Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

«Θα πάρω πίσω τα Φώκλαντ από τους Βρετανούς»


Αδιαπραγμάτευτος στόχος η επανένωση των νησιών με την Αργεντινή, δηλώνει ο νέος πρόεδρος της χώρας - «Να συμβεί ό,τι έγινε με το Χονγκ Κονγκ» - «Τα νησιά είναι δικά μας», απαντούν οι Εγγλέζοι
 
Ο Χαβιέρ Μιλέι, ένας δεξιός φιλελεύθερος οικονομολόγος, εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής... 

 
το βράδυ της Κυριακής, 19 Νοεμβρίου, επικρατώντας ενάντια στον υπουργό Οικονομίας, Sergio Massa. Ο νέος πρόεδρος δήλωσε σε ένα ντιμπέιτ ότι η χώρα του θα πρέπει να έχει τον έλεγχο των νησιών, τα οποία η Αργεντινή αποκαλεί «Las Malvinas».

Τα Φώκλαντ είναι βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, στο οποίο η Αργεντινή εισέβαλε το 1982, προκαλώντας τη στρατιωτική απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Περισσότεροι από 900 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο που ακολούθησε, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τα νησιά να παραμείνουν υπό βρετανικό έλεγχο.

Ο πληθυσμός των Φώκλαντ, τα οποία βρίσκονται 300 μίλια από τις ακτές της Αργεντινής στον νότιο Ατλαντικό, ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να παραμείνει «βρετανικός» σε δημοψήφισμα του 2013.

Η Αργεντινή εξακολουθεί να αμφισβητεί το καθεστώς των Φώκλαντ, ενώ ο προηγούμενος πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντεζ, χαρακτήρισε τον έλεγχο των νησιών από τη Βρετανία ως «αναχρονιστική αποικιακή κατάσταση».

Σε αυτό το πλαίσιο, η θέση του Μιλέι θα μπορούσε να θεωρηθεί σχετικά διαλλακτική. Εξήρε ακόμη και τη Μάργκαρετ Θάτσερ, τη συντηρητική πρωθυπουργό της Βρετανίας, η οποία δρομολόγησε τη βρετανική στρατιωτική απάντηση στην εισβολή της Αργεντινής. Η Θάτσερ, η οποία εξακολουθεί να είναι ένα μισητό για πολλούς πρόσωπο επειδή διέταξε το ναυτικό να πυροβολήσει το πολεμικό πλοίο Belgrano, σκοτώνοντας 323 ανθρώπους, περιγράφηκε από τον κ. Μιλέι ως «ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες στην ιστορία της ανθρωπότητας» κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του.

Ο Μιλέι, 53 ετών, δήλωσε στο ντιμπέιτ: «Είχαμε έναν πόλεμο – που χάσαμε – και τώρα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανακτήσουμε τα νησιά μέσω της διπλωματικής οδού. Η κυριαρχία της Αργεντινής επί των νήσων είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι Las Malvinas ανήκουν στην Αργεντινή. Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα τις πάρουμε πίσω. Είναι σαφές ότι η επιλογή του πολέμου δεν αποτελεί λύση».

Ένας σύμβουλος του Μιλέι δήλωσε ότι τα Φώκλαντ θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν σταδιακά στην Αργεντινή με μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη του Χονγκ Κονγκ, που τέθηκε υπό κινεζική κυριαρχία. Αλλά, η ίδια – η Νταϊάνα Μοντίνο – δήλωσε επίσης ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η βούληση των ίδιων των κατοίκων των Φώκλαντ. «Σε μια τέτοια διαδικασία δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε τους ανθρώπους που ζουν στα νησιά, πρέπει να συμπεριλάβουμε τα συμφέροντα των ανθρώπων αυτών», είπε.

Στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Αργεντινής αναφέρεται: «Η ανάκτηση αυτών των εδαφών και η πλήρης κυριαρχία, με σεβασμό πάντα στον τρόπο ζωής των κατοίκων τους και ακολουθώντας τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αποτελεί μόνιμο και αμετάκλητο στόχο του λαού της Αργεντινής».
Η απάντηση της Βρετανίας

Από την πλευρά της Βρετανίας, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, απέκλεισε την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για τα Φώκλαντ.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Σούνακ δήλωσε μετά τη νίκη του Μιλέι: «Είναι προφανώς ένα διευθετημένο ζήτημα, ένα ζήτημα που έχει διευθετηθεί εδώ και καιρό, και δεν έχουμε κανένα σχέδιο να το επανεξετάσουμε. Δεν πρόκειται να αλλάξει».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Grant Shapps, δήλωσε σήμερα, Τρίτη: «Τα νησιά Φώκλαντ είναι βρετανικά. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και αναμφισβήτητο».
 
 zougla.gr