Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Αλκυονίδα, Σύλλογος Φίλων του τ. Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας




Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου. Έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας προκειμένου να ευαισθητοποιήσει... 


 

την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας για το 2023 είναι «Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ». Οι αυξανόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, οι παρατεταμένες συγκρούσεις, η βία, η φτώχεια και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία, επηρεάζουν ολόκληρους πληθυσμούς, απειλώντας την πρόοδο προς τη βελτίωση της ευημερίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση των ψυχικών διαταραχών παγκοσμίως. Αφορά όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα επιδρώντας αρνητικά στην ποιότητα ζωής και στην κοινωνική τους συμμετοχή. Το στίγμα και οι διακρίσεις εξακολουθούν να παραμένουν εμπόδιο για την κοινωνική ένταξη και την πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας. Καθίσταται αναγκαία η συλλογική ανάληψη πρωτοβουλιών και μακροχρόνιων δράσεων για την καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού και των διακρίσεων που περιβάλλουν τις ψυχικές διαταραχές.

Ο φετινός εορτασμός ας αποτελέσει ορόσημο για τη συμμετοχή όλων μας, βάζοντας ο καθένας μας ένα λιθαράκι για τη δημιουργία ενός κόσμου στον οποίο η ψυχική υγεία εκτιμάται, προωθείται και προστατεύεται, έως ότου όλοι να έχουν ίσο δικαίωμα πρόσβασης στη φροντίδα για την ψυχική τους υγεία.

Ο Σύλλογος «ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας θέλει πρωτίστως να ευχαριστήσει τα μέλη και τους φίλους που στάθηκαν αρωγοί σε όλες τις δράσεις του Συλλόγου και τις προσπάθειες που κάνει για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με ψυχικά προβλήματα. Οι παρεμβάσεις αυτές τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο έχουν στόχο να προάγουν τη ψυχική υγεία και συνεπακόλουθα να εμποδίζουν την εξέλιξη των νοσημάτων.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη ξεκινά από εμάς τους ίδιους, δηλαδή από τη συνειδητοποίηση και την αποδοχή των προβλημάτων μας. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι, να μην διστάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια και να μην υποτιμούμε τις λύσεις που προσφέρονται για τα προβλήματα αυτά.