Το ότι τα λεγόμενα «μπλε ψάρια» είναι υπερτροφή δεν είναι κάτι καινούργιο. Περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, με υψηλή ποσότητα βιταμίνης D και B12, καθώς και ως οξέα ωμέγα-3 λιπαρά και απαραίτητα μέταλλα, όπως ιώδιο, σελήνιο, σίδηρος, ασβέστιο και κάλιο.
Ανάμεσα...
στα διάφορα είδη ψαριών που υπάγονται στην ονομασία «μπλε ψάρι», υπάρχει ένα που προτείνουν ιδιαίτερα οι διατροφολόγοι: μιλάμε για την ταπεινή σαρδέλα, η οποία, παρόλο που παραδοσιακά θεωρείται οικονομικό ψάρι, έχει υψηλή θρεπτική αξία. χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καθώς και νόστιμο και εύκολο στο μαγείρεμα.
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Paula Martín Clares, «οι σαρδέλες σας βοηθούν να χάσετε βάρος, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και προστατεύουν τα οστά σας».
Η σαρδέλα σύμμαχος του εγκεφάλου μας
Μία από τις κύριες ιδιότητες της σαρδέλας έχει να κάνει με την υγεία του εγκεφάλου και τη διάθεση. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β12, στην πραγματικότητα, προάγει την ισορροπία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, τα υγιή λίπη που περιέχονται σε τροφές όπως οι σαρδέλες συμβάλλουν στη θρέψη του εγκεφάλου και έχουν αντίκτυπο στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της ψυχικής ισορροπία και πνευματικές λειτουργίες. Ειδικότερα, τα ωμέγα-3 που περιέχονται στην σαρδέλα σχετίζεται με την θεραπεία τω διαταραχών της διάθεσης και της κατάθλιψης. Η βιταμίνη D, από την οποία είναι ιδιαίτερα πλούσιες οι σαρδέλες, είναι απαραίτητη για την πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου.
Σύμμαχος και των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών μας
Τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι όσον αφορά την πρόληψη της τριχόπτωσης. Είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές τροφές για την επιβράδυνση της γήρανσης της τρίχας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 οξέα. Για τους ίδιους λόγους, τα μπλε ψάρια όπως οι σαρδέλες προάγουν το υγιές δέρμα, επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης και αποτελούν αντίδοτο στα αδύναμα και θαμπά νύχια .
Για τη σημασία της βιταμίνης D
Όμως, γιορτάζοντας τις ευεργετικές αρετές της σαρδέλας, οι ειδικοί επιμένουν πάνω από όλα στο γεγονός ότι είναι ένα ψάρι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη D. Όπως εξηγεί στη Vogue.it ο Óscar Lorenzo, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης και μέλος του του Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας του Ιδρύματος Jiménez Díaz , αυτή η βιταμίνη εμπλέκεται σε περισσότερες από διακόσιες αντιδράσεις στο σώμα μας και επηρεάζει διάφορους τομείς: καρδιαγγειακή υγεία, ανοσοποιητικό σύστημα, ρύθμιση των λεγόμενων «ορμονών της ευτυχίας», δερματικές παθήσεις.
Η έλλειψή του, μάλιστα, συσχετίζεται, μεταξύ άλλων, με την έλλειψη ανοσολογικής απόκρισης και με τον αυξημένο κίνδυνο να πάσχουμε από καρδιαγγειακά προβλήματα και κάποιες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις.
Είναι οι κονσέρβες σαρδέλες υγιεινές;
Αν και η σύσταση είναι πάντα να καταναλώνουμε κατά προτίμηση τη φρέσκια εκδοχή του φαγητού, οι κονσέρβες σαρδέλες μπορούν επίσης να είναι μια επιλογή. Μια μελέτη της Clínica Universidad de Navarra, μάλιστα, περιλαμβάνει τις κονσέρβες σαρδέλας στη λίστα των τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D, βάζοντάς τις ακόμη και πριν από τα αυγά. Είναι σημαντικό όμως να μην περιέχουν περιττό αλάτι και να διατηρούνται σε ελαιόλαδο.
Η διατροφολόγος María Sánchez υπογραμμίζει πώς το ελαιόλαδο διατηρεί την περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα πιο αποτελεσματικά από τα φυσικά κονσέρβες. Αλλά προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θεωρούμε αυτό το είδος προϊόντος ως μια περιστασιακή εναλλακτική λύση, όχι ως υποκατάστατο του φρέσκου ψαριού».
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Paula Martín Clares, «οι σαρδέλες σας βοηθούν να χάσετε βάρος, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και προστατεύουν τα οστά σας».
Η σαρδέλα σύμμαχος του εγκεφάλου μας
Μία από τις κύριες ιδιότητες της σαρδέλας έχει να κάνει με την υγεία του εγκεφάλου και τη διάθεση. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β12, στην πραγματικότητα, προάγει την ισορροπία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, τα υγιή λίπη που περιέχονται σε τροφές όπως οι σαρδέλες συμβάλλουν στη θρέψη του εγκεφάλου και έχουν αντίκτυπο στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της ψυχικής ισορροπία και πνευματικές λειτουργίες. Ειδικότερα, τα ωμέγα-3 που περιέχονται στην σαρδέλα σχετίζεται με την θεραπεία τω διαταραχών της διάθεσης και της κατάθλιψης. Η βιταμίνη D, από την οποία είναι ιδιαίτερα πλούσιες οι σαρδέλες, είναι απαραίτητη για την πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου.
Σύμμαχος και των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών μας
Τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι όσον αφορά την πρόληψη της τριχόπτωσης. Είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές τροφές για την επιβράδυνση της γήρανσης της τρίχας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 οξέα. Για τους ίδιους λόγους, τα μπλε ψάρια όπως οι σαρδέλες προάγουν το υγιές δέρμα, επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης και αποτελούν αντίδοτο στα αδύναμα και θαμπά νύχια .
Για τη σημασία της βιταμίνης D
Όμως, γιορτάζοντας τις ευεργετικές αρετές της σαρδέλας, οι ειδικοί επιμένουν πάνω από όλα στο γεγονός ότι είναι ένα ψάρι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη D. Όπως εξηγεί στη Vogue.it ο Óscar Lorenzo, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης και μέλος του του Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας του Ιδρύματος Jiménez Díaz , αυτή η βιταμίνη εμπλέκεται σε περισσότερες από διακόσιες αντιδράσεις στο σώμα μας και επηρεάζει διάφορους τομείς: καρδιαγγειακή υγεία, ανοσοποιητικό σύστημα, ρύθμιση των λεγόμενων «ορμονών της ευτυχίας», δερματικές παθήσεις.
Η έλλειψή του, μάλιστα, συσχετίζεται, μεταξύ άλλων, με την έλλειψη ανοσολογικής απόκρισης και με τον αυξημένο κίνδυνο να πάσχουμε από καρδιαγγειακά προβλήματα και κάποιες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις.
Είναι οι κονσέρβες σαρδέλες υγιεινές;
Αν και η σύσταση είναι πάντα να καταναλώνουμε κατά προτίμηση τη φρέσκια εκδοχή του φαγητού, οι κονσέρβες σαρδέλες μπορούν επίσης να είναι μια επιλογή. Μια μελέτη της Clínica Universidad de Navarra, μάλιστα, περιλαμβάνει τις κονσέρβες σαρδέλας στη λίστα των τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D, βάζοντάς τις ακόμη και πριν από τα αυγά. Είναι σημαντικό όμως να μην περιέχουν περιττό αλάτι και να διατηρούνται σε ελαιόλαδο.
Η διατροφολόγος María Sánchez υπογραμμίζει πώς το ελαιόλαδο διατηρεί την περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα πιο αποτελεσματικά από τα φυσικά κονσέρβες. Αλλά προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θεωρούμε αυτό το είδος προϊόντος ως μια περιστασιακή εναλλακτική λύση, όχι ως υποκατάστατο του φρέσκου ψαριού».