Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα του μωρού σας να κοιμάται όλη τη νύχτα είναι ότι δεν γεννιέται με σαφή ιδέα για το τι είναι η νύχτα.
Χρειάζεται λίγος χρόνος για να διακρίνει το μωρό την διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στους 2 μήνες ζωής.
Τα διάφορα στάδια της ανάπτυξης του μωρού παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στον ύπνο του.
Το Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ έχει ορίσει πέντε στάδια κατά τα οποία αλλάζει λίγο ο ύπνος:
- Στους 4 μήνες, ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα των μωρών αναπτύσσονται σχηματίζοντας πολυάριθμους δεσμούς.
- Στους 6 μήνες, τα μωρά έχουν αυξημένη επίγνωση του περιβάλλοντός τους, είναι πιο δραστήρια σωματικά και έχουν μεγαλύτερη νοητική ικανότητα. Όλα αυτά μπορούν να παίξουν ρόλο στο να ξυπνήσουν τη νύχτα.
- Στους 8 μήνες, τα μωρά αρχίζουν να βγάζουν δοντάκια, γίνονται πιο δραστήρια και αναπτύσσονται συναισθηματικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άγχος αποχωρισμού.
- Στους 12 μήνες, ένας συνδυασμός σωματικής, πνευματικής και συναισθηματικής ανάπτυξης των μωρών μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση, εφιάλτες, ανησυχία, πόνο στην οδοντοφυΐα, άγχος αποχωρισμού και δυσκολία προσαρμογής στις αλλαγές του προγράμματος.
- Στους 18 μήνες, όλοι οι αναπτυξιακοί παράγοντες των 12 μηνών μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές του ύπνου, ενώ πολλά μωρά αναπτύσσουν την ικανότητα να λένε «όχι» και να ασκούν την ανεξαρτησία τους την ώρα του ύπνου.
Ένας άλλος κύριος παράγοντας που επηρεάζει την ικανότητα των μωρών να κοιμούνται όλη τη νύχτα είναι ότι ξυπνούν πεινασμένα. Τα μωρά τρώνε κάθε 2 έως 3 ώρες μέχρι την ηλικία των 2 μηνών περίπου και κάθε 3 έως 4 ώρες μεταξύ 2 και 6 μηνών, σύμφωνα με το HealthyChildren.org.
Πότε κοιμούνται τα μωρά όλη τη νύχτα;
Το Ίδρυμα Ύπνου δηλώνει ότι τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να κοιμούνται όλη τη νύχτα μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν έξι ώρες αδιάκοπου ύπνου.
Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Sleep Medicine και παρακολούθησε 5.700 παιδιά διαπίστωσε ότι τα πρότυπα ύπνου διέφεραν σημαντικά μεταξύ των μωρών κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics αποκάλυψε παρόμοια ευρήματα. Περίπου το 38% των γονέων στη μελέτη είπε ότι τα μωρά τους δεν κοιμόντουσαν έξι ώρες συνεχόμενα μέχρι την ηλικία των 6 μηνών και περίπου το 28% είπε ότι δεν κοιμόντουσαν συνεχόμενα μέχρι την ηλικία των 12 μηνών.
healthstories.gr