Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Δικαιώνοντας τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό στο πρόσωπο του Μπελέρη


Κρινιώ Καλογερίδου
 
Με την κατηγορία της ενεργητικής εξαγοράς ψήφων (''έδωσε -- δια του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση -- στον πολίτη Arsen Rama 50ευρα [5.000 Lek] για οκτώ άτομα που θα τον ψήφιζαν'') συνελήφθη στην Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου από τις αλβανικές Αρχές ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης ''ΟΜΟΝΟΙΑ'' Φρέντι Μπελέρης, μετά από καταδρομική επιχείρηση των αλβανικών Αρχών... 

 
δυο μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές (δημοτικές) εκλογές στην Αλβανία (14 Μαῒου 2023), στις οποίες αναδείχθηκε δήμαρχος.

Από τότε μέχρι τώρα βρίσκεται στη φυλακή χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ενοχής του και παραπέμπεται σε δίκη χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τεκμήριο της αθωότητας, πράγμα που -- σε συνδυασμό με την επαναλαμβανόμενη απόρριψη των αιτημάτων αποφυλάκισής του (30 Ιουλίου η τελευταία) -- υποδηλώνει ότι έχει προεξοφληθεί η καταδίκη του αλά... Τούρκα σε καθεστώς ανελευθερίας...

Σε καθεστώς ψευδεπίγραφης δημοκρατίας, παραλογισμού και κυνισμού, αφού στην γειτονική Αλβανία (υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ με στήριξη και της Ελλάδας) κυριαρχεί το δίκαιο του ισχυρού σε επίπεδο άσκησης εξουσίας από τον Έντι Ράμα, φίλο και θαυμαστή του υπονομευτή της δημοκρατίας στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κρατάει κλεισμένους στη φυλακή τους διαφωνούντες με το ισλαμοφασιστικό καθεστώς του και τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Η συνεργασία Τουρκίας-Αλβανίας είναι πολυεπίπεδη και οι στενές σχέσεις του Ράμα με τον Ερντογάν δημιούργησαν ήδη υπόβαθρο ανθελληνικό, όπου υπερισχύουν οι εκφοβισμοί, οι απειλές και οι πιέσεις του βαθέος κράτους και των δομών παραεξουσίας της Αλβανίας έναντι των μόνιμα αδικημένων Βορειοηπειρωτών.

Η Αθήνα ρίχνει άσφαιρα πυρά όσο περιορίζεται σε ρητορικές και διπλωματικές αντιδράσεις και έμμεσες αναφορές περί άσκησης veto στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, αν συνεχίσει τις εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής Εθνικής Μειονότητας Αλβανίας (βλ. σχετική προειδοποίηση Μητσοτάκη τον Μάιο).

Όσο αρνείται να καταλάβει αυτό που ζητά απ' τη φυλακή ο δήμαρχος Χειμάρρας: Να κινήσει, δηλαδή, διαδικασίες πανευρωπαϊκά για μπλόκο της Αλβανίας από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, μέχρι να μάθει να συμπεριφέρεται αυτή ως χώρα δημοκρατική, γιατί μέχρι τώρα συμπεριφέρεται αυταρχικά, ως δυνάστης της ελληνικής μειονότητας Βορείου Ηπείρου.

Δυνάστης που δεν αντιλαμβάνεται τη γλώσσα της ισότητας, της ελευθερίας και της ειρήνης, αλλά τη γλώσσα της ισχύος που θα τον κάνει να λουφάξει στην τρύπα του βλέποντας την ματαίωση των σχεδίων του για ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Βλέποντας την ματαίωση των σχεδίων του και ταυτόχρονα ορατή την απειλή νέας ''καμπάνας'' από το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (η προηγούμενη ήταν πριν ένα χρόνο) για παραβίαση (αυτήν τη φορά) των δικαιωμάτων των Ελλήνων μειονοτικών με αφορμή τις αθλιότητες του αλβανικού καθεστώτος σε βάρος του Φρέντι Μπελέρη.

Ο χρόνος τρέχοντας συμπληρώνει τρίμηνο από τη φυλάκισή του στις 14 Αυγούστου. Η μεθόδευση της αλβανικής δικαιοσύνης δεν έχει επιτρέψει ως τώρα στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Χειμάρρας να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του με προσωρινή αποφυλάκιση μέχρι τη δίκη του.

Ο κύριος στόχος της αλβανικής πολιτικής και δικαστικής εξουσίας είναι προφανής, αφού το αλβανικό Σύνταγμα ορίζει ότι, μετά από τρίμηνη αποχή από τα δημαρχιακά καθήκοντα του νεοεκλεγέντος, αίρεται το εκλογικό αποτέλεσμα και επαναλαμβάνονται οι δημοτικές εκλογές σε τοπικό επίπεδο για εκλογή νέου δημάρχου...

Για εκλογή του εκλεκτού του Ράμα, για να είμαστε ακριβείς. Και το εξοργιστικό είναι ότι η Αλβανία λειτουργεί αντιδημοκρατικά σε βάρος των δικαιωμάτων των Ελλήνων μειονοτικών της Χειμάρρας γιατί μάς θεωρεί δεδομένους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής της, πέραν του ότι έχει αντιληφθεί την μικρή επιρροή της Ελλάδας στα όργανα του Ευρωκοινοβουλίου.

Όργανα τα οποία δείχνουν απροθυμία ανάληψης δυναμικών πρωτοβουλιών αντίδρασης (βάζουν πλάτη υπέρ της Αλβανίας ευρωπαϊκές χώρες, άραγε;), παρά την υπερψήφιση της τροπολογίας Κεφαλογιάννη στην Ολομέλεια του Στρασβούργου ως έκφραση της βαθιάς ανησυχίας του για τη σύλληψη και φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη. Και παρά την σκληρή επιστολή για το θέμα αυτό του Έλληνα αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά προς τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ε.Ε Όλιβερ Βάρχελι.

Έτσι έμεινε να αιωρείται η ελληνική αντίδραση μέσα απ' τη δήλωση-έκφραση ελπίδας του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποφυλάκιση του Βορειοηπειρώτη δημάρχου: ''Ο Μπελέρης μπήκε στη φυλακή με αμφίβολες δικονομικές προβλέψεις. Η επίλυση ή μη επίλυσή του θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Η συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν θα μείνει το συγκεκριμένο θέμα χωρίς αντίδραση από την Ελλάδα'' (30/6/'23).

Και δεν έμεινε. Η τελευταία αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώθηκε στην επιστολή που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην Ε.Ε (και πέρασε ήδη ως τροπολογία η οποία εκθέτει ανεπανόρθωτα την [ποδηγετούμενη απ' τον Ράμα] αλβανική δικαιοσύνη λόγω της κακομεταχείρισής της προς τον Μπελέρη) , για να υπενθυμίσει στους ομολόγους του των κρατών-μελών της ότι η φυλάκιση του Έλληνα δημάρχου Χειμάρρας και η παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο της Αλβανίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας κράτους δικαίου, η διασφάλιση του οποίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη οποιασδήποτε χώρας στην Ε.Ε.

Ας σημειωθεί, παρεμπιπτόντως, ότι η άνανδρη αντιμετώπιση του δημάρχου Χειμάρρας από το καθεστώς Ράμα (για την οποία μίλησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βάρχελι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ντέιβιντ Μακάλιστερ) έχει όχι μόνο νομικές και πολιτικές, αλλά και ηθικές προεκτάσεις.

Ηθικές προεκτάσεις που κινητροδοτούνται από το μίσος του Αλβανού πρωθυπουργού προς τον ελληνόφρονα δήμαρχο Χειμάρρας, με στόχο την ηθική αποδόμησή του. Τη χρήση σε βάρος του αθέμιτων μέσων που θα σπιλώσουν την υπόληψή του, ώστε να χάσει την επιρροή του ως αρχηγός της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και δήμαρχος Κορυτσάς και να ταυτιστεί με τη διαφθορά ως κοινός απατεώνας συμπαρασύροντας στην απαξία και την Ελληνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου .

Φευ! Οι συνταγές του Ενβέρ Χότζα που είχαν ''ξεσηκωθεί'' από κόμματα-δορυφόρους της Σοβιετικής Ένωσης (βλ. κράτη Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης) ξαναβιώνουν στη σημερινή Αλβανία, όπου γίνονται πολιτικά εγκλήματα σε βάρος των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών από τους ολοκληρωτικούς μηχανισμούς του Έντι Ράμα.

Με δεδομένα αυτά φαίνεται μάταιη κάθε προσπάθεια εκ μέρους μας για βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων από το '18, μετά την εκτέλεση εν ψυχρώ του ήρωα Κωνσταντίνου Κατσίφα. Έτσι ό,τι και να λέμε εμείς, φτάνουν στα αυτιά του πρωθυπουργού της Αλβανίας ως ''έπεα πτερόεντα''.

Γι' αυτό επιμένει να μη σέβεται τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα των Ελλήνων της Αλβανίας στο πρόσωπο του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, τον οποίο ο Ράμα μισεί θανάσιμα και για οικονομικούς λόγους.

Λόγους που έχουν να κάνουν με στοχευμένες επιχειρήσεις υφαρπαγής περιουσιών Βορειοηπειρωτών μέχρι αφανισμού τους, όπως γινόταν στις δεκαετίες διακυβέρνησης της Αλβανίας από τον Ενβέρ Χότζα (1945-1991, χρονιά που έκλεισε η φυλακή Spaç μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού συστήματος).

Αν μπορούσε ο Ράμα, θα είχε κλεισμένο τον Φρέντι Μπελέρη στην χειρότερη φυλακή της Αλβανίας ιστορικά: Στο στρατόπεδο-ορυχείο του Σπατς, (60 άτομα στο ίδιο κελί) και μαζί του θα είχε φυλακισμένους όλους τους Έλληνες μειονοτικούς που αντιστέκονται στα σχέδιά του για αφελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Ως εκ τούτου, από μας εξαρτάται να ματαιώσουμε τα σχέδια του Αλβανού Προέδρου και να δικαιώσουμε τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό στο πρόσωπο του Χειμαριώτη δημάρχου. Από μας εξαρτάται να ματαιώσουμε τα σχέδια του τυραννίσκου των Βαλκανίων ο οποίος εξευτελίζει τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου στη χώρα του παίζοντας τον ρόλο του Ιαβέρη κατά του Φρέντι Μπελέρη.

Και θα τα ματαιώσουμε πείθοντας τους εταίρους μας να βάλουν φραγή (μέχρι να αφεθεί ελεύθερος ο γενναίος ομογενής μας) στην εκταμίευση και τη ροή των πολύτιμων Κοινοτικών πόρων και άλλων κονδυλίων που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις υπό ένταξη χώρες, όπως η Αλβανία...

Κρινιώ Καλογερίδου