Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Ντολμαδάκια γιαλαντζί



Η εύκολη εκδοχή τους

 Υλικά 60 αμπελόφυλλα


  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. τσαγιού λευκό ρύζι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

 
  1. 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  2. 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκιας μέντας
  3. 2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου, χωρισμένο
  4. 3/4 φλ. τσαγιού φρέσκο χυμό λεμονιού, χωρισμένο
  5. 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βήμα 1
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το ρύζι, το κρεμμύδι, τον άνηθο και τον δυόσμο και σοτάρετε μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά.

Βήμα 2
Ρίξτε το 1/2 του ζωμού, μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράστε μέχρι το ρύζι να έχει σχεδόν μαγειρευτεί, 10 έως 15 λεπτά. Ανακατέψτε το 1/2 του χυμού λεμονιού και αποσύρετε από τη φωτιά.

Βήμα 3
Τοποθετήστε τα αμπελόφυλλα σε ένα βαθύ δοχείο με πολύ ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10 δευτερόλεπτα.

Βήμα 4
Τοποθετήστε ένα αμπελόφυλλο σε μια επιφάνεια εργασίας με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω. Τοποθετήστε 1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα ρυζιού στο φύλλο στο άκρο του μίσχου- διπλώστε και τις δύο πλευρές προς το κέντρο και τυλίξτε από το φαρδύ κάτω μέρος προς τα πάνω.

Βήμα 5
Τοποθετήστε το γεμιστό φύλλο σε μια κατσαρόλα. Επαναλάβετε για να γεμίσετε και τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας τα σφιχτά στην κατσαρόλα ώστε να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα.

Βήμα 6
Περιχύστε τα φύλλα με ελαιόλαδο και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και στη συνέχεια ρίξτε τον υπόλοιπο ζωμό για να τα καλύψει. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για περίπου 1 ώρα -μην αφήσετε να βράσει, γιατί η γέμιση μπορεί να σκάσει από τα φύλλα.

Βήμα 7
Αποσύρετε από τη φωτιά, ξεσκεπάστε και αφήστε να κρυώσει για 30 λεπτά.