Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Τα 3′ που δυναμώνουν το μυαλό, τη μνήμη και τη συγκέντρωση


Είτε ποπ, ροκ ή μέταλ, όλοι μας απολαμβάνουμε να ακούμε τα αγαπημένα μας τραγούδια επειδή μας φτιάχνουν τη διάθεση. Αντίστοιχα, όμως, αναδεικνύονται ως μια από τις καλύτερες μεθόδους για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου, αρκεί το σώμα να ακολουθήσει το ρυθμό!

Σας...  

 
έχει συμβεί να ακούσετε ένα συγκεκριμένο τραγούδι και αμέσως να θέλετε να κουνηθείτε στον ρυθμό του; Τέτοια τραγούδια θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε σε λίστες από διαφορετικές εποχές και κατηγορίες, χωρίς όμως να έχει απαραίτητα μεγάλη σημασία, καθώς οποιοδήποτε από αυτά θα μπορούσε να ευνοήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, με μια προϋπόθεση: να σας συναρπάζει ο ρυθμός του.

Νευροεπιστήμονες στην Ιαπωνία διερευνούν τον αντίκτυπο αυτής της κίνησης στο ρυθμό της μουσικής -ως αεροβική άσκηση- στη δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού και στην εκτελεστική λειτουργία. Όπως συμπέραναν στην πρώτη τους μελέτη, όσοι ακολούθησαν αυτή την άσκηση ρυθμού groove (GREX), όπως την ονόμασαν, πυροδότησαν τη δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού με τρόπο που ενισχύει τη νόηση μόνο εάν το άτομο μπαίνει στο ρυθμό, γίνεται με λίγα λόγια ένας «groove enjoyer».


Σε μια επόμενη μελέτη τους, διαπίστωσαν ότι χορεύοντας στον έντονο ρυθμό αυτόν για τρία λεπτά, ήταν αρκετό διάστημα για να ενεργοποιηθούν τα οφέλη στον εγκέφαλο. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτό το ερευνητικό στάδιο έλαβαν μέρος 48 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας 18-26 ετών. Αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας ήταν αρκετό για να τονώσει τη δραστηριότητα του ραχιαίου προμετωπιαίου φλοιού, να βελτιώσει την εκτελεστική λειτουργία, την προσοχή, τη συγκέντρωση και την κρίση, σε σύγκριση με την τυπική άσκηση πολύ ελαφριάς έντασης.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες το ίδιο αποτέλεσμα. Όπως εξηγούν οι ερευνητές σχετικά με τα πλεονεκτήματα της μουσικής άσκησης, το αίσθημα του ενθουσιασμού σε συνδυασμό με την ακουστική αίσθηση, την κίνηση και τον ρυθμό, συνδέονται άμεσα με την πιθανή εγκεφαλική ενίσχυση. Έτσι εξηγείται το γεγονός πως όσοι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν αισθάνονταν τον ενθουσιασμό ενώ έκαναν καρδιοαναπνευστική άσκηση με το ρυθμικό τραγούδι, δεν ήταν δηλαδή «groove enjoyers», δε σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ εκτελεστικής λειτουργίας και δεν εμφάνισαν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό.

Πηγή: ygeiamou.gr