Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

“Η Δημοτική Θεατρική Σκηνή ΜΑΣΚΕΣ του Λιτοχώρου από το 1983 μέχρι το 2010”

 ARS LONGA, VITA BREVIS

(Τέχνη μακρά, βίος βραχύς)

γράφει ο Σωτήρης Μασταγκάς

Οι ΜΑΣΚΕΣ απέδειξαν ότι σε πείσμα της σκληρής καθημερινότητας υπάρχει και ο πολιτισμός, έτσι, για να ταξιδεύουμε, να γελάμε, να αισιοδοξούμε για το αύριο. Το Λιτόχωρο... 


 

πρέπει να αισθάνεται περήφανο για την Δημοτική Θεατρική Σκηνή του, που παρά τις αντιξοότητες ανέβασε θεατρικές παραστάσεις. Αυτό το ερασιτεχνικό θέατρο στήριξε δυναμικά τον πολιτισμό στην κωμόπολη και έγινε εστία δημιουργίας και πολιτιστικής δράσης που έχει τόσο ανάγκη η Λιτοχωρίτικη κοινωνία

 

 

 

γράφει ο
Σωτήριος Δ. Μασταγκάς

 

Στο Λιτόχωρο υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί σύλλογοι, σχήματα και άνθρωποι που δημιουργούν, που προσφέρουν. Για 27 χρόνια, από το 1983 μέχρι το 2010, μια ομάδα νέων ανθρώπων με το μεράκι και το έργο τους πέτυχαν να δώσουν τροφή για όνειρα και προοπτικές στους κατοίκους της κωμόπολης. Μιλάμε για την Δημοτική Θεατρική Σκηνή ΜΑΣΚΕΣ που υλοποίησε και κράτησε την τέχνη του θεάτρου στο κέντρο των προσπαθειών της.

Αυτό το ερασιτεχνικό θεατρικό σχήμα κατάφερε με την συνεχή του δράση να μυήσει το κοινό του Λιτοχώρου στην θεατρική τέχνη και στα έργα της ελληνικής και παγκόσμιας θεατρικής συγγραφής. Αποτέλεσε ένα αισιόδοξο μήνυμα για τον πολιτισμό του τόπου. Το θέατρο ως τέχνη έχει νόημα ύπαρξης όταν είναι σε αντιστοιχία με τη ζωή, όταν στη σκηνή καθρεπτίζονται οι εκφάνσεις της ζωής στο παρόν, στο παρελθόν ή το μέλλον, όταν έχει “κάτι” να μας πει, όχι με μορφή αποφθεγμάτων ή συναισθημάτων, αλλά κυρίως όταν θέτει σε κίνηση νοητικές και συναισθηματικές λειτουργίες.

Η Δημοτική Θεατρική Σκηνή ΜΑΣΚΕΣ έβαλε τη σφραγίδα της στην καλλιτεχνική πορεία του Λιτοχώρου, οριοθέτησε το χώρο δράσης της στα πολιτιστικά πράγματα και με το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής έκανε γνωστό το θέατρο στην τοπική κοινωνία.

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ