένα η απώλεια του κοιλιακού λίπους είναι ο στόχος που έχετε βάλει για το επόμενο διάστημα.

Πίνετε ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο





Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν τον ύπνο για να τους βοηθήσει να κοιμηθούν. Δεν είναι περίεργο, γιατί αυτό το ρόφημα είναι γεμάτο με τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να νιώσετε καλύτερα. Τα κακά νέα είναι ότι οι επιπλέον θερμίδες δεν κάνουν καλό στο κοιλιακό λίπος.


Οι The Nutrition Twins®, Tammy Lakatos Shames και Lyssie Lakatos, προειδοποιούν χαρακτηριστικά: «Αν αυτή είναι μια νέα νυχτερινή συνήθεια για εσάς και αρχίσετε να πίνετε 360 γρ. γάλα πριν από τον ύπνο κάθε βράδυ και δεν αλλάξετε τίποτα άλλο στη διατροφή σας, θα πάρετε 5 κιλά σε διάστημα έξι μηνών και η κοιλιά είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σημεία που θα τα δείτε. Αν επιλέξετε αποβουτυρωμένο γάλα, θα εξακολουθήσετε να παίρνετε περισσότερα από 3 κιλά σε διάστημα έξι μηνών». 


Χάνεστε κάνοντας scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης





Αν κάνετε scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν αποκοιμηθείτε, αφήστε το τηλέφωνο κάτω όσο το δυνατόν συντομότερα! «Το μπλε φως που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές καταστέλλει τη μελατονίνη και διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό και τον καλό ύπνο», λένε οι The Nutrition Twins®. Όταν δεν κοιμάστε ήσυχα, λοιπόν, ο εγκέφαλος θέλει ενέργεια και αποζητά τη ζάχαρη. Έτσι, είναι εύκολο να καταλήξετε να τρώτε υπερβολικά γλυκά τρόφιμα σε μια προσπάθεια να κρατήσετε τον εγκέφαλο ξύπνιο. Επίσης, χωρίς αρκετό ύπνο, οι ορμόνες επηρεάζονται, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί ο άπαχος μυϊκός ιστός που ενισχύει το μεταβολισμό και πιο εύκολο να αποκτήσετε σωματικό λίπος.

Καταναλώνετε καφεΐνη





Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το να πίνετε ένα φλιτζάνι δυνατό καφέ πολύ αργά μέσα στην ημέρα μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine, η καφεΐνη που καταναλώνεται έξι ώρες πριν από τον ύπνο μπορεί πραγματικά να τα χαλάσει όλα, επηρεάζοντας αρνητικά έναν ξεκούραστο νυχτερινό ύπνο. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις συνήθειες του ύπνου σας, αλλά και όταν πρόκειται για την αύξηση του σωματικού βάρους. Το Harvard Health Publishing αναφέρει ότι το έλλειμμα ύπνου συνδέεται με αυξημένα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης, η οποία σας κάνει πιο πεινασμένους και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Ξενυχτάτε για να παρακολουθήσετε τηλεόραση




Σίγουρα, το να μένετε μέχρι αργά για να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες είναι κατανοητά εθιστικό, αλλά το ζάπινγκ στις εκπομπές μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ! Σύμφωνα με έρευνες, η ροή τηλεόρασης συνδέεται με μεγαλύτερη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνεται και με κακή διατροφή. Επιπλέον, οι διαφημίσεις δεν είναι πάντα οι καλύτερες επιρροές -μπορούν στην πραγματικότητα να σας παρασύρουν να θέλετε ανθυγιεινά σνακ ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση! 


Τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου




Το να τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου είναι απαγορευτικό. Ιδανικά, θα πρέπει να τρώτε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τρεις ή περισσότερες ώρες πριν πέσετε για ύπνο, εξηγούν οι Nutrition Twins®. «Όταν κοιμόμαστε, κλείνουμε την πέψη και εργαζόμαστε για την επισκευή και την επούλωση του σώματός μας», προσθέτουν. «Αν υπάρχει τροφή που πρέπει να χωνευτεί στο έντερο, αυτό αποσπά την προσοχή του σώματος από την επούλωση, καθώς εστιάζει στην πέψη της τροφής. Καθώς κοιμάστε, το σώμα προσπαθεί να κάνει απόθεμα ενέργειας, να αποκαταστήσει και να επισκευάσει, και έτσι αυτές οι θερμίδες δεν αξιοποιούνται καλά και μπορεί να καταλήξουν ως λίπος στην κοιλιά».

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση των γευμάτων σας πολύ αργά διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό σας, επηρεάζοντας αρνητικά τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και τον μεταβολισμό του λίπους. Επιπλέον, το να καταβροχθίζετε ένα μεγάλο γεύμα πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου σας μπορεί να προκαλέσει καούρα και δυσπεψία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει εντελώς την ξεκούραση ακόμα και τον καλύτερο ύπνο. Αυτό μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε ανθυγιεινές λιγούρες και να φάτε περισσότερο απ’ ό,τι είχατε προγραμματίσει την επόμενη μέρα.