Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Γιατί να δώσεις προτεραιότητα στο πρωινό σεξ



Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ορμόνες κάνουν... πάρτι 
 
Είτε σόλο είτε με τον/την σύντροφό σου το σεξ προσφέρει πολλά οφέλη για το μυαλό και το σώμα, όπως... 

 
η ενίσχυση της ευεξίας, η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και η τόνωση του ανοσοποιητικού, μεταξύ άλλων. Υπάρχουν, άραγε, συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που μπορούν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο αυτά τα οφέλη; Για παράδειγμα, το πρωινό σεξ έχει περισσότερα οφέλη από το βραδινό;

«Η σεξουαλική επαφή το πρωί μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση της ορμόνης ωκυτοκίνης και αυτό μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη σύνδεση, επομένως, μπορεί να σε βοηθήσει να αισθάνεσαι πιο συνδεδεμένος/η με τον/την σύντροφό σου», λέει η Amy Roskin, γυναικολόγος, MD.

Βέβαια, προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει οριστική επιστημονική ή ιατρική έρευνα που να υποδεικνύει ότι το σεξ το πρωί (ή οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας) είναι εγγενώς καλύτερο ή πιο ωφέλιμο από ό,τι μπορεί να είναι το σεξ σε άλλες στιγμές. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν το πρωινό σεξ, απολαμβάνοντας περισσότερο αυτού του είδους την εμπειρία και, επομένως, προκαλώντας περισσότερες από αυτές τις θετικές επιδράσεις, όπως η μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων άγχους και κατάθλιψης.


Τι άλλο, όμως μπορεί να συμβαίνει στο σώμα μας όταν κάνουμε σεξ το πρωί;



Διάβασε παρακάτω 6 οφέλη που θα αποκομίσεις, αν το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς είναι -τι άλλο;- σεξ.

1. Η διέγερση μπορεί να έρθει πιο φυσικά (επειδή ορισμένα επίπεδα ορμονών είναι υψηλότερα)

Σύμφωνα με τη γυναικολόγο και ειδικό σεξουαλικής ευεξίας Christie Cobb, MD, η ντοπαμίνη, δηλαδή η «ορμόνη της ευτυχίας», μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το πρωινό σεξ. «Με τους κανονικούς κύκλους ύπνου, η ντοπαμίνη είναι υψηλότερη το πρωί, κάτι που μπορεί να διευκολύνει τη διέγερση», λέει η Δρ Cobb.

Η Rebecca Alvarez Story, σεξολόγος, συμφωνεί προσθέτοντας ότι και άλλες ορμόνες εμπλέκονται στο πρωινό σεξ. «Γενικά, τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης ή οιστρογόνων το πρωί, επειδή το σώμα εργάζεται για να αναπληρώσει όλα τα είδη ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών ορμονών, κατά τη διάρκεια της νύχτας», λέει.

2. Κερδίζεις όλες τις χημικές ουσίες που χρειάζεσαι για να νιώσεις καλά στο ξεκίνημα της ημέρας και να συνδεθείς με τον/την σύντροφό σου

«Η σεξουαλική διέγερση απελευθερώνει νορεπινεφρίνη, η οποία αναγκάζει την καρδιά μας να αντλήσει αίμα, το οποίο ρέει στα γεννητικά όργανα για διόγκωση και στύση», λέει η Δρ Cobb. «Η διέγερση –και η κορύφωση, συγκεκριμένα– σχετίζεται με την απελευθέρωση ωκυτοκίνης. Η ωκυτοκίνη, που συχνά
αποκαλείται “ορμόνη της αγκαλιάς”, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, δηλαδή της κορτιζόλης», προσθέτει.

Ειδικότερα, στο πρωινό σεξ με τον/την σύντροφό σου, η απελευθέρωση ωκυτοκίνης μπορεί, επίσης, να σας φέρει πιο κοντά και να σας προετοιμάσει συναισθηματικά για μία όμορφη μέρα. «Το δέσιμο και η προσκόλληση είναι δύο άλλες σημαντικές λειτουργίες [της ωκυτοκίνης], επομένως ένα πρωινό boost μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του αισθήματος ευεξίας μεταξύ των συντρόφων», προσθέτει η Δρ. Cobb.

3. Μπορείς να είσαι περισσότερο «παρών» κατά τη διάρκεια του σεξ

Είτε είσαι μητέρα, είτε έχεις μια μεγάλη παρουσίαση στη δουλειά, όταν κάνεις σεξ το βράδυ, είναι πιθανό να «κουβαλάς» στο μυαλό σου όλα τα γεγονότα και τα συναισθήματα της ημέρας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Δρ. Cobb λέει ότι το να κάνεις σεξ το πρωί – προτού νιώσεις ότι πρέπει να ξεκινήσεις με όλες τις υποχρεώσεις της ημέρας – μπορεί να είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να το απολαύσεις περισσότερο στο παρόν.




4. Πρωινό σεξ = περισσότερη ενέργεια & καλή διάθεση

Μια πρωινή ρουτίνα μπορεί πραγματικά να σε προετοιμάσει για την ημέρα και μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα το βράδυ. Επειδή το σώμα τείνει να λειτουργεί σύμφωνα με τις ρουτίνες που δημιουργούμε, «μπορεί να νιώθεις μεγαλύτερο κίνητρο να ξυπνήσεις και να ενεργοποιηθείς εάν το σεξ
ενσωματωθεί στο πρωινό σου πρόγραμμα», λέει η Story. «Το σεξ μπορεί να λειτουργήσει ως σύστημα ανταμοιβής για μια καλή ξεκούραση και να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις τη μέρα σου».

5. Πρωινό σεξ = πρωινή γυμναστική

«Παρόμοια με μια προπόνηση, αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσει το σώμα σου την ημέρα. Ακριβώς όπως η άσκηση, και το σεξ καίει θερμίδες», λέει η Δρ Cobb.




6. Μπορεί να φρεσκάρει τη σεξουαλική σου ρουτίνα

Για τους ανθρώπους που συνήθως σκέφτονται το σεξ ως μια νυχτερινή δραστηριότητα, το να το κάνουν το πρωί μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ενθουσιασμό. «Ο φωτισμός είναι διαφορετικός, η θερμοκρασία μπορεί να είναι πιο ζεστή ή πιο δροσερή, τα στομάχια δεν είναι
γεμάτα και είμαστε ξεκούραστοι», λέει η Δρ Cobb.

«Ο εγκέφαλός μας ποθεί το φρέσκο, επομένως οτιδήποτε κάνει μια σεξουαλική επαφή μοναδική θα αυξήσει και την ποσότητα ντοπαμίνης που απελευθερώνεται, οδηγώντας σε μια πιο
ικανοποιητική εμπειρία».

Όμως, τελικά, ενώ σίγουρα υπάρχουν πιθανά οφέλη για να κάνεις σεξ το πρωί, κανένα δεν θα πρέπει να γίνει αιτία για να αναγκαστείς να κάνεις πρωινό σεξ, αν δεν το θέλεις. Το να κάνεις σεξ το πρωί δεν είναι ο μόνος τρόπος για να απελευθερώσεις ενδορφίνες ή ωκυτοκίνη και εφόσον απολαμβάνεις ένα ασφαλές και συναινετικό σεξ, αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία.