Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Τρεις τρόποι για να καλλιεργήσετε την ευφυία σας


Eγγυώνται ότι έχουν ευνοϊκά αποτελέσματα στην καλλιέργεια της ευφυίας σας

Τι σημαίνει ευφυία; Είναι κάτι με το οποίο είτε γεννιόμαστε είτε όχι ή κάτι που μπορούμε να εξελίξουμε στην πορεία;

Υπάρχουν ... 

 
εκεί έξω τρεις τρόποι που εγγυώνται ότι έχουν ευνοϊκά αποτελέσματα στην καλλιέργεια της ευφυίας σας και που δεν θα μετανιώσετε αν βάλετε στη ζωή σας.

Ο πρώτος τρόπος για να εξελιχθείτε σε αυτό τον τομέα είναι το να έρθετε σε πραγματική επαφή με τους ανθρώπους και να προσπαθήσετε να καταλάβετε τους λόγους για τους οποίους συμπεριφέρονται έτσι στη ζωή τους. Οι πιο ευφυείς άνθρωποι είναι αυτοί που πέρα και πάνω από όλα μπορούν να κατανοήσουν τους άλλους, τις ανάγκες τους και τα συναισθήματά τους.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου απλή, και προϋποθέτει την αφοσίωση στον άλλο άνθρωπο, την ανάπτυξη γνήσιας περιέργειας γύρω από το πρόσωπό του και την επεξεργασία των δεδομένων που παρέχει, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Σας μαθαίνει πώς αισθάνονται, σκέφτονται και εντέλει δρουν οι άλλοι κι έτσι μπορείτε να καταλάβετε πολύ πιο εύκολα τον κόσμο γύρω σας, αποφεύγοντας τα (πολλά) λάθη και τυχόν κινήσεις που δεν έχουν νόημα για εσάς.

Τέλος, αυτή η παρατήρηση του άλλου σας μαθαίνει να είστε πιο ευαίσθητοι άνθρωποι, να συγχωρείτε πιο εύκολα και να μην γίνεστε σκληροί χωρίς λόγο, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την κρίση σας,

Ο δεύτερος τρόπος σχετίζεται με το πώς μπορεί κανείς να προσεγγίσει αυτό που ονομάζουμε κοινή λογική, αλλά συχνότατα δεν είναι καθόλου κοινή.

Αν έχετε ήδη αρχίσει να εξασκείστε στον πρώτο τρόπο, σύντομα θα καταλάβετε πως πολλές φορές τα συναισθήματά μας δεν σχετίζονται με τις πράξεις μας δια της λογικής οδού. Πολλές φορές αυτό που θεωρούμε αναμενόμενο και σίγουρα καλό για εμάς και για τους άλλους είναι το πρώτο πράγμα που θα κρύψουμε κάτω από το χαλί της ανασφάλειας, της αμφισβήτησης ή της άγνοιας.

Συνεπώς, κάθε πράξη μας πρέπει να ζυγίζεται με διάφορα κριτήρια: Πώς θα μας βοηθήσει σε μία x κατάσταση; Είναι καλά σχεδιασμένη ή θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε;

Την κάνουμε γιατί επιζητούμε πραγματικά αυτό το αποτέλεσμα; Είμαστε σε καλή ψυχική και σωματική υγεία για να πάρουμε μία τέτοια απόφαση; Ο δικός μας κώδικας της λογικής ίσως θέλει λίγο χρόνο για να σχεδιαστεί, αλλά άπαξ και αυτό συμβεί, τότε μπορούμε να ανατρέχουμε σε αυτόν ανά πάσα στιγμή και να αναλύουμε κάθε κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, για να παίρνουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση για εμάς.

Ο τρίτος τρόπος αφορά στη γνώση και στο πώς θα την αξιοποιήσετε. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι θεωρητικά πολύ καλά εκπαιδευμένοι σε κάτι, αλλά δεν έχουν κάνει τη γνώση κομμάτι του εαυτού τους.

Το θέμα είναι κάθε φορά που μπορείτε να μάθετε κάτι να ανοίγετε το μυαλό σας και να κάνετε κτήμα σας την κάθε νέα πληροφορία. Να καταγράφετε όλα όσα μαθαίνετε – αυτά που σας αρέσουν/ σας εξάπτουν την περιέργεια, προσπαθώντας να τα αξιοποιήσετε στην καθημερινότητά σας.

Μάθετε να λαχταράτε τη νέα γνώση, την εμβάθυνση σε κάθε είδους θέματα, τα βιβλία, τις ταινίες, οτιδήποτε μπορεί να σας δώσει μία νέα προοπτική, να σας μάθει έναν άλλο τρόπο σκέψης.

Η ευφυία σχετίζεται με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στη ζωή μας, όχι με το IQ μας. Δοκιμάστε τους τρεις παραπάνω τρόπους, βάλτε τους σταδιακά στην καθημερινότητά σου και βελτιώστε την με νέες γνώσεις, κατανόηση για τον άλλο και την επιδίωξη της ισορροπίας ανάμεσα στο συναίσθημα και τη λογική. Και σίγουρα δεν θα χάσετε.