Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Πατατόσουπα βελουτέ με μπέικον


Για να ζεσταθείτε τις κρύες νύχτες

Υλικά

  •  600 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 1/8 φλ. τσαγιού βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο


 

  • 4 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4 κ. σ. κρέμα γάλακτος
  • Για γαρνιτούρα: 1 κ. σ. φρεσκοκομμένο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο τραγανό μπέικον

Εκτέλεση

Βήμα 1
Ζεστάνετε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέστε το κρεμμύδι. Μαγειρέψτε αργά σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

Βήμα 2
Προσθέστε τις πατάτες, το ζωμό, το φύλλο δάφνης και λίγο αλάτι και πιπέρι και αφήστε τα να πάρουν μια βράση. Σιγοβράζετε για 20- 25 λεπτά, αφαιρώντας τυχόν αφρό, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Βήμα 3
Αφήστε να κρυώσουν ελαφρώς και αφαιρέστε το φύλλο δάφνης.

Βήμα 4
Μεταφέρετε τη σούπα σε δόσεις σε ένα μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων και χτυπήστε την μέχρι να γίνει λεία.

Βήμα 5
Τοποθετήστε και πάλι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση.

Βήμα 6
Ξαναζεστάνετε ελαφρώς, αλλά μην βράσετε. Αδειάστε σε μπολ σερβιρίσματος, πασπαλίστε με το σχοινόπρασο και θρυμματίστε το μπέικον από πάνω.