Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Φτιάξε τον δικό σου αφυγραντήρα εύκολα και οικονομικά για έναν χειμώνα χωρίς υγρασία


Μπορεί ακόμα να έχει καλό καιρό, όμως τα επίπεδα υγρασίας έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και οι βροχές δεν είναι και πολύ μακριά. Για να μην έχεις πάλι προβλήματα με την υγρασία στο σπίτι σου, δες πώς μπορείς να φτιάξεις μόνη σου «αφυγραντήρα». 

Μπορεί...  

φέτος να μην έχουμε καταλάβει 
σχεδόν καθόλου φθινοπωρινό καιρό όμως, η υγρασία είναι χαρακτηριστικό τόσο αυτής της εποχής όσο και του χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών, αφού φτάσαμε αισίως στον Νοέμβριο.

Αν λοιπόν, πάντα κάποιοι χώροι του σπιτιού σου αντιμετώπιζαν παραπάνω θέματα με την υγρασία - όπως για παράδειγμα το εσωτερικό της ντουλάπας σου - για να μην ξοδέψεις και πάλι πολλά λεφτά είτε σε καθαριστικά για τη μούχλα είτε σε μικρά προϊόντα που απορροφούν την υγρασία, δες παρακάτω πώς μπορείς να φτιάξεις μόνη σου μικρούς «αφυγραντήρες».

Μπορεί να μην ειναι τόσο αποτελεσματικοί όσο ένας κανονικός αφυγραντήρας αλλά σίγουρα αρκούν για να είναι οι μικρές γωνιές του σπιτιού σου «ελέυθερες» από υγρασία.

«Αφυγραντήρας» με αλάτι χοντρό (από αυτό που χρησιμοποιείται για το λιώσιμο του πάγου)

Το πιο γνωστό υλικό που μπορεί να λειτουργήσει σαν DIY αφυγραντήρας είναι το ορυκτό αλάτι, αυτό που δεν έχει υποστεί επεξεργασία. Το αλάτι απορροφά φυσικά την υγρασία από τον αέρα, καθιστώντας το μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή αντί του αφυγραντήρα.

Για να φτιάξεις έναν «αφυγραντήρα» από αλάτι, θα χρειαστείς μια μεγάλη σακούλα ορυκτού αλατιού (που μερικές φορές αναφέρεται και ως χλωριούχο νάτριο) και δύο κουβάδες των 5 λίτρων.

Για να τον φτιάξεις: Άνοιξε πολλές μικρές τρύπες σε έναν από τους κάδους κατά μήκος των πλευρών και του πυθμένα και βάλε τον κουβά με τις τρύπες μέσα στον άλλο κάδο. Στη συνέχεια γέμισε τον κάδο μέχρι πάνω με αλάτι και τοποθέτησέ τον στην περιοχή του σπιτιού σου που θέλεις να αντιμετωπίσεις την υγρασία.

Ο κάδος θα αρχίσει να μαζεύει νερό και αυτό το νερό θα στάζει μέσα από τις τρύπες του εσωτερικού κάδου. Στη συνέχεια, το νερό θα συγκεντρωθεί μέσα στον εξωτερικό κάδο, παγιδεύοντας την υπερβολική υγρασία.

«Αφυγραντήρας» από μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα έχει πολλές χρήσεις και η αντιμετώπιση της υγρασίας είναι μία από αυτές. Δεδομένου ότι είναι τόσο φθηνό και εύκολο να την βρεις στα μαγαζιά, αποτελεί εξαιρετική επιλογή.

Αν και η μαγειρική σόδα είναι μια εξαιρετική επιλογή για να δημιουργήσεις τον δικό σου αφυγραντήρα, λειτουργεί καλύτερα σε μια μικρή περιοχή, όπως είναι ένα ντουλάπι.

Για να φτιάξεις τον δικό σου αφυγραντήρα: Πάρε ένα μικρό μπολ που θα χωράει στην περιοχή που θες να το τοποθετήσεις και γέμισε το μπολ με μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια τοποθέτησε το μπολ στην περιοχή που θέλεις να διώξεις την υγρασία. Η μαγειρική σόδα θα σκληρύνει καθώς την απορροφά και ίσως χρειαστεί να την αντικαταστήσεις με φρέσκια.

«Αφυγραντήρας» από κάρβουνο

Το κάρβουνο απορροφά επίσης την υγρασία από τον αέρα, αποτελώντας μια επίσης εξαιρετική εναλλακτική επιλογή για έναν αφυγραντήρα. Οι αφυγραντήρες από κάρβουνο λειτουργούν πιο καλά ενάντια στην υγρασία, όταν τοποθετούνται σε μικρότερο χώρο, όπως είναι το μπάνιο, το υπόγειο, η σοφίτα ή η ντουλάπα.

Για να φτιάξεις τον δικό σου αφυγραντήρα από κάρβουνο: Πάρε ένα μεγάλο, καθαρό κουτάκι, όπως είναι ένα μεγάλο κουτάκι καφέ και βεβαιώσου ότι το δοχείο έχει καπάκι. Χρησιμοποίησε ένα κατσαβίδι για να ανοίξεις τρύπες στο πλάι και το καπάκι του δοχείου, βάλε τα κάρβουνα μέσα στο κουτί και βάλε το καπάκι. Έπειτα τοποθέτησε τον DIY αφυγραντήρα σου στην περιοχή από την οποία θέλεις να αφαιρέσεις την υγρασία. Σε λίγους μήνες θα χρειαστεί να ανανεώσεις με νέο κάρβουνο το περιεχόμενο από το κουτάκι, για να μπορείς ξανά να το χρησιμοποιήσεις κατά της υγρασίας.

«Αφυγραντήρας» από χλωριούχο ασβέστιο

Το χλωριούχο ασβέστιο μοιάζει πολύ με το αλάτι - σαν μια άλλη μορφή του - και μπορεί να παίξει τον ρόλο ενός εξαιρετικού αφυγραντήρα. Μπορεί να απορροφήσει την υγρασία από ένα αρκετά μεγάλο δωμάτιο, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για κάποιο υπόγειο ή για το μπάνιο.

Για να φτιάξεις έναν αφυγραντήρα από χλωριούχο ασβέστιο: Πάρε μια παλιά κάλτσα, ένα κορδόνι, ένα μεγάλο μπολ και το χλωριούχο ασβέστιο. Τοποθέτησε το χλωριούχο ασβέστιο μέσα στην κάλτσα και δέσε την με το κορδόνι. Κρέμασε την κάλτσα στην περιοχή που θέλεις να αντιμετωπίσεις την υγρασία και οποθετήστε το μπολ κάτω από την κάλτσα για να πέσει τυχόν νερό που θα περάσει από το χλωριούχο ασβέστιο μόλις αυτό αρχίσει να λειτουργεί.

«Αφυγραντήρας» από silica gel

Το silica gel είναι μια ξηραντική, άοσμη ουσία, που προστατεύει τα πράγματα από την υγρασία και κατ' επέκταση από τη μούχλα & την φθορά. Πιθανότατα μπορεί να θυμάσαι τις μικρές συσκευασίες του silica gel που βρίσκονται σε κουτιά παπουτσιών, δοχεία ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο που μπορεί να συλλέξει υγρασία. Το silica gel λειτουργεί υπέροχα ως αφυγραντήρας και μπορείς εύκολα να το φτιάξεις και μόνη σου.

Για να φτιάξεις έναν αφυγραντήρα από silica gel: Θα χρειαστείς ένα βάζο με καπάκι, κατσαβίδι και silica gel. Χρησιμοποίησε το κατσαβίδι για να ανοίξεις τρύπες στο καπάκι του βάζου, γέμισε το βάζο με silica gel και ξαναβίδωσε το καπάκι. Κάθε λίγες εβδομαδες αντικατάστησε το silica gel για καλύτερα αποτελέσματα.

Πηγή: queen.gr