Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ (SMARTPHONE) ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ EUROSTAT: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ


Σε μια εποχή όπου η πρόοδος της τεχνολογίας οδηγεί σε συνεχή παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών, το ζήτημα της διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων γίνεται όλο και πιο πιεστικό. Μεταξύ... 

 
των ευρωπαϊκών εθνών, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί ως ηγέτης σε αυτό το πεδίο, ιδιαίτερα στην ανακύκλωση κινητώντηλεφώνων. Αυτό το επίτευγμα όχι μόνο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αλλά δημιουργεί επίσης προηγούμενο για άλλες χώρες.

Πρόσφατα στοιχεία τηςEurostat αποκαλύπτουν ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα: η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακύκλωση smartphones, με ποσοστό ανακύκλωσης που πλησιάζει το 18%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, με μόνο το 10% των Ευρωπαίων να ανακυκλώνουν τα παλιά τους κινητά τηλέφωνα. Ένα τόσο υψηλό ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα υπογραμμίζει τη δέσμευση της χώρας να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη πρόκληση ηλεκτρονικών απορριμμάτων.

Για να εκτιμηθεί η σημασία του επιτεύγματος της Ελλάδας, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε το ευρύτερο τοπίο της διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων. Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι χώρες παλεύουν με τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο ηλεκτρονικών απορριμμάτων, που υποκινούνται από τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές και τις τάσεις των καταναλωτών. Ενώ κράτη όπως η Αυστρία και η Τσεχική Δημοκρατία βελτιώνουν τη δυναμική τους, με ποσοστά ανακύκλωσης 17% και 15% αντίστοιχα, η Ελλάδαφαίνεται να ηγείται σε αυτόν τον τομέα.

Η προσέγγιση της Ελλάδας στη διαχείριση ηλεκτρονικών απορριμμάτων εκτείνεται πέρα από τα κινητάτηλέφωνα. Η χώρα έχει επίσης καταγράψει εξαιρετικές επιδόσεις στην ανακύκλωση παλαιών φορητών υπολογιστών και tablet, εξασφαλίζοντας ποσοστό 16,5%, ακολουθώντας στενά άλλους ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Σουηδία, η Φινλανδία και η Δανία, που κυμαίνονται γύρω από το όριο του 18 τοις εκατό για παρόμοιες συσκευές​​.

Ο αντίκτυπος της αποτελεσματικής ανακύκλωσης ηλεκτρονικών αποβλήτων                          στο περιβάλλον είναι καίριας σημασίας. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα συχνά περιέχουν επικίνδυνα υλικά που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη εάν δεν διαχειρίζονται σωστά. Με την ανακύκλωση παλαιών συσκευών, η Ελλάδα όχι μόνο μειώνει τον όγκο των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ αλλά μετριάζει και την έκλυση τοξικών ουσιών στο περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο υπάρχουν ειδικοί κάδοι μπαζών, ανακυκλώσιμων υλικών και οργανικών αποβλήτων ώστε να γίνεται σωστός διαχωρισμός και απομάκρυνση εύφλεκτων και μολυσμένων υλικών.

Ο αυξανόμενος όγκος και η πολυπλοκότητα των αποβλήτων, σε συνδυασμό με την ανάγκη για αποτελεσματικές διαδικασίες συλλογής και ανακύκλωσης, παρουσιάζουν συνεχή εμπόδια. Η πορεία της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της να καινοτομεί και να προσαρμόζεται απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις. Εδώ έχουμε όλοι χρέος προς τον εαυτό μας, τους συνανθρώπους μας και τις επόμενες γενιές, , μέσα από την καθημερινή ανακύκλωση, να κάνουμε τη χώρα μας πρότυπο μίμησης για άλλα Έθνη σε όλους τους τομείς διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι μια συλλογική προσπάθεια κρατικού μηχανισμού και κοινωνίας για ένα βιώσιμο και υγιές οικοσύστημα.