Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΤΟ "ΣΚΑΝΔΑΛΟ" ΜΕ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΟΝ "ΠΕΛΕΚΑ" ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Η "ΛΕΥΤΕΡΙΑ", Η ΒΑΡΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ (ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ.λ.π.)...


 Πριν εμφανιστεί ορμητικά στο προσκήνιο της ελεύθερης, μαχητικής και αδέσμευτης ενημέρωσης το blog "ΛΕΥΤΕΡΙΑ", ο κόσμος δεν μάθαινε τι συνέβαινε στον τόπο του. Αν...

 

κατ' εξαίρεση τύχαινε να αναφέρει κάτι κάποιο αθηναϊκό ΜΜΕ, τότε μόνο και βεβαίως όσοι τύχαινε να διαβάζουν εκείνο το μέσο έπαιρναν είδηση τι είχε συμβεί στην περιοχή τους. 

Η "ΛΕΥΤΕΡΙΑ" έφερε την επανάσταση στην πλήρη και "απαρακώλυτη" ενημέρωση των πολιτών, γιατί ειναι πραγματικά και όχι στα λόγια, ελεύθερη και αδέσμευτη και έτσι θα παραμείνει.

Αφορμή για τα παραπάνω σχόλια είναι η χθεσινή καταδίκη με 14 χρόνια και 6 αντίστοιχα φυλάκισης που επέβαλε το δικαστήριο στους πρωταγωνιστές του σκανδάλου με τα στεγαστικά δάνεια της "Αγροτικής Τράπεζας Κατερίνης" με τα 4.6 εκατ. ευρώ για τα δήθεν σπίτια των Ρομά στον "Πέλεκα", ενός σκανδάλου που είχε αποκαλύψει το 2008 η "ΛΕΥΤΕΡΙΑ" και το οποίο μετά από τόσα χρόνια εκδικάσθηκε τελικά χθες.

Το σκάνδαλο κατόπιν είχε λάβει πανελλήνιες διαστάσεις και χαρακτηρίσθηκε ως "γαλαζοπράσινο" σκάνδαλο γιατί ο ένας κατηγορούμενος ήταν ΠΑΣΟΚ και η άλλη ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δικαστήριο "έσκασαν μύτη", μεταξύ άλλων, ως μάρτυρες υπεράσπισης ένας πρώην δήμαρχος και ένας πρώην αντιδήμαρχος, αλλά δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την ετυμηγορία και ο πέλεκυς της δικαιοσύνης έπεσε βαρύς.

6 "κουφάρια" - γιαπί στον Πέλεκα που απέμειναν για να θυμίζουν το σκάνδαλο

14 χρόνια φυλάκιση σε αρχιτέκτονα μηχανικό για δάνεια ύψους 4,6 εκατ. ευρώ στο όνομα Ρομά πολιτών από την Αγροτική Τράπεζα ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Η "ΛΕΥΤΕΡΙΑ" ΤΟ 2008 ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΣΤΟΝ "ΠΕΛΕΚΑ")...


 ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ Η "ΛΕΥΤΕΡΙΑ" ΤΟ 20Ο8 ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΑΒΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ  ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ "ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ"

Στη φυλακή οδηγείται αρχιτέκτων μηχανικός που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για απάτη με στεγαστικά δάνεια μέσω της πρώην Αγροτικής Τράπεζας που εκταμιεύτηκαν την περίοδο 2006 – 2008 δήθεν για Ρομά δανειολήπτες, ζημιώνοντας το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με το ποσό των 4,36 εκατ. ευρώ.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τον έκρινε ένοχο για πλαστογραφία, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, ενώ αποφάσισε να μην αναστείλει την εκτέλεση της ποινής του ενόψει του Εφετείου, με συνέπεια να οδηγηθεί στη φυλακή.

Για την ίδια υπόθεση- που αποκαλύφθηκε στην πόλη της Κατερίνης και κατόπιν εσωτερικού ελέγχου της Τράπεζας – καταδικάστηκε και μία πολιτικός μηχανικός, εξωτερική συνεργάτιδα του τοπικού τραπεζικού υποκαταστήματος, απ’ όπου εκταμιεύτηκαν τα δάνεια. Κρίθηκε ένοχη για απάτη και τιμωρήθηκε με ποινή κάθειρξης 6 ετών, ενώ αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση. Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου παραπέμφθηκαν να δικαστούν 20 δανειολήπτες Ρομά, πολλοί εκ των οποίων δεν ήταν κάτοικοι της Πιερίας. Το δικαστήριο τους αθώωσε για την πράξη της απάτης που τους είχε αποδοθεί.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο κεντρικός κατηγορούμενος αφού απέσπασε το πληρεξούσιο των δανειοληπτών Ρομά – για τους οποίους υποτίθεται πως κατασκεύαζε μονοκατοικίες- κατήρτισε πλαστές βεβαιώσεις εργοδοτών και αποδεικτικά μισθοδοσίας ώστε να παρουσιάζει την πιστοληπτική τους ικανότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δανειολήπτες εμφανίζονταν να έχουν μηνιαίες αποδοχές 1600 έως 1800 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις βεβαιώσεις πολλοί εξ αυτών είχαν τον ίδιο εργοδότη.

Κατά το ίδιο βούλευμα, η συγκατηγορούμενή του πολιτικός μηχανικός παρουσίαζε τις υποτιθέμενες κατοικίες – εμβαδού 35 τ.μ. – υπερεκτιμημένες όσον αφορά την εμπορική τους αξία, βεβαιώνοντας παράλληλα την πρόοδο των εργασιών κατασκευής, ώστε να προχωρά η εκταμίευση των δανείων.

Στο επίκεντρο της έρευνας των διωκτικών Αρχών βρέθηκαν 35 στεγαστικά δάνεια, με το ποσό εκταμίευσης – στην πλειονότητά τους – να κυμαίνεται στις 135.000 ευρώ.

«Δεν γνωρίζω οικονομικά, δεν έχω ιδέα απ’ αυτά», είπε στην απολογία του ο κατηγορούμενος αρχιτέκτων μηχανικός, αρνούμενος τις πράξεις που του αποδίδονται. Ο ίδιος απολογήθηκε ότι ως πληρεξούσιος έλαβε με μετρητά τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν από την τράπεζα και τα απέδωσε στους Ρομά, χωρίς να γνωρίζει την πλαστότητα των εγγράφων. Όταν ρωτήθηκε από την έδρα εάν έχει αποδεικτικά είσπραξης απάντησε ότι καταστράφηκαν όταν το 2009 πλημμύρισε το σπίτι του. «Τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν σε κανέναν λογαριασμό, ούτε δικό μου, ούτε συγγενικών μου προσώπων» είπε, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των συγκατηγορουμένων ρομά που τον ρωτούσαν «που είναι τα σπίτια μας».

Από την πλευρά της, η πολιτικός μηχανικός απολογήθηκε ότι υπήρξε «θύμα πλεκτάνης». Ισχυρίστηκε δε, ότι δεχόταν πιέσεις να φέρει εις πέρας τους φακέλους ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση των δανείων διότι ο συγκατηγορούμενός της «ήταν καλός πελάτης της τράπεζας». Ομολόγησε ότι δεν έκανε επιτόπιες αυτοψίες για την πρόοδο των εργασιών, κάτι, που όπως παραδέχθηκε, «ήταν λάθος μου».

Σχολιάζοντας τα όσα απολογήθηκε η κατηγορούμενη, η πρόεδρος του Δικαστηρίου ανέφερε: «Αυτές τις αλόγιστες πράξεις τις πληρώνει ο ελληνικός λαός».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ