Μια σαλάτα με διαφορετικές υφές και γεύσεις που συνδυάζονται ιδανικά
Υλικά
- 750 γρ. καρπούζι
- 2 μικρά κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 100 ml ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
- 4 κ. γλ. λευκό βαλσάμικο ξύδι
- 300 γρ. χαλούμι, κομμένο σε φέτες
- Χυμό λεμονιού
- 75 γρ. ελαφρώς μπαγιάτικο ψωμί χωριάτικο, τριμμένο σε χοντρή φρυγανιά
- 1- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 μέτρια πιπεριά τσίλι, κομμένη στη μέση, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένη
- 2 1/2 κ. σ. κάπαρη
- 50 γρ. λευκά αμύγδαλα, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
- Ένα μικρό ματσάκι δυόσμο
Εκτέλεση
Βήμα 1
Κόψτε το καρπούζι σε κύβους ή φέτες και μεταφέρετε το σε ένα μπολ μαζί με τα κρεμμυδάκια. Προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το βαλσάμικο και αλατοπιπερώστε με φρέσκο μαύρο πιπέρι. Σκεπάστε το και βάλτε το στο ψυγείο για περίπου 15- 20 λεπτά.
Βήμα 2
Ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τη φρυγανιά μέχρι να γίνει χρυσαφένια. Προσθέστε το σκόρδο, το τσίλι και την κάππαρη και μαγειρέψτε για άλλο ένα λεπτό και προσθέστε τα αμύγδαλα. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον δυόσμο (θα μαραθεί λίγο) και δοκιμάστε.
Βήμα 3
Αλείψτε το χαλούμι με λίγο λάδι και ζεστάνετε μια σχάρα. Ψήστε το τυρί στο γκριλ και από τις δύο πλευρές μέχρι να αρχίσει να λιώνει, αλλά να κρατάει ακόμα το σχήμα του.
Βήμα 4
Ανακατέψτε το κρύο καρπούζι και τα κρεμμυδάκια με τα υπόλοιπα φύλλα δυόσμου και λίγο αλάτι. Μοιράστε τα σε τέσσερα πιάτα ή τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα. Βάλτε από πάνω το ζεστό χαλούμι.
Βήμα 5
Στύψτε λίγο χυμό λεμονιού και ρίξτε από πάνω λίγο από το μείγμα φρυγανιάς και κάπαρης. Σερβίρετε αμέσως.