Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Οι τρεις άξονες συνεργασίας που συμφώνησαν Μητσοτάκης – Ζελένσκι: Στρατιωτική συνεργασία, ανοικοδόμηση, σιτηρά


Υπό άκρα μυστικότητα και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας έφτασε χθες το απόγευμα στην Αθήνα ο πρόεδρος της εμπόλεμης Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρόκειται... 

 
για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στην Ελλάδα, η οποία εκκρεμούσε από την άνοιξη του 2021 και έγινε κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια των εκτενών συζητήσεων που είχαν οι δύο άνδρες, εκτός από την αμεριστη συμπαράσταση και υποστήριξη της χώρας μας προς την Ουκρανία, επιβεβαιώθηκαν και τρεις άξονες συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων.

Η στρατιωτική συνεργασία

Ο πρώτος αφορά τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα αναλαμβάνει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην στήριξη της Ουκρανίας σε στρατιωτικό επίπεδο καθώς η Πολεμική Αεροπορία θα εκπαιδεύσει τους ουκρανούς πιλότους στα μαχητική αεροσκάφη F-16 που θα προμηθευτεί το Κίεβο από την Ολλανδία και τη Δανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εκπαίδευση θα γίνει στην 120 Πτέρυγα που εδρεύει στην Καλαμάτα. «Θα ακολουθηθούν διαδικασίες μεταξύ των εμπλεκόμενων και από το Υπουργείο Άμυνας και των αντίστοιχων συνεργατών από την ομάδα του Προέδρου Ζελένσκι, για να έχουμε τις ανακοινώσεις» ανέφερε, μεταξυ άλλων, μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Έγινε μια συμφωνία επί της αρχής, το ίδιο θα συμβεί και με τα υπόλοιπα τα οποία ανακοινώθηκαν. Ήταν, όμως, προσωπικές δεσμεύσεις και του Έλληνα Πρωθυπουργού που θα υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα» ανέφερε σχετικά ο κ. Μαρινάκης.

Η ανακατασκευή της χώρας

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τη λήξη του πολέμου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική συνδρομή για την ανοικοδόμηση της χώρας, «με την πείρα της στον κατασκευαστικό τομέα», δίνοντας έμφαση στην Οδησσό, «το ιστορικό κέντρο της οποίας, με την υποστήριξη της Ελλάδας, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

Σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή δίνει προστιθέμενη αξία στις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες.

Θαλάσσιος διάδρομος ελεύθερης ναυσιπλοϊας

Τέλος συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να συνδράμει η Ελλάδα στην απρόσκοπτη συνέχιση της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, βοηθώντας στη δημιουργία ενός νέου διαδρόμου ελεύθερης ναυσιπλοΐας, συμφωνία ιδιαίτερα σημαντική για τους έλληνες εφοπλιστές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι οι συμφωνίες θα παρουσιαστούν αναλυτικά απο τους αρμόδιους υπουργούς. «Η μάχη της Ουκρανίας είναι μια μάχη επιβίωσης. Είναι μια πρωτοφανής εισβολή η οποία συνέβη. Κατέστρεψε, ξερίζωσε ανθρώπους, χάθηκαν συνάνθρωποί μας. Δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να είμαστε αμέτοχοι» δηλωσε ο κ. Μαρινάκης.