Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ποιες βιταμίνες και μέταλλα έχουμε έλλειψη το φθινόπωρο


Λόγω της αλλαγής του καιρού και των διατροφικών μας συνηθειών

Το φθινόπωρο αυξάνονται οι απαιτήσεις του οργανισμού μας σε βιταμίνες και μέταλλα, καθώς κατά τους κρύους μήνες το ανοσοποιητικό μας πρέπει να είναι πιο ενισχυμένο.

Μάλιστα, για... 


 

να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις συνθήκες του φθινοπώρου, ο οργανισμός μας θα πρέπει να έχει επάρκεια βιταμινών και μετάλλων.

Υπάρχουν κάποιες βιταμίνες και μέταλλα, που ίσως διαπιστώσετε ότι λείπουν από τον οργανισμό σας το φθινόπωρο λόγω της αλλαγής του καιρού και των διατροφικών σας συνηθειών.

Βιταμίνη D

Το σώμα συνθέτει φυσικά βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Ωστόσο, το φθινόπωρο ο καιρός αλλάζει, ο ήλιος αποδυναμώνεται και η ποσότητα του ηλιακού φωτός που λαμβάνουμε μπορεί να μην είναι αρκετή ώστε το δέρμα μας να μπορεί να παράγει αποτελεσματικά βιταμίνη D.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες το ενδεχόμενο λήψης ενός καθημερινού συμπληρώματος βιταμίνης D, ειδικά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Ιδιαίτερα, το φθινόπωρο λόγω των κρυολογημάτων και της γρίπης θα πρέπει να λαμβάνουμε τις συνιστώμενες ποσότητες. Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη C ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.


Αν ωστόσο το φθινόπωρο τα φρούτα και τα λαχανικά με βιταμίνη C που συνήθως προτιμάτε είναι περιορισμένα και διαπιστώσετε ότι έχετε έλλειψη αυτής της βιταμίνης τότε ίσως θα πρέπει να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης στην απορρόφηση του διατροφικού σιδήρου, καθώς και στη μείωση της κούρασης, που συμβαδίζει με την εποχιακή κόπωση που αντιμετωπίζουν πολλοί ως αποτέλεσμα μικρότερων ημερών και χαμηλότερων θερμοκρασιών.

Βιταμίνη Β12

Όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο, η βιταμίνη Β12 είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε πως μπορεί να ληφθεί μόνο μέσω ζωικών πηγών τροφίμων. Όσοι προτιμούν τη διατροφή με βάση τα λαχανικά ή τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε κρέας θα πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα της Β12 και να εξετάζουν αναλόγως τη λήψη συμπληρωμάτων.

Τα χαμηλά επίπεδα Β12 έχουν συσχετιστεί με την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) και τα σχετικά καταθλιπτικά συμπτώματα όπως κόπωση, εναλλαγές της διάθεσης και ομίχλη του εγκεφάλου.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος μερικές φορές παραβλέπεται όταν πρόκειται για τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για την βέλτιστη υγεία. Αυτό είναι λάθος, αφού όχι μόνο παρέχει υποστήριξη του ανοσοποιητικού, αλλά έχει και μια σειρά από άλλα σωματικά οφέλη.

Αυτά περιλαμβάνουν τη συμβολή στη φυσιολογική γνωστική λειτουργία και τη διατήρηση σε φυσιολογική κατάσταση των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και επηρεάζει αρνητικά την ενυδάτωση και τη γενική τους κατάσταση.

Σίδηρος

Με την εποχιακή κούραση που έρχεται συχνά παράλληλα με το φθινόπωρο και τον χειμώνα, η διατήρηση των επιπέδων σιδήρου είναι ακόμα πιο απαραίτητη για την καθημερινή ευεξία. Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο.

Συμβάλει στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια, η οποία μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα, στους μύες και τους ιστούς μας. Βοηθά στη μείωση της αίσθησης κούρασης, υποστηρίζοντας τα επίπεδα ενέργειας. Για να βελτιώσετε την απορρόφηση του διατροφικού σιδήρου, η αύξηση της πρόσληψης βιταμινών C και B12 μπορεί να βοηθήσει.