Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

«Φεγγάρι του Θερισμού»: Αύριο η πανσέληνος Σεπτεμβρίου – Γιατί θα είναι ξεχωριστήΗ επόμενη υπερπανσέληνος αναμένεται την 9η Φεβρουαρίου του 2024

Αύριο Παρασκευή (29/9), αναμένεται να φωτίσει τον ουρανό η πανσέληνος Σεπτεμβρίου ή αλλιώς «Φεγγάρι του Θερισμού», και μάλιστα... 


 

θα είναι ξεχωριστή καθώς πρόκειται για το τελευταίο supermoon του έτους.

Η υπερπανσέληνος είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, με το επόμενο «σούπερ» φεγγάρι να αναμένεται για την 9η Φεβρουαρίου του 2024, σύμφωνα με το «Time and Date».

Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, υπερπανσέληνο έχουμε όταν η πανσέληνος συμπίπτει με την ημέρα κατά την οποία η Γη βρίσκεται κοντά στη Σελήνη και έτσι το φεγγάρι φαίνεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, σε σχέση με μια απλή πανσέληνο.

Σημειώνουμε πως το φεγγάρι θα φαίνεται πλήρες από απόψε, επομένως μπορούμε να απολαύσουμε το θέαμα της πανσελήνου για δύο διαδοχικές νύχτες.

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου και φθινοπωρινή ισημερία

Η δεύτερη ιδιαιτερότητα της πανσελήνου του Σεπτεμβρίου είναι πως σε αντίθεση με τις πανσελήνους των υπόλοιπων μηνών, αυτή του Σεπτεμβρίου δεν διαθέτει σταθερό όνομα, καθώς η ονομασία της καθορίζεται από την φθινοπωρινή ισημερία.

Όπως είπαμε πρόσφατα, η φθινοπωρινή ισημερία σηματοδοτεί την έναρξη του μετεωρολογικού φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο της Γης και πραγματοποιείται κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ανάλογα με το πότε θα πέσει η ισημερία και πότε έχουμε πανσέληνο, η φθινοπωρινή ισημερία μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά χρονικά στην πανσέληνο του Σεπτεμβρίου ή στην πανσέληνο του Οκτωβρίου. Όποια από τις δύο βρίσκεται πιο κοντά στο αστρονομικό αυτό γεγονός, καλείται και το «Φεγγάρι του Θερισμού».

Το όνομα αυτό έδωσαν στο ολόγιομο φεγγάρι οι ιθαγενείς της Αμερικής επειδή κατά τις μέρες κοντά στην εαρινή ισημερία, η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι περίπου η ίδια, γεγονός που διευκολύνει το θερισμό των αγροτών.

Φέτος, η φθινοπωρινή ισημερία σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, και έτσι η επερχόμενη πανσέληνος θα λέγεται το «Φεγγάρι του Θερισμού».

Στις περιπτώσεις που η πανσέληνος του Οκτωβρίου βρίσκεται πιο κοντά χρονικά στην ισημερία, τότε αυτή θα πάρει την παραπάνω ονομασία και το ολόγιομο φεγγάρι του Σεπτεμβρίου ονομάζεται «Φεγγάρι του Καλαμποκιού».