Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Η παιδεία απ' τα μικρά φαίνεται


Καλή σας εσπέρα!

29/10/ 2023 ώρα 12.45' Βρίσκομαι στη Λ. Αλεξάνδρας με κατεύθυνση την Αγ. Παρασκευή. Η πορεία σημειωτόν. Στη Βασ. Σοφίας είναι σε εξέλιξη η πορεία διαδήλωσης συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό. Απαγορευτική πορεία προς...  

 
τα αριστερά για τη Μιχαλακοπούλου και κατόπιν την Μεσογείων. Προχωρώ επί της Βασ. Σοφίας στην αριστερή λωρίδα με βήμα χελώνας. 
 
Φτάνω στην ουρά της πορείας και βλέπω να ακολουθούν τα ΜΑΤ. Ένας εξ αυτών μου κάνει νόημα να αλαργκάλω προς τα δεξιά, προφανώς για να μην μετακινηθεί η ομάδα του που είχε καταλάβει το αριστερό του οδοστρώματος. Του κάνω νόημα ότι δεν μπορώ να πάω δεξιότερα γιατί υπήρχαν σειρές αυτοκινήτων -το έβλεπε πιστεύω και εκείνος- και ανοίγω το παράθυρο. Καταλαβαίνετε ότι βρίσκεστε στο οδόστρωμα ενώ θα έπρεπε να είστε στο πεζοδρόμιο, στη φαρδιά λωρίδα; του λέω. Κάνε αυτό που σου λέω μου αντιγυρίζει. Οκ, σκέφτηκα, "περιφρουρούν την πορεία. Προχωρώ σιγά-σιγά Απ' την πλατεία Μαβίλη και μετά η Βασ. Σοφίας εντελώς άδεια. Λίγο πριν το Μέγαρο Μουσικής τροχονόμοι. Το μπροστινό μου αυτοκίνητο βγάζει φλας αριστερά. 
 
Ο τροχαίος το εμποδίζει να στρίψει και προχωράει ευθεία. Σταματώ και ρωτάω: Θέλω να πάω στην Αγ. Παρασκευή από πού να πάω; Μπορώ να στρίψω αριστερά, στον κάθετο; -που επιτρεπόταν. Απάντηση: Έχεις δίπλωμα; ξέρεις να διαβάζεις πινακίδες; κατέβα κάτω να δεις τις πινακίδες πίσω σου. 
 
"Οπίσω ύπαγε σατανά "και προχώρησα σιγά-σιγά μην σπάσω τα αβγά. Θύμωσα! Είναι δυνατόν κρατικοί λειτουργοί να συμπεριφέρονται μ' αυτόν τον τρόπο; Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα, ποιός δάσκαλος, ποιας Σχολής τους έμαθε να αντιμετοπίζουν τον συμπολίτη τους, που τους ταΐζει, μ' αυτόν τον τρόπο; αναρωτιέμαι. Θυμώνω!

Γιώτα Καζαντζανίδου-Βαρυτιμίδου