Δεν είναι πολλοί εκείνοι που γνωρίζουν ότι η κατανάλωση ρυζιού της επόμενης μέρας ελλοχεύει τον κίνδυνο της τροφικής δηλητηρίασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι...
δεν είναι αιτία η αναθέρμανση του φαγητού, αλλά ο τρόπος αποθήκευσης του ρυζιού μέχρι να ξαναζεσταθεί.
Τι προκαλεί την δηλητηρίαση
Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει το βακτήριο Bacillus cereus, το οποίο ευθύνεται για την τροφική δηλητηρίαση. Ακόμα κι όταν το ρύζι μαγευρευτεί, το βακτήριο αυτό μπορεί να επιβιώσει, ειδικά όταν το μαγειρεμένο ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου με αποτέλεσμα τα βακτήρια να αναπτυχθούν, να πολλαπλασιαστούν και να παράγουν τοξίνες.
Τι προκαλεί την δηλητηρίαση
Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει το βακτήριο Bacillus cereus, το οποίο ευθύνεται για την τροφική δηλητηρίαση. Ακόμα κι όταν το ρύζι μαγευρευτεί, το βακτήριο αυτό μπορεί να επιβιώσει, ειδικά όταν το μαγειρεμένο ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου με αποτέλεσμα τα βακτήρια να αναπτυχθούν, να πολλαπλασιαστούν και να παράγουν τοξίνες.
Όταν καταναλωθεί μπορεί να προκαλέσει εμετό ή διάρροια περίπου 1-5 ώρες αργότερα.
Πώς να καταναλώσετε το ρύζι με ασφάλεια:
- Βάλτε το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο όσο το δυνατόν ταχύτερα (ιδανικά εντός μιας ώρας, αφού το μαγειρέψετε).
- Μην το διατηρήσετε στο ψυγείο για περισσότερο από μία ημέρα.
- Όταν το ξαναζεσταίνετε, πάντα να βεβαιώνεστε ότι το γεύμα σας έχει ζεσταθεί καλά, χωρίς να υπάρχουν σημεία που είναι ακόμα κρύα.
- Ποτέ μην το ξαναζεσταίνετε περισσότερο από μία φορά.