Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ - ΦΩΤΟ

 

Στα Σβορωνάτα Κεφαλληνίας, την γενέτειρα του απελευθερωτή της Κατερίνης Ήρωα Αντιστυνταγματάρχη Δημητρίου Σβορώνου, ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος υπέρ της πατρίδος κατά  των Τούρκων κατακτητών στις 16 Οκτωβρίου 1912 βρέθηκε ο Λιτοχωρίτης ιστορικός - συγγραφέας Σωτήρης Μασταγκάς, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη του χθες ανήμερα της εθνικοαπελευθερωτικής επετείου. 

Προς τιμήν του ήρωα...  



στα Σβορωνάτα υπάρχει η προτομή του Ηρωικού Αντισυνταγματάρχη και δόθηκε επίσης τιμητικά η ονομασία του στην κεντρική πλατεία και στην κεντρική οδό του χωριού.

Από τα Σβορωνάτα καταγόταν ο Συνταγματάρχης Δημήτριος Σβορώνος ο οποίος σκοτώθηκε μαχόμενος στην τελευταία μεγάλη μάχη εις τα Στενά Πόρτας των Σερβίων (Σιδηρόπορτας) Κατερίνης πάρα πολύ κοντά στο χωριό Κολοκούρι μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στρατού κατά την απελευθέρωση της Κατερίνης. 

Η μάχη έγινε στις 15-16 Οκτωβρίου 1912. Προς τιμήν του, το χωριό Κολοκούρι της Πιερίας μετονομάστηκε σε Σβορώνος το 1953. Προτομή του ήρωα υπάρχει στην πλατεία των Σβορωνάτων που φέρει το όνομα του.

 Ο ηρωικός Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Σβορώνος γεννήθηκε στα Σβορωνάτα Κεφαλληνίας το 1859.