Τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, στο κλειστό Γυμναστήριο του σχολείου, οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κατερίνης, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, υιοθετώντας το σύνθημα «Μία ημέρα για όλους» συμμετείχαν ενεργά σε βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησης, την οργάνωση των οποίων ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, κ.κ. Στεφανή Αναστασία, Τσακνάκη Ελένη και Φυτιλή Βασιλική.
Το...
Το...
Πρόγραμμα Δράσεων απέβλεπε αφενός στην ορθή ενημέρωση των μαθητών/τριών και την ευαισθητοποίησή τους ως προς τα άτομα με αναπηρία και αφετέρου στην κατανόηση των καθημερινών εμποδίων/δυσκολιών που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, αλλά και στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης στους μαθητές, την προώθηση της κατανόησης, του σεβασμού και της αποδοχής της διαφορετικότητας.
Μία ημέρα ξεχωριστή και διαφορετική για όλους, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μαθητές, οι οποίοι κλήθηκαν να υλοποιήσουν, είτε ως «συντονιστές» των ομάδων είτε ως «συμμετέχοντες», τις προγραμματισμένες βιωματικές δραστηριότητες με απώτερο στόχο την ενεργό εμπλοκή όλων και την καλλιέργεια/ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας, επικοινωνίας και ομαδικότητας μεταξύ των μελών της μαθητικής κοινότητας.
Μία ημέρα ξεχωριστή και διαφορετική για όλους, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μαθητές, οι οποίοι κλήθηκαν να υλοποιήσουν, είτε ως «συντονιστές» των ομάδων είτε ως «συμμετέχοντες», τις προγραμματισμένες βιωματικές δραστηριότητες με απώτερο στόχο την ενεργό εμπλοκή όλων και την καλλιέργεια/ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας, επικοινωνίας και ομαδικότητας μεταξύ των μελών της μαθητικής κοινότητας.
Αρχικά, την εκδήλωση προλόγισε η διευθύντρια του σχολείου κ. Καραβίδα Ξανθίππη και ακολούθησε η εισήγηση της εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης κ. Στεφανή Αναστασίας, που εστίασε στον εννοιολογικό προσδιορισμό του όρου «αναπηρία», τον θεσμό της ενταξιακής εκπαίδευσης, την προσβασιμότητα και τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Έπειτα, προβλήθηκαν βιντεάκια μικρού μήκους που ανέδειξαν τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά των ΑμεΑ και στη συνέχεια οι μαθητές/τριες του σχολείου έλαβαν μέρος με μεγάλη προθυμία, χαρά και ενθουσιασμό σε ποικίλες βιωματικές δράσεις, όπως η γραφή του ονόματός τους στο κώδικα γραφής Braille, η επαφή τους με ανάγλυφες σελίδες κειμένου σε Braille, πορεία με αναπηρικό αμαξίδιο, δραστηριότητες σχετικές με διάφορες μορφές κινητικής αναπηρίας (π.χ. δέσιμο κορδονιών με το ένα χέρι), ανάγνωση κειμένων με θαμπωμένα γυαλιά, πορεία με χρήση της τεχνικής του Βλέποντος Οδηγού, δραστηριότητες χειλεανάγνωσης, ομαδικές δραστηριότητες επίτευξης ενός στόχου, «επικοινωνία» στην ομάδα ενός μηνύματος χωρίς προφορικό ή γραπτό λόγο. Οι μαθητές συζήτησαν με τους συντονιστές και τις εκπαιδευτικούς για την εμπειρία και τα συναισθήματά τους, προβληματίστηκαν και προσπάθησαν να προσεγγίσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία. Τέλος, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους αθλητές και τις αθλήτριες της ομάδας βόλεϊ του σχολείου, που με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, κ.κ. Πιτσιόρλα Ελένη και κ. Αναστασίου Ελισάβετ, παρουσίασαν στους συμμαθητές τους έναν θεαματικό αγώνα πετοσφαίρισης καθιστών, άθλημα των Παραολυμπιακών Αγώνων για άτομα με κινητική αναπηρία, αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα όλων των παρισταμένων θεατών.
Οι μαθητές, μετά το πέρας της εκδήλωσης δήλωσαν ενθουσιασμένοι με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Δράσεων. «Ήταν κάτι πρωτόγνωρο», «κάτι νέο στο σχολείο μας», «προσπαθήσαμε να μπούμε στη θέση του άλλου», «υπήρξαν δραστηριότητες που μας δυσκόλεψαν αρκετά και μας βοήθησαν να συνειδητοποιήσουμε τις δυσκολίες των ατόμων με αναπηρία, προσπαθήσουμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις για να προσπεράσουμε το πρόβλημα», «νιώθουμε πιο κοντά τους», «ήταν πολύ ωραίο το κλίμα συνεργασίας και ομαδικότητας που επικρατούσε μεταξύ των παιδιών» είναι μόνο μερικές από τις δηλώσεις των μαθητών/τριών του σχολείου. Στο ερώτημα «ποιο είναι το τελικό μήνυμα που θεωρείτε ότι πέρασε η σημερινή εκδήλωση στους συμμετέχοντες;» οι μαθητές απάντησαν: «αγάπη, καλοσύνη, σεβασμός των δικαιωμάτων όλων και αποδοχή της διαφορετικότητας».
Επομένως, οι μαθητές/τριες του 1ου ΓΕ.Λ. Κατερίνης απέδειξαν πως η καλή διάθεση, η ανάληψη ρόλων από μέρους τους και η βιωματική προσέγγιση των διαφόρων θεμάτων ενισχύουν την ενεργό συμμετοχή και εμπλοκή τους στο «εκπαιδευτικό γίγνεσθαι», προωθούν την κουλτούρα της αποδοχής του άλλου, του συνανθρώπου και διευρύνουν την προοπτική θέασης του οικείου και ευρύτερου περιβάλλοντος.
Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου συγχαίρουν τις εκπαιδευτικούς που επιμελήθηκαν την εκδήλωση και τους/τις μαθητές/τριες που συντόνισαν ή έλαβαν μέρος με κάθε τρόπο σε αυτή για τη συνέπεια και τον ενθουσιασμό τους και ευχαριστούν θερμά τη Διεύθυνση του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. για την ευγενική προσφορά του αμαξιδίου.