Μπορεί η Κουμουνδούρου και προσωπικά ο ίδιος ο Στεφ. Κασσελάκης να διακηρύσσουν το «τέλος της εσωστρέφειας» στον ΣΥΡΙΖΑ ύστερα και από...
τις πρόσφατες αποχωρήσεις, αλλά αυτό μοιάζει περισσότερο με ευχή και ελπίδα καθώς τα πράγματα κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο προοιωνίζονται. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαμορφώνεται καλύτερη η κατάσταση και στους εκτός των κομματικών τειχών…
Η θυελλώδης συνεδρίαση, μετά ή άνευ «παρεξηγήσεων», της Πολιτικής Γραμματείας έως αργά προχθές το βράδυ ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Οι διεργασίες της «επόμενης ημέρας» παίρνουν βαθύτερο χαρακτήρα και κατά τους γνωρίζοντες τα πρόσωπα που θα προσπαθήσουν να παίξουν ρόλο είναι τρία.
Το ένα είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος, αν και διατηρεί ακόμη και τώρα, ανοικτή προσωπική γραμμή με την ομάδα Αχτσιόγλου και την πλευρά των «11», συμφωνήθηκε να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ για να αποτελέσει, δρώντας εκ των έσω, τον νέο εκφραστή της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» με ο,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Τα άλλα δύο πρόσωπα στα οποία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον είναι ο (επικεφαλής της Κοιν. Ομάδας) Σωκρ. Φάμελλος και η (αντιπρόεδρος της Βουλής) Όλγα Γεροβασίλη οι οποίοι έχουν υιοθετήσει έναν ενωτικό και μετριοπαθή λόγο, διατηρώντας το πολιτικό τους κεφάλαιο για την «επόμενη ημέρα»…
Αυτά εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κατακερματισμός όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και στους εκτός…
Κατ’ αρχάς, το θέμα των συμμαχιών για τους 11 αποχωρήσαντες φαίνεται ότι συναντά προβλήματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν λοιπόν ότι ο Πέτρος Κόκκαλης που αποχώρησε κι αυτός προ ημερών από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να προχωρήσει μόνος του με δικό του σχήμα. Προφανώς έχει ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να «περπατήσει» αυτόνομα τουλάχιστον στις ευρωεκλογές.
Δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη. Ο ίδιος έκανε σαφή ανοίγματα τις προάλλες στους αποχωρήσαντες προσκαλώντας τους σε διάλογο και ρίχνοντας στη λήθη όσα τους χώριζαν στο παρελθόν.
Από την πλευρά του ωστόσο ο Αλέξης Χαρίτσης ερωτηθείς σχετικά είπε ότι με την «αριστερή σοσιαλδημοκρατία» θα μπορούσαν να συνεργαστούν, αλλά με το κόμμα του κ. Βαρουφάκη κατηγορηματικά «όχι».
Την ίδια ώρα και ο Δημ. Στρατούλης με άρθρο του ξεκαθαρίζει ότι η Λαϊκή Ενότητα, η οποία συνεργάστηκε με τον κ. Βαρουφάκη στις τελευταίες εκλογές, δεν πρόκειται να δεχτεί συνεργασία με κανέναν «πρώην μνημονιακό» συμπεριλαμβάνοντας στην κατηγορία αυτή ρητά και όλους όσοι αποχώρησαν το προηγούμενο διάστημα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα αυτά έχουν ορίζοντα τις επερχόμενες ευρωκάλπες στις οποίες όπως προκύπτει λοιπόν θα υπάρχει πανσπερμία κομματικών σχηματισμών στα εξ’ αριστερών και κεντροαριστερών της ΝΔ, κατ’ αναλογία με τα εκ δεξιών…
Πώς το λένε; Ο μονόφθαλμος στους τυφλούς βασιλεύει…
Ο ΚΟΡΙΟΣ