Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από Κασσελάκη - Η παραδοχή, οι νέες επιθέσεις σε Τσίπρα ενώ η Αχτσιόγλου οργανώνεται


Της Νίκης Ζορμπά

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μεταβατική φάση διαρκείας:

Η Ομάδα Αχτσιόγλου έχει πάρει θέση εξόδου από το κόμμα και αναμένεται πλέον μόνον ο χρόνος των ανακοινώσεων και το σχέδιο για την επόμενη ημέρα (της), τα ποσοστά της Κουμουνδούρου βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και... 


 

ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να δώσει προσωπικό στίγμα, αδειάζοντας στη διαδρομή όλο και περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει προστεθεί και νέο πρόβλημα στην αλυσίδα όσων καλείται ήδη να αντιμετωπίσει: Ο πολιτικός κλοιός γύρω του σφίγγει ακόμη και από στελέχη της δικής του ηγετικής Ομάδας, με ορόσημο τις ευρωεκλογές. 


Ο Κασσελάκης και οι "ρουκέτες"

Πλούσια η χθεσινή δραστηριότητα του νέου προέδρου : Από την πρεμιέρα της ραδιοφωνικής του συμμετοχής στην "ώρα του προέδρου" έως και τη συμμετοχή του σε παρουσίαση βιβλίου για τον ίδιο του Ξενοφώντα Κοντιάδη "το φαινόμενο Κασσελάκης", πρόλαβε να τροφοδοτήσει τον δημόσιο διάλογο με νέο υλικό.

Σταχυολογώντας τις φράσεις του:

1. Κάλεσε την Ομάδα Αχτσιόγλου αν είναι να φύγουν, να το κάνουν άμεσα. Λογικό το αίτημα μιας και πρόκειται για διαλυτική "εκκρεμότητα".

2. "Εγώ δεν θα είχα υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Βαρουφάκη" δήλωσε, σε νέο "πλαγιοκόπημα" του τέως προέδρου.

3. Η πιο ενδιαφέρουσα ίσως αποστροφή του όμως αφορά την παραδοχή " εάν ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε κανονικά δεν θα είχα ποτέ εκλεγεί". Ουδέν αληθέστερο. Έχει συναίσθηση της "αεροπειρατείας" που σε κανένα άλλο κόμμα της Ευρώπης ( αν όχι του κόσμου), δεν έχει παρατηρηθεί τέτοιο φαινόμενο.

Οι δημοσκοπήσεις στο μεταξύ τον έχουν απογοητεύσει τον κ. Κασσελάκη: Εδραιώνεται η δημοσκοπική εικόνα που φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ να εκπίπτει από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να έρχεται τρίτος μετά το ΠΑΣΟΚ. Πολύ μικρή είναι και η διαφορά του με το ΚΚΕ που θα δώσει μάχη να αφήσει τον κ. Κασσελάκη τέταρτο, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο ίδιος φαίνεται να συνθηκολόγησε γρήγορα με τη δημοσκοπική πραγματικότητα. Από τις βεβαιότητες πως "μόλις εκλεγώ τελειώνει το 41% του Κ. Μητσοτάκη", έριξε τον πήχυ των ευρωεκλογών μόλις στο 17-18%. Προσπάθησε δε να διαχύσει την ευθύνη: Όλοι μαζί θα κριθούμε για τις ευρωεκλογές, δεν είναι αποκλειστικά δική μου ευθύνη, συλλογική είναι.

Αν συνυπολογίσει πάντως πως στελέχη της δικής του, στενής ηγετικής ομάδας, όπως ο Γιώργος Τσίπρας, του διαμηνύουν πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές είναι προφανής η αποτυχία της ηγεσίας, μάλλον δεν θα πρέπει να παίρνει ως μήνυμα πως ακόμη και οι δικοί του, συμμερίζονται τα περί συλλογικής ευθύνης και σκοπεύουν να του δώσουν και άλλο χρόνο.

Ο κ. Γιώργος Τσίπρας λοιπόν, διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φέρεται σύμφωνα με έγκυρες πηγές να είναι ο εμπνευστής του εσωτερικού Δημοψηφίσματος και διορίστηκε από τον νέο πρόεδρο ( εκπαραθυρώνοντας τον Θανάση Θεοχαρόπουλο), ερωτηθείς χθες σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ( Παραπολιτικά) εάν θα είναι ευθύνη της ηγεσίας στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές, απάντησε:

"Στο απίθανο ενδεχόμενο που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο θα πρόκειται προφανώς για αποτυχία της νέας ηγεσίας". 


Η Ομάδα Αχτσιόγλου και ο Τσακαλώτος

Το μόνο αβέβαιο για την "¨Ομάδα Αχτσιόγλου" (6+6) και τα στελέχη της είναι το πότε θα ανακοινώσουν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα πρώτα επόμενα κοινοβουλευτική βήματά τους.

Μετά την πανελλαδική συνδιάσκεψη της Κυριακής, αμφιβολίες για το εάν θα πάρουν διαζύγιο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν. Το συνομολογούν πλέον και τα ηγετικά της στελέχη.

Βρίσκονται σε διαδικασια οργάνωσης της επόμενης ημέρας τους, η οποία αφορά και σενάρια για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής Ομάδας: Απαιτούνται δέκα βουλευτές.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε διπλή παρέμβασή του ( ethnos.gr, Ant1), προχώρησε και στην πολιτική αριθμητική: Και εφικτή και επιθυμητή μια ΚΟ με την Ομάδα Αχτσιόγλου, μπορεί να έχουμε ακόμη και 12 βουλευτές.

Το θέμα της ηγεσίας σε αυτό το σενάριο, είναι ακόμη ανοιχτό. 

capital.gr