Ο λόγος είναι...
πως με τις μεγάλες μπουκιές καταπίνεις περισσότερο αέρα, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει φουσκώματα και αέρια. Επιπλέον, αν επιβραδύνεις την κατάποση και μασάς σωστά το φαγητό σου, βοηθάς στη διάσπαση μεγαλύτερων σωματιδίων τροφής σε μικρότερα, βοηθώντας την πέψη.
Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φαγητού, όταν τρώμε γρήγορα, μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα για το γαστρεντερικό μας σύστημα, αναφέρει ο διακεκριμένος γαστρεντερολόγος από το Ινστιτούτο της Νότιας Καλιφόρνιας, Dr Peyton Berookim. Όπως εξηγεί ο ειδικός, όταν τρώμε γρήγορα, το αίμα ρέει προς τα πόδια και ενώ το έντερο δεν αιματώνεται όσο χρειάζεται για την πέψη των υδατανθράκων με αποτέλεσμα τη δημιουργία αερίων.
Αυξημένος κίνδυνος προβλημάτων μεταβολικής υγείας
Η ανεπιθύμητη αύξηση βάρους, η αντίσταση στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο είναι ορισμένες ανησυχίες για την υγεία που συνδέονται με την πολύ γρήγορη κατανάλωση φαγητού. Το να τρώτε πολύ γρήγορα οδηγεί συχνά σε υπερκατανάλωση τροφής, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται και αποθηκεύονται τα θρεπτικά συστατικά στο σώμα σας.
Πεπτικά προβλήματα και δυσφορία
Όταν χάνετε την ικανότητα να ακούτε τις φυσικές ενδείξεις πείνας και πληρότητας του σώματος, μπορεί να αναπτύξετε πεπτικά προβλήματα. Η πολύ γρήγορη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή μάσηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει αέρια, ναυτία, φούσκωμα, παλινδρόμηση οξέος και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, εξηγεί ο Berookim.
Απώλεια ευχαρίστησης και απόλαυσης
Το να τρώτε πολύ γρήγορα σας στερεί την αισθητηριακή ευχαρίστηση που συνοδεύει το φαγητό. Η γεύση, η μυρωδιά και η απόλαυση των γευμάτων, σάς βοηθά να συνδεθείτε με το φαγητό σας, να απολαύσετε την εμπειρία του φαγητού και να καταλάβετε πότε είστε χορτάτοι. Επιπλέον, η ενασχόληση με τα γεύματα μπορεί να δημιουργήσει μια αντίδραση στρες ή ενοχής αφού έχετε φάει.
Αντίσταση στην ινσουλίνη
Η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί προάγγελο του διαβήτη τύπου 2 και του μεταβολικού συνδρόμου και η γρήγορη κατανάλωση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο. Η αντίσταση στην ινσουλίνη χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.
Και να θυμάσαι ότι, όταν τρως πιο αργά προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες, απολαμβάνεις την γεύση του γεύματος σου, βελτιώνεις την πέψη σου, βοηθάς τον οργανισμό σου να επεξεργαστεί καλύτερα τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει η τροφή που καταναλώνεις, βοηθάς στην μείωση των επιπέδων άγχους και στρες στον οργανισμό σου και νιώθεις μεγαλύτερη ευεξία μετά το τέλος του γεύματος αποφεύγοντας το φούσκωμα.
healthstories.gr