Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Δεν θα πιστέψετε γιατί το σπίτι σας μυρίζει μούχλα


Η μυρωδιά μούχλας είναι μια δυσάρεστη αίσθηση που μπορεί να συγκριθεί με το ξύλο που σαπίζει, τις βρώμικες κάλτσες, τα λαχανικά που έχουν σαπίσει ή άλλα πράγματα που παράγουν δυσάρεστες οσμές στο σπίτι. Μερικές φορές... 

 
η αιτία είναι προφανής, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η πηγή των δυσάρεστων οσμών δεν μπορεί εύκολα να εντοπιστεί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσδιορίσετε από πού προέρχεται η μυρωδιά μούχλας και να την εξαλείψετε προκειμένου να μην προκαλέσει άλλα προβλήματα.

Συχνά οι μυρωδιές μούχλας προκαλούνται από υγρασία. Αυτό εκτός από την ενοχλητική μυρωδιά, θα μπορούσε να επηρεάσει και την ποιότητα του αέρα προκαλώντας συμπτώματα αλλεργίας, όπως φτέρνισμα, καταρροή και πονοκεφάλους. Ακόμη χειρότερα, η μούχλα μπορεί να παράγει τοξίνες επικίνδυνες για την υγεία. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ποιες είναι οι πραγματικές πηγές των δυσάρεστων οσμών μούχλας στο σπίτι.

Ευτυχώς, οι περισσότερες μυρωδιές μούχλας δεν είναι επικίνδυνες. Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι μυρωδιές μπορεί να να γίνονται πιο έντονες με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, ανάλογα με την πηγή, η μούχλα θα μυρίζει διαφορετικά: Ένα μουχλιασμένο ντους πιθανότατα θα μυρίζει διαφορετικά από τα άπλυτα ρούχα.

Οι λιγότερο προφανείς αιτίες της μυρωδιάς μούχλας στο σπίτι:
 • Άπλυτα ρούχα
 • Κακή κυκλοφορία αέρα
 • Καπνός από τσιγάρα
 • Ρούχα με υγρασία
 • Χαλασμένα τρόφιμα στο ψυγείο
 • Πλυντήριο ρούχων
 • Το σύστημα θέρμανσης και ψύξης
 • Συσσωρευμένη σκόνη
 • Σωλήνες με διαρροές
 • Υγρασία στο ταβάνι
 • Υγρασία στο υπόγειο
 • Υγρασία σε αξεσουάρ μπάνιου
 • Παλιά έπιπλα
 • Άπλυτα ρούχα

Τα βρώμικα ρούχα που έχουν μείνει πολύ καιρό στο καλάθι με τα άπλυτα ενδέχεται να αρχίσουν να μυρίζουν μούχλα. Για να αποτρέψετε την εμφάνιση αυτών των δυσάρεστων οσμών, κρεμάστε τα ιδρωμένα βρώμικα ρούχα, εάν δεν πρόκειται να πλυθούν σύντομα. Όταν πλένετε ρούχα που μυρίζουν, προσθέστε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα ή λευκό ξύδι στο πλυντήριο σε κύκλο πλύσης με την υψηλότερη θερμοκρασίας. Φροντίστε να μην αφήσετε τα ρούχα μέσα στο πλυντήριο για πολλή ώρα γιατί η μυρωδιά μούχλας θα επιστρέψει.

Κακή κυκλοφορία του αέρα στο σπίτι

Ένα δωμάτιο ή ένα σπίτι που είναι κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα πιθανότατα θα μυρίζει μούχλα όταν ανοίξει ξανά. Η σωστή κυκλοφορία του αέρα ελαχιστοποιεί τη συσσώρευση υγρασίας και τις μυρωδιές μούχλας. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες για να μπει καθαρός αέρας. Όμως, αν αντιμετωπίζετε αλλεργίες ή κάνει πολύ κρύο έξω, ενεργοποιήστε τους ανεμιστήρες.

Ο διασταυρούμενος αερισμός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός για τα σπίτια που μυρίζουν μούχλα. Αυτό επιτυγχάνεται όταν ανοίγει μια πόρτα ή ένα παράθυρο και στις δύο πλευρές ενός σπιτιού, όπως μια μπροστινή και μια πίσω πόρτα. Μπορείτε να το κάνετε το νωρίς το πρωί ή το βράδυ, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Θυμηθείτε να ελέγχετε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά και ανοίξτε τα παράθυρα ή ενεργοποιήστε τους ανεμιστήρες για λίγες ώρες τουλάχιστον κάθε δύο ημέρες.

Ο καπνός από τα τσιγάρα

Ο καπνός του τσιγάρου διεισδύει σε μαλακές και σκληρές επιφάνειες όπως γυψοσανίδες, έπιπλα, κουρτίνες και χαλιά και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Οι καπνιστές συνηθίζουν τη μυρωδιά αλλά οι υπόλοιποι την αναγνωρίζουν αμέσως. Η μυρωδιά αυτή δεν εξαφανίζεται εύκολα και μούχλα μπορεί να παραμείνει για πολύ καιρό.

Μια μελέτη στο περιοδικό Toxics προειδοποιεί ότι το παθητικό κάπνισμα περιέχει βαρέα μέταλλα και τοξικά σωματίδια που προκαλούν καρκίνο. Τα επίπεδα μπορεί να παραμείνουν υψηλά ακόμη και μετά τη διακοπή του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους. Το κάψιμο κεριών και το άνοιγμα των παραθύρων παρέχουν μια μικρή βοήθεια. Για να απαλλαγείτε από την μυρωδιά του καπνού πλύνετε τα υφάσματα και καθαρίστε τα χαλιά με ξύδι ή μαγειρική σόδα. Εάν η μυρωδιά μούχλας και καπνού έχει εισχωρήσει στους τοίχους, μπορεί να χρειαστεί να τους ξαναβάψετε.

Ρούχα με υγρασία

Το πλύσιμο και το στέγνωμα των ρούχων απαιτεί χρόνο. Παρόλο που είναι ενοχλητικό όταν το στεγνωτήριο ολοκληρώνει έναν κύκλο και τα ρούχα ή τα σεντόνια δεν είναι τελείως στεγνά, δεν είναι καλή ιδέα να τα βγάλετε και να τα διπλώσετε. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό εξοικονομεί χρόνο και τα αντικείμενα θα στεγνώσουν μόνα τους, αλλά αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Μόλις το υγρό ύφασμα διπλωθεί, η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί στις πτυχές του ρούχου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια μυρωδιά μούχλας μπορεί να προέρχεται από το εσωτερικό μιας ντουλάπας, ενός συρταριού ή οπουδήποτε αλλού όπου βρίσκονται διπλωμένα υφάσματα.

Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα της ντουλάπας σας, είναι καλό να ελέγχετε πάντα τα πράγματα όταν βγαίνουν από το στεγνωτήριο. Όποτε νιώθετε ότι υπάρχει υγρασία, ρίξτε το ξανά μέσα για λίγα λεπτά ή κρεμάστε το για να στεγνώσει με φυσικό τρόπο στον αέρα.

Χαλασμένα τρόφιμα στο ψυγείο

Οι μυρωδιές μούχλας προέρχονται από μούχλα και βακτήρια που μπορούν να αναπτυχθούν όταν υπάρχει αρκετή υγρασία. Η μούχλα μπορεί να είναι σύμπτωμα υγρασίας στο δωμάτιο ή στο εσωτερικό του ψυγείου από σάπια ή χαλασμένα τρόφιμα.

Ένας καλός καθαρισμός μπορεί να εξαλείψει την οσμή ενώ τα προληπτικά μέτρα μπορούν να την εμποδίσουν την επανεμφάνιση της μούχλας. Η καλύτερη θερμοκρασία είναι 1 έως 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά ίσως χρειαστεί να είναι ακόμα χαμηλότερη. Επενδύστε σε ένα θερμόμετρο ψυγείου εάν δεν υπάρχει ενσωματωμένο στη συσκευή. Και ως τελευταία συμβουλή, σκουπίστε αμέσως τις διαρροές και καθαρίστε το ψυγείο σας μία φορά την εβδομάδα.

Πλυντήριο ρούχων

Το πλυντήριο ρούχων θα μπορούσε επίσης να είναι μια πηγή μυρωδιάς μούχλας, ακόμη και όταν φαίνεται τέλεια εξωτερικά. Μπορεί να συμβεί σε πλυντήρια άνω και μπροστινής φόρτωσης, αλλά το δεύτερο είδος είναι πιο επιρρεπές σε αυτό το φαινόμενο. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν δυσπρόσιτες περιοχές όπως ελαστικά στεγανοποιητικά παρεμβύσματα που μπορεί να μην στεγνώσουν γρήγορα.

Εκτελέστε έναν άδειο κύκλο ζεστού νερού για να εξαλείψετε τη μυρωδιά μούχλας από το πλυντήριο. Αντί να προσθέσετε απορρυπαντικό, χρησιμοποιήστε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και δύο φλιτζάνια ξύδι. Η άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε μισό φλιτζάνι χλωρίνη, αλλά αυτό το υγρό είναι πιο σκληρό. Για να αποφύγετε να σχηματιστεί ξανά μυρωδιά μούχλας, σκουπίστε το εσωτερικό του πλυντηρίου κάθε τόσο, κρατήστε την πόρτα ανοιχτή όταν δεν λειτουργεί το πλυντήριο και χρησιμοποιήστε μόνο τη συνιστώμενη ποσότητα απορρυπαντικού.

Το σύστημα θέρμανσης και ψύξης

Τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού έχουν πολλά λειτουργικά εξαρτήματα που μπορούν να παγιδεύσουν βρωμιά, σκόνη και υγρασία. Όταν δεν συντηρούνται σωστά, ο αέρας που ρέει μπορεί να διανεμηθεί στα δωμάτια ενός σπιτιού. Είναι σύνηθες φαινόμενο ένα κλιματιστικό να βγάζει αέρα με μπαγιάτικο άρωμα, όταν χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην αρχή μιας σεζόν, λόγω συσσώρευσης μούχλας στα φίλτρα.

Για να αποφύγετε τη μυρωδιά μούχλας και να βοηθήσετε το σύστημα θέρμανσης και ψύξης να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, είναι καλύτερο να αλλάζετε τα φίλτρα κάθε τρεις μήνες (και πιο συχνά αν έχετε κατοικίδια). Άλλες εύκολες λύσεις περιλαμβάνουν το άδειασμα της λεκάνης αποστράγγισης και τον καθαρισμό του εξωτερικού μέρους των αεραγωγών.

Συσσωρευμένη σκόνη

Η σκόνη συσσωρεύεται σε οποιαδήποτε επιφάνεια που μπορείτε να φανταστείτε και κάνει τα σπίτια να μυρίζουν μούχλα. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει πράγματα όπως νεκρά κύτταρα του δέρματος, βρωμιά, τρίχες κατοικίδιων ζώων και αλλεργιογόνα, όπως γύρη και ακάρεα σκόνης. Αυτές οι συσσωρεύσεις μπορούν να καθαριστούν με ηλεκτρική σκούπα ή με διάφορα άλλα προϊόντα του εμπορίου. Δώστε προσοχή στις δυσπρόσιτες περιοχές. Τα στεγνά σφουγγάρια από καουτσούκ είναι καλά για την αφαίρεση της σκόνης και της βρωμιάς από τους τοίχους, ενώ τα χαλιά μπορούν να πλυθούν με σαμπουάν για να αφαιρέσετε τις οσμές.

Τα ξεσκονόπανα με μακριά λαβή μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά για την αφαίρεση της σκόνης. Στη συνέχεια, καθαρίστε την επιφάνεια με ένα υγρό πανί για να βεβαιωθείτε ότι απομακρύνει όλη τη σκόνη. Για να μειώσετε τη συσσώρευση σκόνης, κάντε μια αποσυμφόρηση στο σπίτι. Πράγματα όπως τα λούτρινα ζωάκια και άλλα αντικείμενα συσσωρεύουν σκόνη, οπότε μπορεί να χρειαστεί να τα αποχωριστείτε ή να τα δωρίσετε.

Σωλήνες με διαρροές

Όταν μια κουζίνα ή το μπάνιο μυρίζει μούχλα, ο ένοχος μπορεί κάλλιστα να είναι ένας σωλήνας που έχει διαρροή. Ύποπτα σημάδια μπορεί να είναι οι ξαφνικά υψηλοί λογαριασμοί νερού, μια λίμνη νερού δίπλα στον σωλήνα, σημάδια υγρασίας στους τοίχους ή ο ήχος του νερού που τρέχει ορμητικά μέσα από τους σωλήνες όταν όλα έχουν κλείσει. Δεδομένου ότι το νερό ρέει συνεχώς και δεν στεγνώνει έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μυρωδιάς μούχλας.

Μόλις εντοπιστεί ο σωλήνας που έχει διαρροή, πρέπει να επισκευαστεί. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους επισκευής ενός σωλήνα που παρουσιάζει διαρροή είναι να καλύψετε την κατεστραμμένη περιοχή με ταινία από υαλοβάμβακα, αλλά αυτό είναι μόνο μια προσωρινή λύση.

Ο εποξειδικός στόκος μπορεί επίσης να λειτουργήσει αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των διαρροών, καθώς σκληραίνει στην επιφάνεια. Μόλις ο σωλήνας καθαριστεί, θα χρειαστεί να τρίψετε την περιοχή για να εξομαλυνθεί η ζημιά. Για σοβαρές διαρροές σωλήνων, είναι ασφαλέστερο να καλέσετε έναν υδραυλικό.

Υγρασία στο ταβάνι

Ένας ιδιοκτήτης σπιτιού μπορεί να μην συνειδητοποιήσει ότι η οροφή του παρουσιάζει διαρροές, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται πάνω από ένα γκαράζ ή δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείται συχνά. Τα ενδεικτικά σημάδια περιλαμβάνουν κηλίδες νερού σε τοίχους και οροφές, σκουριασμένες υδρορροές και μυρωδιά μούχλας.

Εάν το πρόβλημα εντοπιστεί αρκετά νωρίς, θα μπορούσε να λυθεί γρήγορα με τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Ακόμη και μικρές διαρροές μπορεί να απαιτούν επισκευές εντατικής εργασίας και κάθε είδους ζημιά στην οροφή θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Όταν μια διαρροή οροφής δεν αντιμετωπίζεται νωρίς και επιδεινώνεται, το νερό μπορεί να καταστρέψει τη μόνωση του δωματίου, τα έπιπλα, τους τοίχους και τα δάπεδα. Εάν δεν μπορεί να επιδιορθωθεί ή να επισκευαστεί με άλλο τρόπο, μια νέα οροφή μπορεί να είναι η μόνη λύση.

Υγρασία στο υπόγειο

Η μυρωδιά μούχλας στο υπόγειο μπορεί να μείνει απαρατήρητη για πολύ καιρό. Το σκοτάδι και η υγρασία δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας. Μερικά από τα πιο κοινά σημεία για την ανάπτυξη μούχλας στα υπόγεια είναι κάτω από αποθηκευτικούς χώρους, γύρω από τον θερμοσίφωνα, τα παράθυρα του υπογείου και τους αεραγωγούς. Η υγρασία μπορεί επίσης να εισέλθει μέσω ρωγμών στα δάπεδα και τους τοίχους.

Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, σφραγίστε τυχόν διαρροές και καθαρίστε τους λεκέδες από μούχλα με χλωρίνη και μια βούρτσα καθαρισμού. Πετάξτε οτιδήποτε έχει μούχλα πάνω του και φροντίστε να ελέγξετε τα χαρτόκουτα και οτιδήποτε έχει ύφασμα. Η κατεστραμμένη γυψοσανίδα μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί. Είναι επίσης καλή ιδέα να τοποθετήσετε έναν αφυγραντήρα στο υπόγειό σας.

Αξεσουάρ και υφάσματα σπιτιού

Οποιαδήποτε υφάσματα εκτίθενται στην υγρασία κινδυνεύουν να αναπτύξουν μυρωδιές μούχλας. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του τακτικού πλυσίματος και στεγνώματος των χαλιών και των πετσετών μπάνιου. Αλλά μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τις κουρτίνες, ειδικά εκείνες που βρίσκονται κοντά σε ντους, μπανιέρες και νεροχύτες. Υγρασία και σκόνη συσσωρεύονται στις κουρτίνες σε άλλα δωμάτια και μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν. Καλό είναι να ελέγξετε τα παράθυρα και να επισκευάσετε τις διαρροές. Τα έπιπλα μπορούν επίσης να βραχούν και να σκονιστούν και αυτό μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο όταν υπάρχουν κατοικίδια στο σπίτι. Γι’ αυτό καθαρίστε τακτικά τα αξεσουάρ του σπιτιού για να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας.

Παλιά έπιπλα

Τα έπιπλα που έχουν αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε γκαράζ και άλλους χώρους μπορεί να εμφανίσουν μυρωδιές μούχλας. Αν δεν καθαριστούν σωστά, οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορεί να φέρουν τη μούχλα στα σπίτια τους. Τα υλικά των επίπλων, στα οποία είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί μούχλα είναι το ξύλο και το ύφασμα. Έτσι, εάν φέρατε πρόσφατα παλιά έπιπλα σε εσωτερικό χώρο, μπορεί να υπάρχει μια μυρωδιά μούχλας.

Κάθε φορά που βγάζετε αποθηκευμένα έπιπλα, ελέγχετε προσεκτικά κάθε κομμάτι από πάνω προς τα κάτω. Πριν αποθηκεύσετε τα έπιπλα, καθαρίστε τα και κρατήστε τα μακριά από πόρτες, τοίχους και παράθυρα. Μην τοποθετείτε τα έπιπλα πολύ κοντά μεταξύ τους για να κυκλοφορεί ο αέρας.

Η καλύτερη μέθοδος για την πρόληψη της μυρωδιάς μούχλας είναι να αποτρέψετε τη την εκδήλωσή της. Για να το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει υπερβολική υγρασία στο σπίτι σας. Εάν ζείτε σε ένα υγρό κλίμα, βεβαιωθείτε ότι αερίζετε το σπίτι σας τακτικά.

πηγή: enikos.gr