Τα αντικολλητικά σκεύη σας δίνουν την δυνατότητα να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην μαγειρική σας, αν αφιερώσετε το χρόνο που χρειάζεται ώστε να τα φροντίζετε κατάλληλα. Για...
να μάθετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε για να τα προστατεύσετε και να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής τους, διαβάστε παρακάτω.
Πριν χρησιμοποιήσετε το αντικολλητικό σας σκεύος για πρώτη φορά, πλύνετέ το με ζεστό νερό και σαπούνι, ξεπλύνετε και σκουπίστε το με μια μαλακή πετσέτα.
Μαγείρεμα Τα αντικολλητικά σκέυη έχουν καλύτερη απόδοση σε ελαφρώς μικρότερες θερμοκρασίες από τα κλασσικά σκεύη. Για να βρείτε τις ιδανικές θερμοκρασίες για το σκεύος σας πειραματιστείτε με τον εξής τρόπο: θερμάνετε το τηγάνι σας σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και όταν η επιφάνεια ζεσταθεί σε σημείο που να μην μπορείτε να την ακουμπήσετε, ρίξτε ένα κομμάτι βούτυρο. Αν το βούτυρο αφρίσει, τότε η θερμοκρασία είναι σωστή. Αν μαυρίσει γρήγορα και καεί, τότε καθαρίστε το τηγάνι και δοκιμάστε σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
Το μεγάλο πλεονέκτημα των αντικολλητικών σκευών είναι ότι δεν χρειάζονται βούτυρο ή λάδι για να μην κολλήσει το φαγητό. Αν ωστόσο θέλετε να προσθέσετε κάτι από τα παραπάνω, προτιμήστε να τα προσθέσετε με μορφή σπρέι.
Ο σημαντικότερος κανόνας για τα αντικολλητικά σκεύη είναι να μην χρησιμοποιείτε μεταλλικά αντικείμενα (σπάτουλες, κουτάλια κλπ) γιατί μπορούν να τραυματίσουν την αντικολλητική επιφάνεια. Προτιμήστε υλικά όπως το ξύλο ή το πλαστικό. Ποτέ μην κόβετε το φαγητό που μαγειρεύετε με μαχαίρι – είναι ο σίγουρος τρόπος για να καταστρέψετε την επιφάνεια του σκεύους σας.
Καθάρισμα Προσπαθήστε να διατηρείτε τα αντικολλητικά σας σκεύη καθαρά για να αποδίδουν στο μέγιστο. Κάθε υπόλειμμα τροφής η λαδιού θα θερμανθεί την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε, θα απανθρακωθεί και το φαγητό σας θα αρχίσει να κολλάει.
Είναι σημαντικό να το αφήσετε να κρυώσει πριν το πλύνετε. Αν ρίξετε κρύο νερό σε ένα ζεστό τηγάνι είναι πολύ πιθανό να το καταστρέψετε. Μπορεί, επίσης, να είναι δελεαστικό να βάλετε τα σκεύη σας στο πλυντήρια πιάτων, αλλά καλό θα ήταν να αντισταθείτε. Επιλέξτε το πλύσιμο στο χέρι με ζεστό νερό και σαπούνι γιατί η υψηλή θερμοκρασία του πλυντηρίου μπορεί να καταστρέψει την αντικολλητική τους επιφάνεια. Χρησιμοποιείτε πάντα υγρό πιάτων και όχι άλλου τύπου απορρυπαντικά.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε σύρμα για να καθαρίσετε το σκεύος σας, διότι η επιφάνεια θα γρατσουνιστεί και θα το καταστρέψετε.
Αποθήκευση Τέλος, ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε το σκεύος σας είναι να το κρεμάσετε. Εάν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, βάλτε μια πετσέτα πιάτων στο ντουλάπι και βάλτε το πάνω. Προσθέστε άλλη μία από πάνω, αν θέλετε να αποθηκεύσετε και άλλο σκεύος, ώστε να προστατεύσετε την επιφάνειά του.
Είτε έχετε ένα ακριβό αντικολλητικό σκεύος, είτε ένα πιο οικονομικό, μπορείτε πάντα να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής του αν το χρησιμοποιείτε προσεκτικά, το καθαρίζετε διεξοδικά και το αποθηκεύετε με φροντίδα.
Πηγή: spirossoulis.com
Πριν χρησιμοποιήσετε το αντικολλητικό σας σκεύος για πρώτη φορά, πλύνετέ το με ζεστό νερό και σαπούνι, ξεπλύνετε και σκουπίστε το με μια μαλακή πετσέτα.
Μαγείρεμα Τα αντικολλητικά σκέυη έχουν καλύτερη απόδοση σε ελαφρώς μικρότερες θερμοκρασίες από τα κλασσικά σκεύη. Για να βρείτε τις ιδανικές θερμοκρασίες για το σκεύος σας πειραματιστείτε με τον εξής τρόπο: θερμάνετε το τηγάνι σας σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και όταν η επιφάνεια ζεσταθεί σε σημείο που να μην μπορείτε να την ακουμπήσετε, ρίξτε ένα κομμάτι βούτυρο. Αν το βούτυρο αφρίσει, τότε η θερμοκρασία είναι σωστή. Αν μαυρίσει γρήγορα και καεί, τότε καθαρίστε το τηγάνι και δοκιμάστε σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
Το μεγάλο πλεονέκτημα των αντικολλητικών σκευών είναι ότι δεν χρειάζονται βούτυρο ή λάδι για να μην κολλήσει το φαγητό. Αν ωστόσο θέλετε να προσθέσετε κάτι από τα παραπάνω, προτιμήστε να τα προσθέσετε με μορφή σπρέι.
Ο σημαντικότερος κανόνας για τα αντικολλητικά σκεύη είναι να μην χρησιμοποιείτε μεταλλικά αντικείμενα (σπάτουλες, κουτάλια κλπ) γιατί μπορούν να τραυματίσουν την αντικολλητική επιφάνεια. Προτιμήστε υλικά όπως το ξύλο ή το πλαστικό. Ποτέ μην κόβετε το φαγητό που μαγειρεύετε με μαχαίρι – είναι ο σίγουρος τρόπος για να καταστρέψετε την επιφάνεια του σκεύους σας.
Καθάρισμα Προσπαθήστε να διατηρείτε τα αντικολλητικά σας σκεύη καθαρά για να αποδίδουν στο μέγιστο. Κάθε υπόλειμμα τροφής η λαδιού θα θερμανθεί την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε, θα απανθρακωθεί και το φαγητό σας θα αρχίσει να κολλάει.
Είναι σημαντικό να το αφήσετε να κρυώσει πριν το πλύνετε. Αν ρίξετε κρύο νερό σε ένα ζεστό τηγάνι είναι πολύ πιθανό να το καταστρέψετε. Μπορεί, επίσης, να είναι δελεαστικό να βάλετε τα σκεύη σας στο πλυντήρια πιάτων, αλλά καλό θα ήταν να αντισταθείτε. Επιλέξτε το πλύσιμο στο χέρι με ζεστό νερό και σαπούνι γιατί η υψηλή θερμοκρασία του πλυντηρίου μπορεί να καταστρέψει την αντικολλητική τους επιφάνεια. Χρησιμοποιείτε πάντα υγρό πιάτων και όχι άλλου τύπου απορρυπαντικά.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε σύρμα για να καθαρίσετε το σκεύος σας, διότι η επιφάνεια θα γρατσουνιστεί και θα το καταστρέψετε.
Αποθήκευση Τέλος, ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε το σκεύος σας είναι να το κρεμάσετε. Εάν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, βάλτε μια πετσέτα πιάτων στο ντουλάπι και βάλτε το πάνω. Προσθέστε άλλη μία από πάνω, αν θέλετε να αποθηκεύσετε και άλλο σκεύος, ώστε να προστατεύσετε την επιφάνειά του.
Είτε έχετε ένα ακριβό αντικολλητικό σκεύος, είτε ένα πιο οικονομικό, μπορείτε πάντα να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής του αν το χρησιμοποιείτε προσεκτικά, το καθαρίζετε διεξοδικά και το αποθηκεύετε με φροντίδα.
Πηγή: spirossoulis.com