Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Εννέα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα μέσα σε μια εβδομάδα

 
Μαύρο ρεκόρ καταγράφει η εργασία στην Ελλάδα καθώς σε διάστημα οκτώ ημερών έχουν χάσει την ζωή τους εννέα εργαζόμενοι επαναφέροντας στην επικαιρότητα... 

 
με τον πιο τραγικό τρόπο την έλλειψη κατάλληλων προδιαγραφών ασφαλείας, την επιτήρηση και την εφαρμογή των νόμων.

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση της ασφάλειας στην εργασία στην Ελλάδα ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος του ΟΣΕΤΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, μετά τα πρόσφατο τραγικό εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα.

Ο κ. Στοϊμενίδης έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες για την ουσιαστική έλλειψη μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Και να επισημάνει ότι εδώ και τρία χρόνια, μετά την ανεξάρτητη έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), είχαν προβλέψει και επισημάνει την εξαιρετικά αρνητική πορεία των θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) στη χώρα μας. Επίσης, ότι είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεργαστούν ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πολύ αρνητικής κατάστασης.

«Από τις αρχές του 2023 μετράμε, σύμφωνα με τη διαρκή ανεξάρτητη έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, 71 απώλειες», σημειώνει ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Είχαμε προβλέψει εδώ και τρία χρόνια την εξαιρετικά αρνητική πορεία των θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) στη χώρα μας και είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πολύ αρνητικής κατάστασης».

Αναφερόμενος στις αιτίες της κορύφωσης των εργατικών δυστυχημάτων στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί μάλιστα και τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με αυτήν τη δραματική ανοδική τάση, σταχυολογεί κυρίως τις εξής:

Την εντατικοποίηση της εργασίας, την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τις θεσμικές μεταλλάξεις και τους πειραματισμούς των ελεγκτικών μηχανισμών δίχως την πολιτική και οργανωτική υποστήριξή τους, την ελλιπή λειτουργία του τριμερούς διαλόγου Συνδικάτων – Εργοδοτών – Κυβέρνησης, τη νομοθέτηση μέτρων που αυξάνουν τις επικίνδυνες συνθήκες όπως η άσκηση έργου σε μη αδειούχους χειριστές μηχανημάτων και ηλεκτρολόγους, τη μη ίδρυση Ασφαλιστικού Φορέα για τον Επαγγελματικό Κίνδυνο, την αντιμετώπιση των ζητημάτων σε επίπεδο δικαιοσύνης (καθυστερήσεις, διάχυση της ευθύνης) και την πλήρη υποβάθμιση των θεμάτων ΥΑΕ, τα οποία τίθενται σε πολύ χαμηλή προτεραιότητά.

«Τα δεδομένα αυτά μας οδηγούν σε αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην επαγγελματική υγεία και ασφάλεια. Και όλα αυτά σε μία στιγμή που η τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θετική, η βελτίωση σαφής και τίθεται ο στόχος του εκμηδενισμού των εργατικών δυστυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών για το 2030 (Vision Zero)», υπογραμμίζει.

Για τη δραματική κατάσταση στον ελληνικό χώρο – όπως επισημαίνει ο κ. Στοιμενίδης - στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ζητηθεί η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Θα επικοινωνήσουμε με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Νίκολα Σμιτ ώστε να συνεργαστούμε για την ανάσχεση της εξαιρετικά επικίνδυνης αυτής κατάστασης. Τα λόγια είναι περιττά. Είναι ώρα για άμεση ανάληψη ευθύνης και δράσης. Δεν μπορεί το 2023 σε μία χώρα της Ενωμένης Ευρώπης να χάνονται εργαζόμενοι με ρυθμό που δε σταματά να κλιμακώνεται», καταλήγει.

Η ανάπτυξη μιας κουλτούρας ασφάλειας στον χώρο εργασίας και η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των εργαζομένων και την αποτροπή των εργατικών ατυχημάτων, αλλά όλα αυτά φαίνεται να είναι ψιλά γράμματα στον βωμό του κέρδους.