Αλπικής ομορφιάς τοπία, θέα, παράδοση και αυθεντική φιλοξενία μεταξύ των πολλών “προσόντων” τους
Τα χωριά που συγκεντρώσαμε εδώ δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τίποτα από τους αντίστοιχους δημοφιλείς ξένους ορεινούς οικισμούς. Αλπικής ομορφιάς τοπία, θέα, παράδοση και αυθεντική φιλοξενία μεταξύ των πολλών “προσόντων” τους, περιμένουν να σας… εντυπωσιάσουν!
Τα...
παρακάτω ορεινά χωριά είναι “κρυμμένα” μέσα σε φαράγγια, πάνω σε βουνοκορφές, πνιγμένα στη βλάστηση ή στο χιόνι, άλλα μικρότερα και άλλα κεφαλοχώρια, αποτελούν ένα προς ένα μικρά διαμάντια της χώρας! Φιλόξενα και παραδοσιακά υπόσχονται στους επισκέπτες καλό φαγητό, υπέροχα φυσικά τοπία αλλά και δραστηριότητες στη φύση προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες.
Άλλα ξεχωρίζουν για την υπέροχη θέα τους, άλλα για την τοποθεσία κι άλλα για την αρχιτεκτονική τους, όλα όμως εκπλήσσουν με την ομορφιά τους και προκαλούν αμέτρητα φωτογραφικά κλικ!
1. Σαμαρίνα, Γρεβενά
Το «πιο ψηλό χωριό» όπως το αποκαλούν κυρίως οι ντόπιοι είναι η Σαμαρίνα, “κρυμμένη” σε μια γωνιά της μακεδονικής γης με ιστορία ριζωμένη στα βάθη του χρόνου.
Η Σαμαρίνα βρίσκεται στην βόρεια Πίνδο στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα (2.637 μ.), στο νομό Γρεβενών σε υψόμετρο 1.350 με 1.590 μέτρων! Θεωρείται μάλιστα το “ψηλότερο χωριό” της Ελλάδας και ίσως το ψηλότερο των Βαλκανίων. Λόγω του υψόμετρου όπως είναι φυσικό κάθε χειμώνα “στολίζεται” με χιόνι.
Γύρω από την Σαμαρίνα θα δείτε πυκνά δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου. Το χωριό έχει άφθονα κρύα νερά, ασύγκριτες φυσικές ομορφιές και κλίμα ιδανικό για καλή υγεία και ζωή… Για αυτά της τα προσόντα άλλωστε, την βάφτισαν και «Ωραία Σαμαρίνα». Μάθετε περισσότερα για το χωριό Σαμαρίνα: Το χωριό της Πίνδου που είναι χτισμένο ανάμεσα σε πυκνά δάση και το “ψηλότερο” στα Βαλκάνια!
2. Άνω Δολιανά, Αρκαδία
Τα Άνω Δολιανά είναι ένα ορεινό καταπράσινο γραφικό χωριό που κρύβει πολλές εκπλήξεις στους επισκέπτες του. Από το φυσικό κάλλος και την πλούσια βλάστηση μέχρι τις ταβέρνες και την πεζοπορία, σας προσκαλεί να αποδράσετε ένα Σαββατοκύριακο.
Η περιοχή «Κούβλι» αποτελεί την νοτιοανατολική κατάληξη του οροπεδίου της Τρίπολης, από όπου αρχίζει να ορθώνεται ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα, με τα Άνω Δολιανά, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Αρκαδίας, να είναι το πρώτο που θα συναντήσετε.
3. Καλαρρύτες, Ιωάννινα
Μαζί µε το «αδελφάκι» του Συρράκο, θεωρείται ένας από τους πιο γραφικούς πετρόχτιστους οικισµούς. Χαθείτε στα λιθόκτιστα καλντερίµια του, σκαρφαλωµένου στα 1.200 µ., και θαυµάστε τα επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά. Σηµείο αναφοράς η κεντρική πλατεία του και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
4. Δημητσάνα, Αρκαδία
Ορμητήριο για τους λάτρεις των water sports αλλά και ένα «ζωντανό» μουσείο, η γραφική Δημητσάνα «αγναντεύει» το φαράγγι του Λούσιου και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα χωριά! Ο διατηρητέος οικισμός μόνο εντυπωσιακός μπορεί να χαρακτηριστεί με τα πετρόκτιστα αρχοντικά του να τραβούν τα βλέμματα, ενώ έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο in χειμερινούς προορισμούς με μικρά cozy cafés, πληθώρα ξενώνων και παραδοσιακές ταβέρνες!
5. Καστάνιτσα, Αρκαδία
Η Καστάνιτσα και η γύρω από τον οικισμό περιοχή, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το 1967, κηρύχθηκε ως διατηρητέος οικισμός ιδιαίτερου φυσικού και αρχιτεκτονικού κάλλους.
Παρόλο που από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από κάθε επισκέπτη ως ένας κρυμμένος θησαυρός με σημαντικότερα στοιχεία τα πετρόκτιστα σπίτια -με τα όμορφα ξύλινα μπαλκόνια και τις πέτρινες τοξωτές εξώπορτες-, τα χαρακτηριστικά πυργόσπιτα τριακοσίων και πλέον ετών, τους πλακόστρωτους και πεντακάθαρους δρόμους, τα γραφικά σοκάκια του χωριού.
Η θέα από το ύψωμα, το κάστρο, στο επάνω μέρος του οικισμού, όπως και από την ανακαινισμένη πλατεία, είναι εξαιρετική, ενώ γύρω-γύρω απλώνεται πυκνό και παρθένο δάσος από έλατα και καστανιές.
6. Περτούλι, Τρίκαλα
Το Περτούλι αποτελεί ένα μαγευτικό δημοφιλές χωριό στην ορεινή πλευρά του νομού Τρικάλων, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.
Μια ανάσα µόλις από την πόλη των Τρικάλων, θα βρεθείτε στον ορεινό όγκο της περιοχής, στην επονοµαζόµενη «Γη των Αιθήκων», τον σηµερινό Δήµος Πύλης, που σύµφωνα µε τον µύθο, πήρε το όνοµά της από τον οµώνυµο λαό που κατοικούσε εκεί και φρουρούσε τα περάσµατα από την Ήπειρο στη Θεσσαλία.
Μια διαδροµή από 11 στο σύνολο πανέµορφα χωριά, µε εντυπωσιακή θέα, έλατα και γραφικούς πετρόκτιστους οικισµούς ξετυλίγεται µπροστά µας… Ένας από τους γνωστότερους δεν είναι άλλος από το γραφικό Περτούλι.
7. Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, Πέλλα
Το «στολίδι» του Καϊμακτσαλάν, ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος βρίσκεται μια ανάσα από το άριστα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος που το έχρισε «Αράχωβα» της Βόρειας Ελλάδας.
Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, πανοραμική εικόνα του χωριού
Ο παραδοσιακός οικισμός, που σχεδόν εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 20ου αιώνα, την τελευταία δεκαετία αναπαλαιώθηκε, ανέδειξε την αρχιτεκτονική του και την γραφική γοητεία του, γέμισε τα δρομάκια με ζεστά ταβερνάκια και μαγέρικα, και έγινε απόλυτος χειμερινός προορισμός για τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο.
8. Νυμφαίο, Φλώρινα
Σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του όρους Βίτσι, το Νυμφαίο γοητεύει τους επισκέπτες του με την διατήρηση της παράδοσης ατόφιας και απαστράπτουσας. Τα υπέροχα αρχοντικά και η αρχιτεκτονική το έχρισαν ένα από τα 10 ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ευρώπης από την UNESCO.
Πέρα από τις βόλτες στα δρομάκια, τα τοξωτά γεφυράκια και την πλατεία του χωριού, θα επισκεφθείτε και το μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας και φυσικά το Πάρκο Άγριας Φύσης. Το δάσος ξεκινά σχεδόν μέσα από το χωριό, ενώ στην περιοχή αυτή βρίσκεται και το καταφύγιο του Αρκτούρου με το κέντρο επισκεπτών.
9. Μηλιές, Πήλιο
Σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τον Βόλο και υψόμετρο 400 μέτρων στο γραφικό Πήλιο βρίσκονται οι όμορφιες Μηλιές, ο πηλιορείτικος προορισμός που είναι διάσημος για την αρχιτεκτονική του αλλά και τον περίφημο «Μουτζούρη», το τρένο-σήμα κατατεθέν που συνδέει τις Μηλιές με τα Άνω Λεχώνια μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή.
Λέγεται πως το χωριό ίδρυσαν κάτοικοι από τις Μηλιές της Εύβοιας, που αναζητούσαν καταφύγιο για να γλιτώσουν από τις επιδρομές των πειρατών. Με αυτό το κριτήριο επιλέχθηκε και η θέση του χωριού, με στόχο να μην «βλέπει» και να μην είναι ορατό από τη θάλασσα.
Η αρχιτεκτονική του χωριού αναδεικνύει τις Μηλιές σε «ορόσημο» του Πηλίου, με πυργόσπιτα και αρχοντικά να μεταφέρουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές. Η ιστορία του, είναι μεγάλη καθώς αποτέλεσε και πνευματική εστία των αρχών του 19ου αιώνα.
Είναι μάλιστα πατρίδα των Άνθιμου Γαζή και Γρηγόριου Κωνσταντά, οι οποίοι ίδρυσαν το 1814 τη σχολή «Ψυχής Άκος», που λειτουργεί σήμερα ως βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και ιστορικά κειμήλια.
10. Παλαιός Άγιος Παντελεήμων, Πιερία
Το μακεδονίτικο χωριό που στολίζει την πιερική μεριά του Ολύμπου, φωλιάζει σε σημείο από το οποίο μπορεί να αγναντεύει όχι μόνο υπέροχα ορεινά τοπία του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, αλλά και την θάλασσα.
Στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού, θα συναντήσετε εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Παντελεήμονα που «βάφτισε» το χωριό, το περιβαλλοντικό σχολείο λίγο έξω από τον οικισμό, και φυσικά τα πέτρινα σπιτάκια και τα παραδοσιακά μικρομάγαζα με τις αχνιστές καμινάδες.
11. Ελατού, Ορεινή Ναυπακτία
Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, στην πλαγιά ενός βουνού και σε υψόμετρο 1.050 μέτρων υπάρχει ένα από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά της Ελλάδας. Χωριό όνομα και πράμα, η Ελατού είναι πνιγμένη στα έλατα και μας καλεί να γνωρίσουμε εκ των έσω ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας! Η Ελατού στην ορεινή Ναυπακτία δεν είναι μόνο γνωστή για το φυσικό της κάλλος αλλά και για το γεγονός ότι είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της περιοχής.