Ο πρόεδρος κοινότητας του Βλοχού Καρδίτσας, Γιάννης Κούκας και ο πρόεδρος της κοινότητας της Μεταμόρφωσης στην Καρδίτσα, Πέτρος Κοντογιάννης μίλησαν...
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα χωριά που «παραδόθηκαν» στο πέρασμα των πλημμυρών που προκάλεσε έντονη βροχόπτωση από την κακοκαιρία Daniel.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κούκας, οι κάτοικοι του Βλοχού είναι ακόμη σε λόφο, σε μία εκκλησία.
«Δεν έχει αλλάξει και κάτι είμαστε στην εκκλησία σε έναν λόφο. Είμαστε τώρα κοντά στα 35-37 άτομα. Δεν θα κατέβουμε στο χωρίο. Για να φύγουν τα νερά θέλει χρόνο, χθες που πήγαμε με βάρκα στο χωριό τα νερά ήταν στα 1,80 με 2 μέτρα. περιμένουμε να φύγουν τα νερά αλλά και ανθρώπους να έρθουν. Από την περιφέρεια δεν περιμένουμε να έρθει κάποιο συνεργείο. Από την περιφέρεια δεν είδαμε ανθρώπους και μετά τον Ιανό να κάνουν αντιπλημμυρικά έργα. Πάντα θα αναφέρομαι στην απουσία αντιπλημμυρικών έργων. Τι να δούμε συνεργείο να βοηθήσει;», δήλωσε αρχικά.
Τι έλεγε η Περιφέρεια για τα έργα
«Με τον περιφερειάρχη έχω επικοινωνήσει, αλλά πώς να μας βοηθήσουν; Οι κτηνοτρόφοι δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα νεκρά ζώα τους, δεν έχουν κάποια οδηγία. Το δικό μας το χωριό αλλά και η Μεταμόρφωση είναι τα τελευταία χωριά και τα χωριά που φεύγουν τα νερά. Τα δικά μας τα νερά θα φύγουν Παρασκευή με Σάββατο. Κάθε φορά πηγαίναμε και κάναμε αιτήσεις, μαζί και με τον κ. Κοντογιάννη και κάποια στιγμή η τεχνική υπηρεσία είχαν μετρήσει τα αναχώματα και πίστευα ότι κάτι θα γίνει. Από τα 8 χλμ. αναχωμάτων που έχω εγώ ενισχύθηκε μόνο 680 μέτρα στο ένα μου ανάχωμα. Μου είπαν «διάλεξε ένα από τα 4 που θα κάνουμε τώρα και θα δούμε στο άλλο. Ο κ. Αγοραστός νομίζει ότι είναι κυβερνήτης στο κρατίδιο “Θεσσαλία”», επεσήμανε ο κ. Κούκας, για τα αντιπλημμυρικά έργα.
Ο πρόεδρος της κοινότητας της Μεταμόρφωσης στην Καρδίτσα, Πέτρος Κοντογιάννης, μίλησε για την κατάσταση στην Μεταμόρφωση.
«Όπως τα είπε και ο κ. Γιάννης, είμαστε τα δυο τελευταία χωριά που θα περάσει το νερό όταν φύγει. Ναι μεν πέφτει το νερό αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Ίσως την Παρασκευή να μπούμε στο χωριό μας, αλλά όχι μόνοι μας, πρέπει να έρθει ο Στρατός, να έρθουν μπουλντόζες, πρέπει να κινηθεί το υγειονομικό σύστημα», τόνισε με τη σειρά του.
Για την επικοινωνία με την περιφέρεια υπογράμμισε πως, «έχουμε μιλήσει αλλά νομίζω ότι πρέπει να τους βρίσκουμε εμείς. Πρέπει να μας παίρνουν αυτοί τηλέφωνο να μας ρωτήσουν τι χρειαζόμαστε. Θα επικοινωνήσω σήμερα να τους πω τι χρειάζομαι. Δεν είμαι επιεικής, είμαι κουρασμένος δεν έχω δυνάμεις».
Για τα αντιπλημμυρικά έργα ο κ. Κοντογιάννης είπε πως, «θα υπάρξει και χειρότερη κατάσταση. Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση από τους ειδικούς. Είναι η 3η φορά που έχει ξαναγίνει».
«Παράγουμε σημαντικά πράγματα στην Θεσσαλία. Στο χωριό μου είχαμε 600 ζώα και είμαστε 300 κάτοικοι. 5-6 κτηνοτρόφοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Δεν θέλουμε να μείνουμε στο χωριό με αυτή την κατάσταση, θέλουμε ακούσουμε τις προτάσεις του κράτους. Πήραν αποζημίωση για τον Ιανό για τα σπαρτά τους, και όλοι να την πήραν, δεν αρκεί», δήλωσε κλείνοντας ο κ. Κοντογιάννης.