Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

16 Δεκεμβρίου 1803 ... Ζάλογγο Ηπείρου ... Ο τελευταίος χορός ...


Ο πιο όμορφος χορός της ελληνικής παράδοσης και ιστορίας, αυτός που δημιουργήθηκε με παράτολμο θάρρος, αυτός που χορεύτηκε με περισσή περηφάνεια και αυτός που περίτρανα διαφεντεύει το ελληνικό ήθος, είναι ένας χορός που στήθηκε στα 1803, μια παγωμένη μέρα του Δεκεμβρίου από εξήντα τρεις Σουλιώτισσες. Στις 16 του Δεκέμβρη.

Χορό...  

του Ζαλόγγου τονε λένε. Χορός χωρίς βήματα, χωρίς μουσικές. Η μόνη μουσική που αντηχούσε ανάμεσα στον μανιασμένο παγερό άνεμο και τον μεταλλικό ήχο των γιαταγανιών ήταν η γλυκειά μελωδία της Ελευθερίας.

Οι Σουλιώτισσες δε θα μείνουν να δουν το γλυκό τους Σούλι σκλαβωμένο. Κάθε μια μάνα φιλάει το μικρό της για στερνή φορά και το ρίχνει ή το σπρώχνει στον γκρεμό, γυρίζοντας αλλού το βλέμμα της. Ύστερα τσακίζεται και η ίδια. Τι ψυχή Ελληνική...

Γυναίκες, μανάδες με παιδιά και βρέφη ακολουθώντας το φωτεινό παράδειγμα του γερο-Σαμουήλ, φωνάζοντας ηρωϊκά την ανυποχώρητη κραυγή “Θάνατος ή Λευτεριά” και πιάνοντας η μια το χέρι της άλλης ρίχνονται σε έναν χορό Ζωής, και γκρεμίζονται μία μία στη χαράδρα του Ζαλόγγου. Χωρίς κλαυθμούς χωρίς οδυρμούς.

«Τέτοιο πήδημα δεν το είδαν ούτε γάμοι, ούτε χαρές.»

Κι αν τα κοφτερά βράχια της αβύσσου κομμάτιασαν τα κορμιά τους, οι άφθαρτες ψυχές τους έγιναν φωτοβόλες λαμπάδες που φωτίζουν μέχρι σήμερα την Ελλάδα μας!

Β.Β.