Ο αριστοκράτης εθνικός μας ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης (1824-1879), γεννημένος στη Λευκάδα, υπήρξε από τους λίγους που γνώρισαν από κοντά τον Βασιλέα Γεώργιο Α των Ελλήνων. Συνδέθηκε στενότατα μαζί του και γνώριζε τα προσωπικά του μυστικά. Ο Βασιλεύς Γεώργιος Α τον εμπιστευόταν απόλυτα.
Τον νεαρό Βασιλέα,όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα από την Κοπεγχάγη , συνόδευε -ως σύμβουλος του- ο Δανός πολιτικός Carl Sponnek. Δυστυχώς η υπεροπτική συμπεριφορά και αλλοπρόσαλλη δράση του τελευταίου ξεσήκωσε διαμαρτυρίες που κατέληξαν στην απομάκρυνση του από την Ελλάδα δυο χρόνια αργότερα…
Στη φάση αυτή ο μόνος τον όποιον εμπιστευόταν ο Βασιλεύς ήταν ο ποιητής Βαλαωρίτης, γνωστός και για την πολιτική του δράση στην Ιόνιο Βουλή. Είχε εργαστεί με πάθος για την Ένωση της Επτανήσου με τη μητέρα Ελλάδα. Σκοπός του βίου του ήταν να καταφέρει η Ελλάς να ελευθερώσει και τα υπόλοιπα υπόδουλα τέκνα της…
Συνεπώς πέρα από εθνικός ποιητής, γλωσσομαθής και ευφυής πολιτικός, ο Βαλαωρίτης υπήρξε και ένας ένθερμος πατριώτης…πίστευε στην ενότητα του Ελληνικού έθνους μέσω της προσήλωσης στο θεσμό της μοναρχίας. Πίστευε οτι ο Βασιλεύς αποτελούσε παράγοντα εξισορρόπησης και σύμβολο της Ενωμένης Ελλαδος..!!
Ο Βαλαωρίτης άφησε επιστολές γραμμένες στην Ιταλική γλώσσα που απευθύνονταν στην εξαιρετικά μορφωμένη σύζυγο του…στις επιστολές αυτές βρίσκουμε σπουδαίες ιστορικές λεπτομέρειες και αναφορές στη σχέση του Βαλαωρίτη με τον Βασιλέα Γεώργιο Α…υπάρχουν μάλιστα διάλογοι μεταξύ τους - αυτολεξεί - γραμμένοι στη γαλλική γλώσσα….
Στις επιστολές αυτές γίνεται αναφορά και στην άφιξηή του στον Πειραιά, ως πληρεξούσιος της Επτανήσου. Η περιγραφή είναι τόσο ζωντανή…Εκατό και πλέον σημαιοστολισμένα πλοία περιμένουν λίγο έξω από το λιμάνι την άφιξη των Επτανησίων…!! Ακούγονται ζητωκραυγές .. μια άμαξα στολισμένη με τα εθνικά χρώματα - και συνοδευόμενη από 30 επιπλέον άμαξες - μεταφέρει την αποστολή στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας στην πλατεία Συντάγματος. Ακολουθούν συναντήσεις με βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, ακόμα και με τον γηραιό Κανάρη…!!
Τέλος έρχεται η στιγμή της συνάντησης του Βαλαωρίτη με τον Βασιλέα Γεώργιο Α στην αίθουσα του θρόνου…μόλις οι δυο άνδρες βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο…ο Βαλαωρίτης συγκινημένος δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυα του…στο πρόσωπο του Βασιλέως έβλεπε τη συνέχεια του Έθνους των Ελλήνων…!!
Η προσωπογραφία του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη που αναρτώ, ειναι έργο του σπουδαίου ζωγράφου της Επτανησιακής Σχολής Σπυρίδωνος Προσαλέντη…!!!
Β.Β.