Από παλιότερη παράσταση στο αρχαίο θέατρο Δίου
Έπεσε χθες επίσημα η αυλαία του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου.
Με 52 χρόνια στην «πλάτη» αποτελεί σίγουρα θεσμό και παράδοση στα...
πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.
Εικόνα από το επίσημο πρόγραμμα του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου
Ένα Φεστιβάλ, που σύμφωνα με το πρόγραμμά του, δηλώνει πως «Ο Όλυμπος είναι το σπίτι μας…», με διοργανωτή τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου ΟΡ.ΦΕ.Ο.», υποστηριζόμενο από Υπουργεία, Περιφέρεια, τρεις Δήμους και επιχειρήσεις και με ένα εντυπωσιακό οργανόγραμμα Διοικητικής διάρθρωσης με κατανομή ευθυνών και αρμοδιοτήτων.
Θα περίμενα ίσως μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση του Φεστιβάλ στις κατά τόπους δημοτικές ενότητες της περιοχής του Ολύμπου.
Αντίθετα διαπιστώνω μάλλον μεγάλη συρρίκνωση!
Και για να μην κατηγορηθώ για αόριστη κριτική, παραθέτω στοιχειώδη στατιστικά στοιχεία για τη γεωγραφική «εξάπλωση» η μάλλον «συρρίκνωση» του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου:
Περίπου το 85% των εκδηλώσεων διοργανώθηκαν στο Δίον και στην Κατερίνη!
Τρεις εκδηλώσεις προγραμματίστηκαν στο Κάστρο του Πλαταμώνα (9,09%) και από μία στην Πύδνα και στην Κονταριώτισσα (από 3,03%)
Τόσο η Κατερίνη (υψόμετρο: 14-40 μ), το Δίον (υψόμετρο: 30-40 μ) και η Πύδνα (υψόμετρο: 33-78 μ), βρίσκονται στα πεδινά της Πιερίας και όχι στις πλαγιές του Ολύμπου. Βεβαίως και «βλέπουν» τον Όλυμπο. Αλλά τον Όλυμπο βλέπει και η Θεσσαλονίκη και η μισή Ελλάδα…
Ενδεικτικά και σε αντιδιαστολή αναφέρω μερικά δημοτικά διαμερίσματα που βρίσκονται στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου και που απουσίαζαν από το πρόγραμμα «Ο Όλυμπος είναι το σπίτι μας…», τα οποία βρίσκονται σε υψόμετρα: Παλαιά Σκοτίνα (866 μ.), Παλαιοί Πόροι (506 μ.), Παλαιός Παντελεήμονας (435 μ.), Παλαιά Λεπτοκαρυά (313 μ.), Λιτόχωρο (328 μ.), Βροντού (138 μ.).
Ετεροβαρές λοιπόν από πλευράς εκδηλώσεων και το 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου.
«Εκκωφαντική» είναι η διαπίστωση πως από το Φεστιβάλ που ο διοργανωτής οργανισμός φέρει το όνομα «ΟΡ.ΦΕ.Ο.» (υποδηλώνοντας σχέση με τον μυθικό Ορφέα), παράβλεψε, αγνόησε ή και απέφυγε τη γενέτειρα του Ορφέα, τα Λείβηθρα. Και ίσως να μπορούν να δικαιολογηθούν για τα αρχαία Λείβηθρα και την προσβασιμότητα στο χώρο, αλλά έθεσαν εκτός προγράμματος και το Αρχαιολογικό πάρκο Λειβήθρων!!!
«Αποκλείστηκε» ακόμη και το Λιτόχωρο!
Δεν γνωρίζω αν τα Υπουργεία, η Περιφέρεια και οι Δήμοι εγκρίνουν το πρόγραμμα και το ενισχύουν αβλεπεί ή λόγω «παράδοσης»!
Τα παραπάνω στοιχεία ευελπιστώ πως θα αποτελέσουν έναυσμα για μια συζήτηση για το μέλλον του Φεστιβάλ Ολύμπου και τη γεωγραφική του εξάπλωση.
Θα μπορούσε να καταστεί πράγματι ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ, αρχίζοντας με τις «παραμελημένες» δημοτικές ενότητες της ανατολικής πλευράς του βουνού, συνεχίζοντας περιμετρικά μ' αυτές της δυτικής και ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας ενσωματώνοντας πολιτιστικές δράσεις του απόδημου ελληνισμού.
Ειδάλλως ας αλλάξει ονομασία και να περιοριστεί σε ένα Φεστιβάλ Δίου και Κατερίνης…
https://www.spieria.gr/l/eterovares-to-52oy-festival-olympoy/