Είναι μάλλον απίθανο να ψηλώσεις πίνοντας γάλα, όμως αυτό δεν σημαίνει...
ότι είχε εντελώς άδικο η μάνα μας που μας κυνηγούσε με ένα ποτήρι γύρω-γύρω από το τραπέζι της κουζίνας σαν σκηνή από το Tom & Jerry.
To γάλα είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D που βοηθούν σε ένα γερό και υγιές σκελετικό σύστημα.
Το γάλα επίσης περιέχει πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, ποτάσιο, ιώδιο και ψευδάργυρο, για να μην ξεχάσουμε τις βιταμίνες Α, Β2 και Β12.
Το κακό είναι ότι ενώ το γάλα είναι μια σπουδαία και φτηνή υπερτροφή, δεν απευθύνεται σε όλους.
Άλλοι το σιχαίνονται επειδή μυρίζει, άλλοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Όμως η δυσανεξία δεν είναι ο μοναδικός λόγος υγείας.
Ένα σημαντικό ποσοστό βρεφών και παιδιών έχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, κάτι που μπορεί να μειώνεται δραματικά με τη ανάπτυξη, αλλά επηρεάζει τη διατροφή των γονιών τους.
Η ακμή είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που αποθαρρύνει την κατανάλωση γάλακτος. Η πρωτεΐνη του γάλακτος τριγγάρει την παραγωγή ορμονών και αυτό να εμφανιστεί με τη μορφή ακμής.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε και όσους δεν μπορούν να το πιουν για ιδεολογικούς λόγους μιας και τηρούν μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή. Λύσεις υπάρχουν για όλους.
Για όσους απλά δεν μπορούν να πιουν γάλα, αλλά μπορούν να φάνε άλλα γαλακτοκομικά όπως τυρί και γιαούρτι το πρόβλημα λήγει κάπου εδώ.
Όμως για όσους δεν μπορούν να καταναλώσουν ούτε αυτά, τη λύση δίνουν τροφές που έχουν ασβέστιο όπως δημητριακά, η σόγια και το ρύζι.
Το πρόβλημα με αυτές τις τροφές είναι ότι ενώ έχουν ασβέστιο, είναι πιο δύσκολη η πρόσληψή τους σε σχέση με τα γαλακτοκομικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φας μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά για να πάρεις το απαιτούμενο ασβέστιο.
Το πόσο ασβέστιο έχει ανάγκη κάποιος είναι κάτι που έχει αρκετά μεγάλο εύρος. Από 360mg για έναν υγιή ενήλικα, μέχρι 1000mg έφηβους στην ανάπτυξη και ηλικιωμένους.
Σαν ένα μέτρο σύγκρισης έχε στο νου ότι ένα ποτήρι γάλα 250ml περιέχει 300mg ασβεστίου. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε 200gr γιαούρτι, 100gr σολωμό, 115gr αμύγδαλα ή 100gr τόφου.
Το γάλα όμως δεν είναι μόνο ασβέστιο, αλλά και πρωτεΐνη και πολλά άλλα πράγματα. Την πρωτεΐνη μπορείς να την πάρεις φυσικά από το κρέας, τόσο το κόκκινο όσο και το λευκό, αλλά έχεις και πολλές άλλες επιλογές όπως τα όσπρια, τα αυγά του σπόρους και τους ξηρούς καρπούς.
Τα ιχνοστοιχεία βρίσκονται σε μια μεγάλη γκάμα εναλλακτικών τροφίμων εκτός του γάλακτος. Οι σπόροι, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί έχουν και εδώ την τιμητική τους.
Με αυτή την ευκαιρία έχεις τη δυνατότητα να βάλεις περισσότερα σκούρα πράσινα φυλλώδη στη διατροφή σου. Εκτός από τέλειος αντικαταστάτης για το γάλα και το κρέας, είναι τρομερές υπερτροφές με πολυδιάστατη δράση.
Οι βιταμίνες που βρίσκονται στο γάλα υπάρχουν σχεδόν όλες σε φρούτα και λαχανικά εκτός από τη Β12. Ακόμα και στο πλαίσιο μιας χορτοφαγικής διατροφής αυτή μπορείς να τη βρεις στη διατροφική μαγιά ή σαν πρόσθετο σε τρόφιμα που την αναγράφουν στην ετικέτα τους.