Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: «ΟΧΙ» στο φορολογικό νομοσχέδιο λέει το 65%


Την ξεκάθαρη εναντίωση με τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και τη διάχυτη αίσθηση ότι η χώρα κινείται προς της λάθος κατεύθυνση, καταγράφει... 

 
η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Πιο συγκεκριμένα, το 57% των ερωτηθέντων κρίνει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ σχετικά με τη φορολογική πολιτική που προωθείται το 65% δηλώνει πως έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις σε αντίθεση με το 20% που απαντά «μάλλον θετικές».

Η «πρωταθλήτρια» ακρίβεια παραμένει, όπως αναμενόταν, το βασικότερο και μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας συγκεντρώνοντας το 44% των απαντήσεων και ακολουθεί η οικονομία με 23%, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

Η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών αναδεικνύεται σε μία νέα χαίνουσα πολιτική πληγή για την κυβέρνηση σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Μόλις το 20% δηλώνει θετική γνώμη για την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης καταγράφοντας απώλειες 4 μονάδων από τον περασμένο Οκτώβριο ενώ οι αρνητικές γνώμες εκτινάχθηκαν στο 65%. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, στους οποίους θα επιβληθεί τεκμήριο, είναι η ομάδα που σέρνει τον χορό των της μεγαλύτερης δυσαρέσκειας με δεύτερους του αγρότες. Οι αρνητικές γνώμες στους ελέυθερους επαγγελματίες φθάνουν το 77% ενώ στους αγρότες το 74%.




Η ακρίβεια παραμένει πρώτο πρόβλημα

Παρά τις πολιτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για μειωμένη τιμή σε χίλια και πλέον προϊόντα και τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια η ακρίβεια παραμένιε το κυρίαρχο πρόβλημα για τους πολίτες καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές. Μάλιστα, τα ποσοστά αυξήθηκαν από τον περασμένο μήνα κατά 6 μονάδες και η ακρίβεια ως πρόβλημα φθάνει το 44%.




Οι κυβερνητικές αστοχίες στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η εγκληματικότητα, ο πληθωρισμός και η διαφθορά είναι οι τομείς που η κυβέρνηση καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις της. Αντιθέτως, οι υψηλότερες επιδόσεις είανι στον τουρσιμό, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική.



Η πορεία της χώρας

Πάντως, η αίσθηση των πολιτών για την πορεία της χώρας είναι καλύτερη αφού μειώθηκαν οι αρνητικές γνώμες και αυξήθηκαν οι θετικές συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Η διαφορά θετικών – αρνητικών έπεσε στις μείον 20 μονάδες , όπως και στις εκλογές του Μαΐου, μετά και το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ τον περασμένο μήνα ήταν 26 μονάδες