Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

ΚΟΥΙΖ: Ποιος είναι ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ που απεικονίζεται στο «ΡΗΓΑ ΣΠΑΘΙ» της τράπουλας και ποια ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΘΕΑ είναι η «ΝΤΑΜΑ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ»;


Στα περισσότερα παιχνίδια με χαρτιά, ο παίκτης που έχει στα χέρια του μια ή και περισσότερες φιγούρες, συνήθως διαθέτει ένα καλό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου.

Οι φιγούρες και τα σύμβολα που τις συνοδεύουν, δεν είναι τυχαία χαρτιά, ούτε απλές ζωγραφικές αναπαραστάσεις που ομορφαίνουν την τράπουλα.

Σύμφωνα με... 

 
τον συγγραφέα του βιβλίου «Παιγνιόχαρτα» Γκάρντει Μπένχαμ, ο θρύλος λέει ότι τα παιχνίδια με χαρτιά εφευρέθηκαν τον 14ο αιώνα, προς διασκέδαση του μελαγχολικού βασιλιά της Γαλλίας, Καρόλου του 6ου. Η προέλευσή τους όμως χρονολογείται αιώνες πριν, χωρίς όμως τα χαρακτηριστικά σύμβολα, τα «κοστούμια», που έδωσαν στα χαρτιά οι Γάλλοι.

Από τότε οι φιγούρες παίρνουν διάφορα σχέδια αλλά τα ονόματά τους παραμένουν τα ίδια. Τι συμβολίζουν όμως ο Βαλές, ο Ρήγας, τα καρό ή τα μπαστούνια;

Το ελληνικό στοιχείο κάνει και εδώ την παρουσία του με μυθικά και ιστορικά πρόσωπα.

Τα πρόσωπα που αναπαρίστανται στα χαρτιά είναι:

Ο Ρήγας κούπα αντιστοιχεί στον Καρλομάγνο, ο Ρήγας μπαστούνι είναι ο βιβλικός Δαβίδ. Ο Ρήγας καρό απεικονίζει τον Ιούλιο Καίσαρα και ο Ρήγας σπαθί είναι ο Μέγας Αλέξανδρος.
Οι κούπες είναι το έμβλημα της εκκλησιαστικής αρχής, τα σπαθιά της στρατιωτικής, τα καρό της εμπορικής και τα μπαστούνια σύμβολο της χειρονακτικής εργασίας.

Η Ντάμα μπαστούνι είναι η θεά Αθηνά και Ντάμα κούπα είναι η βιβλική Ιουδήθ.
Η Ντάμα καρό δείχνει τη βιβλική Ραχήλ και η Ντάμα σπαθί είναι η Argine. Πρόκειται για αναγραμματισμό της λέξης Regina που στα λατινικά σημαίνει βασίλισσα.

Ο φάντης μπαστούνι δεν είναι ο Λάμπρος Κωνσταντάρας όπως θα όφειλε αλλά ο Χόγκερ. Ένα πρόσωπο ηρωικού γαλλικού ποιήματος.
Ο Βαλές κούπα είναι ο Λα Χιρ, Γάλλος αξιωματικός, συμπολεμιστής της Ζαν Ντ’ Αρκ και πιστός φίλος της. Ο καρό είναι ο τρωικός ήρωας Έκτορας και ο Βαλές σπαθί απεικονίζει τον Λάνσελοτ, ιππότη της στρογγυλής τραπέζης.

Υπενθυμίζουμε οτι όλα αυτά σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου «Παιγνιόχαρτα» Γκάρντει Μπένχαμ.