Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Το εκλογικό σώμα και τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου


Ανδρέας Μπούκας

«Σε μιαν αντιπροσωπευτική δημοκρατία, όπως είναι η ελληνική αλλά και όλες πλέον σήμερα οι δημοκρατίες στον πλανήτη, το ανώτατο όργανο του κράτους, που είναι ο λαός, ασκεί την εξουσία του με τις εκλογές. Με αυτές, το εκλογικό σώμα επιλέγει... 

 
τους αντιπροσώπους του οι οποίοι, για όλη τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου, θα ασκήσουν όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που προβλέπουν το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και οι νόμοι.» (Βουλή των Ελλήνων).

Το εκλογικό σώμα – το σύνολο των Ελλήνων πολιτών που έχουν το δικαίωμα της ψήφου– θα έπρεπε ίσως να είναι η αφετηρία υπολογισμών και μέτρου, να καθόριζε δηλαδή τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών όπως λχ της 25 Ιουνίου 2023.

Να υπολογίζονται δηλαδή τα αποτελέσματα των εκλογών βάσει των εγγεγραμμένων Ελλήνων ψηφοφόρων και όχι μόνο βάσει των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Είναι όμως έτσι;

Στον υπολογισμό των ποσοστών των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές υπολογίζονται ΜΟΝΟ τα έγκυρα ψηφοδέλτια.
Η αποχή, τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια δεν υπολογίζονται στα επίσημα ανακοινωθέντα ποσοστά των κομμάτων.

Θεωρώ την μεγάλη αποχή σοβαρό πρόβλημα της δημοκρατίας και το να «ιδιωτεύουν» (να μην ενδιαφέρονται για τα κοινά) οι πολίτες θανατηφόρα «ασθένεια» της δημοκρατίας.

Η μείωση συμμετοχής των Ελλήνων στις βουλευτικές εκλογές, ή καλύτερα το μέγεθος της εκούσιας ή ακούσιας αποχής των, θα έπρεπε να μας ανησυχεί!

•Μήπως όμως το 48% των Ελλήνων ψηφοφόρων έχει εξαναγκαστεί σε ακούσια απάθεια;

•Μήπως το 48% των Ελλήνων ψηφοφόρων επιλέγει άλλους τρόπους να εκφραστεί από το να ψηφίζει αόριστα προγράμματα και υποσχέσεις;

•Μήπως είναι καιρός «ο κυρίαρχος και σοφός λαός» να εκφράσει πιο συχνά και άμεσα τη βούλησή του; (Η τεχνολογία επιτρέπει πλέον την άμεση δημοκρατία).

•Τι εκπροσωπούν λοιπόν πραγματικά τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής σε σχέση με το εκλογικό σώμα;

•Αρκεί ένα 21,0912 % να δικαιολογεί πανηγυρισμούς και πλειοψηφία στο κοινοβούλιο;

Τι θα γινόταν αν οι βουλευτικές έδρες κατανέμονταν βάσει του 52% των 300 θέσεων της Βουλής;

Ίσως ακόμη η αδρανοποίηση, ο άμεσος και έμμεσος τεχνικός αποκλεισμός των Ελλήνων πολιτών ή και η παρακώληση τους για την εξάσκηση του δικαιώματος ψήφου, να συμφέρει τα κόμματα της Βουλής.

•Μήπως πάλι είναι καιρός τα κόμματα της Βουλής να ενδιαφερθούν περισσότερο για το 48% του εκλογικού σώματος που δεν συμμετέχει στις εκλογές; Να τους προσελκύσει, να τους ενεργοποιήσει και να άρει τεχνικούς αποκλεισμούς και εμπόδια που υπάρχουν; (απόδημοι, «ετεροδημότες» κτλ).

Ανδρέας Μπούκας

ΥΓ: Τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν:

Εγγεγραμμένοι

9.980.234

Έγκυρα

5.214.577

Άκυρα

32.206

Συμμετοχή

5.273.072

Λευκά

26.289

Στη συνέχεια όμως γίνεται μετατροπή ή μεταβολή στην επίσημη (παρα-)πληροφόρηση ως:

Εγγεγραμμένοι

9.980.234

Έγκυρα

98,89

Άκυρα

0,61

Συμμετοχή

52,84

Λευκά

0,50