Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Βαλτεσινίκο: Το «μπαλκόνι» της Αρκαδίας που θα σας «μαγέψει» με την ομορφιά του



Έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισµός και ξεχωρίζει για τη µακρά ιστορία και το άψογο κλίµα του.

Μια ευλογημένη περιοχή, στην καρδιά της Πελοποννήσου, ένας τόπος προικισμένος από τη φύση και ιστορικός… 


 

είναι η Αρκαδία. Πλούσια παράδοση, φύση, ωραία κουζίνα, φιλόξενοι κάτοικοι και φυσικά υπέροχα χωριά, ένα από αυτά και το όμορφο Βαλτεσινίκο.

Σκαρφαλωµένο στα 1.140 µέτρα υψόμετρο σε µία πλαγιά του Μαινάλου, ανάµεσα σε έλατα, καρυδιές και τρεχούµενα νερά, το Βαλτεσινίκο έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισµός και ξεχωρίζει για τη µακρά ιστορία και το άψογο κλίµα του! Αν και δεν το έχουν «διαταράξει» ακόµα οι σειρήνες του τουρισµού, οι εξαιρετικές υποδοµές του θα σας κάνουν αµέσως θαυμαστές του!

Το Βαλτεσινίκο αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς ή πιο συγκεκριμένα υψηλότερα χτισμένους υψομετρικά, της Αρκαδίας και Πελοποννήσου. Παλαιότερα στο χωριό είχε αναπτυχθεί και η ξυλοτεχνία αλλά πλέον οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ανάμεσα στα αξιοθέατα του χωριού, μια επίσκεψη πρέπει να κάνετε σίγουρα και στο λαογραφικό μουσείο.

Ένα χιλιόμετρο μακριά από το χωριό είναι η θέση Λενικά, όπου ανακαλύφθηκαν ερείπια αρχαίας πόλης, ναού και μυκηναϊκών τειχών. Το 1939 έγιναν οι πρώτες ανασκαφές από τη Γαλλική Αρχαιολογική Εταιρεία, σύμφωνα με την οποία ο ναός είναι από τον 7ο αιώνα π.Χ. και ήταν αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη.

Highlight: Μόλις 3 χιλιόμετρα από το χωριό θα συναντήσετε τη Μονή του Aγίου Νικολάου, γνωστή επίσης ως Παλαιομονάστηρο, χτισμένη γύρω στα 1500 – 1550. Πρόκειται για ένα ιστορικό μοναστήρι στο φαράγγι Καψάλη, (3 χλμ. έξω από το Βαλτεσινίκο) Είναι χτισμένο σε μια σπηλιά πάνω στο βράχο και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και την Ανάληψη.

Το Βαλτεσίνικο ήταν γνωστό κατά τη Φραγκoκρατία ως Βάλτες. Στην κορυφή Παλαιόκαστρο βρίσκονται τα ερείπια μεσαιωνικού οχυρού. Ο πληθυσμός του οικισμού είχε ήδη αρχίσει να αυξάνεται, λόγω των επιδρομών κυρίως Σλάβων στις πεδινότερες περιοχές. Από τις αρχές του 15ου αιώνα και μετά εμφανίζονται Τούρκοι στην περιοχή, οι οποίοι ενίοτε παραχωρούν προνόμια στους ντόπιους. Το 1770 το χωριό συμμετέχει στα Ορλωφικά, επανάσταση που καταπνίχτηκε με πολλά θύματα και αιχμαλώτους.

Το χωριό αποτελούσε το ορμητήριο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη κατά την Επανάσταση του 1821 και ειδικά μετά την έλευση του Ιμπραήμ και τις σφοδρές συγκρούσεις με τον αιγυπτιακό στρατό. Ο Ιμπραήμ εξεστράτευσε πέντε φορές ενάντια στον Κολοκοτρώνη, ο οποίος τις απέκρουσε επιτυχώς.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του χωριού είναι ότι είναι ιδανικός προορισμός για εκδρομή καθώς απέχει από την Αθήνα 201 χιλιόμετρα, σχεδόν δηλαδή οδικώς 2,5 ώρες. Από την Τρίπολη απέχει 63 χιλιόμετρα.