Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Τρέχεις για να χάσεις βάρος;


Υπάρχει κάτι περισσότερο αν θέλεις να αδυνατίσεις

Με το καλοκαίρι να είναι εδώ και το γεγονός ότι ο καιρός μας ενθαρρύνει να βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, δεν μας κάνει εντύπωση που όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν το τρέξιμο ως τρόπο άσκησης. Το τρέξιμο είναι… 


 

δωρεάν, είναι αποτελεσματικό, ευέλικτο και δεν χρειάζεται εξοπλισμό. Άρα μπορείς να ξεκινήσεις οποιαδήποτε στιγμή το θελήσεις.

Παράλληλα, πρόκειται για ένα είδος άσκησης που μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, ειδικά όταν συνδυάζεται με μια υγιεινή διατροφή. Ποιος είναι, όμως, ο καλύτερος τρόπος να συνδυάσεις το τρέξιμο με τη διατροφή για να πετύχεις τον στόχο σου;


Είναι το τρέξιμο ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος;

Σύμφωνα με τη Natalie Rizzo, διατροφολόγο με έδρα τη Νέα Υόρκη, το τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χάσεις βάρος, καθώς καίει πολλές θερμίδες γρήγορα. «Καις περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό με το τρέξιμο από ότι με την προπόνηση δύναμης ή την ποδηλασία», εξηγεί η Rizzo.

Η Kristin Kirkpatrick, διαιτολόγος και υπεύθυνη των υπηρεσιών διατροφής ευεξίας στο Ινστιτούτο Ευεξίας της Cleveland Clinic, πρόσθεσε ότι η ποσότητα θερμίδων που καις τρέχοντας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πόσο μεγάλη ή έντονη είναι η προπόνηση που κάνεις, και εξηγεί ότι η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στο να γίνει η άσκηση αποτελεσματική.
«Αν είσαι απλά κάποιος που βγαίνει από την εξώπορτα και τρέχει 5χλμ, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για απώλεια βάρους, αν η διατροφή σου εξακολουθεί να είναι άθλια», τονίζει.

«Ένας από τους κύριους στόχους, όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, είναι ότι θέλεις να κάψεις θερμίδες», εξήγησε η Rizzo. «Αυτό πρέπει να συμβαδίζει με την καλή διατροφή».
Τρέξιμο + υγιεινή διατροφή = απώλεια βάρους

Το πρόβλημα με την ξαφνική αύξηση της ποσότητας της άσκησης που κάνεις, είναι ότι οι άνθρωποι συχνά νομίζουν ότι καίνε περισσότερες θερμίδες από ό,τι χάνουν στην πραγματικότητα και τρώνε περισσότερο.  

 

Επειδή τρέχεις και γυμνάζεσαι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορείς να τρως ό,τι θέλεις. Πρέπει πραγματικά να είναι ένας συνδυασμός άσκησης και διατροφής. Η υγιεινή διατροφή είναι γενικά αυτό που θα κάνει τους στόχους σου για την απώλεια βάρους να πραγματοποιηθούν.

«Η διατροφή θα είναι σχεδόν πάντα ατού της άσκησης», λέει η Kirkpatrick.

Συνδύασε, λοιπόν, το τρέξιμο με μια υγιεινή διατροφή για να δημιουργήσεις ένα έλλειμμα θερμίδων, το οποίο, όπως επισημαίνει η Rizzo, «είναι πραγματικά αυτό που θα κάνει τους στόχους απώλειας βάρους να υλοποιηθούν».