Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Πόσο ασφαλές είναι να αφήνεις το βούτυρο εκτός ψυγείου;


Το αλάτι που περιέχεται στο βούτυρο το βοηθά να διατηρηθεί φρέσκο

Το βούτυρο είναι ένα από τα αγαπημένα προϊόντα των ανθρώπων καθώς μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους.

Αρχικά... 


 

μπορείς να το απολαύσεις πάνω σε ψωμί μαζί με μέλι ή μαρμελάδα ή να το προσθέσεις σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. Τα περισσότερα βούτυρα που βρίσκεις στο εμπόριο είναι παστεριωμένα αφού η συγκεκριμένη διαδικασία καταπολεμά τα βακτήρια και προσφέρει ασφάλεια στον καταναλωτή.

Οι οδηγίες παρασκευής ορίζουν ότι το βούτυρο πρέπει να έχει τουλάχιστον 80% περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που βοηθά να κρατηθούν μακριά τα βακτήρια από το προϊόν.

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης του βουτύρου

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Βουτύρου, το αλατισμένο βούτυρο είναι καλό να φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου από μερικές ημέρες έως δύο εβδομάδες, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως το κλίμα και το δοχείο.

Η εφαρμογή FoodKeeper του USDA δίνει τις εξής οδηγίες για την αποθήκευση του βουτύρου: «Μπορεί να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για μία έως δύο ημέρες, έναν έως δύο μήνες στο ψυγείο, έξι έως εννέα μήνες εάν φυλάσσεται στην κατάψυξη».

Το αλάτι που περιέχεται στο βούτυρο το βοηθά να διατηρηθεί φρέσκο. Το φως και ο αέρας είναι οι δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους το βούτυρο χαλάει όταν φυλάσσεται έξω από το ψυγείο. Όταν αφήνεις το βούτυρο πάνω στον πάγκο, φρόντισε να το αποθηκεύεις στο σωστό δοχείο για να αποφύγεις την έκθεση στο φως και τον αέρα. Όσο πιο αεροστεγές είναι το δοχείο, τόσο περισσότερο διατηρείται αναλλοίωτη η γεύση του προϊόντος.

Το ανάλατο βούτυρο χαλάει πολύ πιο εύκολα και δεν πρέπει να μένει έξω στον πάγκο για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά μόνο για 30-60 λεπτά. Το σπιτικό βούτυρο ή οποιοδήποτε βούτυρο που δεν είναι παστεριωμένο θα πρέπει επίσης να βρίσκεται πάντα στο ψυγείο.

Αποθήκευση βουτύρου στο ψυγείο

Το βούτυρο διατηρείται καλύτερα στην αρχική του συσκευασία, σύμφωνα με το American Butter Institute. Ιδανικά πρέπει να φυλάσσεται στο πίσω μέρος του ψυγείου, που είναι το πιο κρύο σημείο. Απόφυγε να το τοποθετείς στην ειδική εσοχή που βρίσκεται στην πόρτα του ψυγείου, γιατί ανοιγοκλείνει διαρκώς και αλλάζει η θερμοκρασία.

Πώς θα καταλάβεις εάν το βούτυρο είναι χαλασμένο

Μυρίστε το βούτυρο σας αν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχει σβήσει ή πάρτε μια μικρή γεύση. Εάν εντοπίσετε τυχόν ταγγισμένες νότες ή δυσάρεστες (και ασυνήθιστες) ξινές γεύσεις, μπορεί να είναι απενεργοποιημένο και θα πρέπει να το απορρίψετε.