Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Παναγία της Τήνου: Η ιστορία του περίφημου Ιερού Ναού


Το λίκνο της Ορθοδοξίας, ένας τόπος σημείο αναφοράς

Η μοναχή Πελαγία, αρχικά απευθύνθηκε στην ηγουμένη της, ενώ λίγο αργότερα βρέθηκαν και οι δυο να συζητούν για τα οράματα της με τον επίσκοπο Γαβριήλ. Το σκάψιμο ξεκινά και πάλι, ενώ... 


 

το 1822 ξεθάβονται ερείπια του παλαιότερου ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, όπου κι οδηγούν στην εκ νέου προσωρινή παύση των εργασιών.



Μετά από λίγους μήνες η αναζήτηση συνεχίζεται, έτσι στις 30 Ιανουαρίου 1823, η θαυματουργή εικόνα, που απεικονίζει την Παναγία σε στάση προσευχής και τον Αρχάγγελο Γαβριήλ προσφέροντας της τον κρίνο επιτέλους ανευρίσκεται, φέρνοντας εκ θαύματος και την λήξη της πανώλης που μάστιζε το νησί, γίνοντας έτσι το πρώτο από μια σειρά θαυμάτων που έχει πραγματοποιήσει η πολύτιμη αυτή εικόνα.


Η τεχνοτροπία της αγιογραφίας της, την κατατάσσει στην παλαιά βυζαντινή περίοδο, ενώ πολλοί μελετητές την θεωρούν έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Στο σήμερα βρίσκεται να στέκεται πλήρως καλυμμένη από χρυσά και ασημένια αναθήματα πιστών, που με τα τάματα τους εκδηλώνουν τις ευχαριστίες τους προς την θεία Χάρης Της.



Στο σημείο ανεύρεσης της εικόνας, αρχίζει να κτίζεται ο τωρινός περίλαμπρος ναός σε βασιλικό ρυθμό με υλικό του μάρμαρα απ´ το νησί της Δήλου και με εφόδια τις δωρεές επιφανών Ελλήνων κατοίκων του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού. Η τελική περάτωση του πραγματοποιείται το 1880, με το ανατολικό της τμήμα να λειτουργεί ήδη απ´ το 1831.

Στο ισόγειο του ναού, βρίσκεται η εκκλησία της ευρέσεως, ενώ ακριβώς από πάνω της είναι ο ναός της Ευαγγελιστρίας, όπου και τελείται ασταμάτητα απ´ την πρώτη κιόλας μέρα το μυστήριο της θείας λειτουργίας. Στον ιερό χώρο της υπάρχει επίσης Παρεκκλήσιο, ξενώνες, αλλά και εξομολογητήρια, ολοκληρώνοντας έναν θρησκευτικό τόπο, που πρέπει κάθε πιστός να επισκεφτεί.





Οι κύριοι εορτασμοί του ναού πραγματοποιούνται τον Δεκαπενταύγουστο με την Κοίμηση της Θεοτόκου, εορτή άρρηκτα συνδεδεμένη στο μυαλό των πιστών με το ναό, στις 30 Γενάρη, ημέρα ανεύρεσης, 23 Ιούλη ημερομηνία εμφάνισης των οραμάτων στην Αγία Πελαγία αλλά και στον ευαγγελισμό της Θεοτόκου, 25 Μάρτη, ο οποίος απεικονίζεται στην ανεκτίμητη εικόνα.
Παναγία της Τήνου: Η σύνδεση της ανεύρεσης με την επανάσταση

Η ανεύρεση της εικόνας, λόγω της χρονικής της συγκυρίας, συνδέθηκε άρρηκτα με την ίδρυση του νεόκοπου ελληνικού κράτους και την έκβαση των αγώνων της επανάστασης, με την ανέγερση του μεγαλοπρεπούς ναού να αποτελεί το πρώτο δείγμα υψηλής αρχιτεκτονικής του τόπου.




Στους αρχικούς της επισκέπτες που συνέρρεαν για προσκύνημα, προστέθηκαν τα ονόματα αγωνιστών του 1821, όπως αυτό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Ανδρέα Μιαούλη, που θεώρησαν την ανακάλυψη της εικόνας, σημάδι για επουράνια βοήθεια στο θείο έργο της απελευθέρωσης.
Τήνος: Η κοσμοπολίτικη όψη του νησιού

Η Τήνος εκτός απ´ την θρησκευτική όψη που της αποδίδει ο ναός της Ευαγγελιστρίας, διαθέτει μια καθόλα κοσμοπολίτικη κυκλαδίτικη πλευρά, που πρέπει σίγουρα να ανακαλύψεις όταν την επισκεφτείς.



Περπάτησε στα πανέμορφα χωριά της, στον Βώλακα με τους ογκόλιθους από γρανίτη και στην Καρδιανή με τις βρύσες σκαλισμένες σε μάρμαρο και τους ανθισμένους κήπους με λουλούδια που μοσχοβολούν στην ατμόσφαιρα. 

 

Υστέρνια

Κάνε μια στάση στην Υστέρνια για να αγναντέψεις ολόκληρο το Αιγαίο και μην ξεχάσεις να περάσεις απ´ τον υπέροχο Πύργο για να νιώσεις κι εσύ ένα με το αριστοτεχνικό του κυκλαδίτικο τοπίο, ενώ μην αμελήσεις να θαυμάσεις περνώντας τις κοιλάδες με τους μοναδικούς περιστερώνες.

Περιηγήσου στα μουσεία της, αυτό του ντόπιου σπουδαίου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, το μουσείο μαρμαροτεχνίας για να μάθεις μυστικά της τέχνης του μαρμάρου, αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο για να δεις από κοντά τα εκθέματα του και να μεταφερθείς, έστω νοητά, στην μυκηναϊκή εποχή ή ακόμα και στους Ρωμαϊκούς χρόνους. 

 

Παραλία Κολυμπήθρες

Μα πάνω απ´ όλα βουτά στις μοναδικές της παραλίες: Στην αμμουδερή κολυμπήθρες με την ποικιλία από θαλάσσια σπορ, στην δημοφιλή οργανωμένη Κιόνια, στην απόμερη Απηγανιά με τα κρυστάλλινα νερά, όπως και στην Αγία Θάλασσα, που θα σε μαγέψει με την άγρια όψη της ομορφιάς της.





Μην φύγεις προτού δοκιμάσεις τα παραδοσιακά πεντανόστιμα πιάτα της Τήνου: Αγκινάρες που φυτρώνουν στο νησί, αλλά και λουκάνικα και τυριά ντόπιας παραγωγής, όλα με συνοδεία Τηνιακής μπίρας και κρασιού.



Πώς θα φτάσεις στη Τήνο: Για να βρεθείς στο νησί της Τήνου, ένα καράβι απ´ το λιμάνι του Πειραιά θα χρειαστεί λιγότερο από πέντε ώρες ταξίδι για να δέσει στο λιμάνι της.

Ο Ιερός ναός της Παναγίας της Τήνου, στέκει από πάνω απ´ τη Χώρα προστάτης του νησιού και των προσκυνητών της. Επισκέψου τον για να νιώσεις την κατάνυξη να σε κατακλύζει κι ύστερα άσε τα βήματα σου να σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις την άλλη πλευρά του νησιού.


exploringgreece.tv