Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Μέτσοβο: Τι να κάνεις – 9+1 στάσεις στη γραφική κωμόπολη



Ό,τι κι αν επιλέξεις στο ταξίδι σου στην Ήπειρο, θα δοκιμάσεις τις τοπικές γεύσεις και αυτό είναι μια εμπειρία από μόνο του

 Το Μέτσοβο αποτελεί, δικαίως, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα κυρίως... 


 

για χειμερινές διακοπές αλλά και για καλοκαιρινές. Πάντα θα βρεις όχι μόνο κάτι να κάνεις αλλά είναι τόσες πολλές οι επιλογές για όλους τους τύπους των επισκεπτών που ακόμη κι αν βρεθείς εκεί για λίγες μόνο μέρες, θα περάσεις σίγουρα καλά. Πάμε να δούμε τι να κάνεις σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο.


Μέτσοβο: Τι να κάνεις - 9+1 must do σε λίγες μέρες

1. Χιονοδρομικό Ανηλίου 

 

Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου

Μια από τις πιο ωραίες εμπειρίες το χειμώνα στο Μέτσοβο είναι φυσικά οι δραστηριότητες στα χιόνια. Το Xιονοδρομικό Ανηλίου στο ομώνυμο χωριό στο Μέτσοβο προσφέρει πίστες για αρχάριους αλλά και έμπειρους επισκέπτες αλλά και για παιδιά. Ακόμη κι αν δεν σου αρέσει το σκι ή οι δραστηριότητες στο χιόνι, μπορείς να απολαύσεις τον καφέ ή το φαγητό σου στο σαλέ και να χαλαρώσεις. 


2. Λίμνη Πηγών Αώου 

 

Λίμνη Πηγών Αώου

Η Λίμνη Πηγών Αώου δεν μπορεί να λείπει από τη λίστα σου αν βρεθείς στην περιοχή του Μετσόβου. Παρά το γεγονός ότι είναι μια τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Αώο, είναι χαρακτηρισμένη ως ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και όχι άδικα. Το σκηνικό συνθέτουν επιβλητικά λιβάδια και νερά-καθρέφτης σε υψόμετρο 1.350 μέτρων πράγμα που σου δίνει να καταλάβεις τι θα αντικρίσεις όταν θα βρεθείς εκεί. Σου προτείνουμε να βρεις ένα σημείο ψηλά στις πλαγιές και να κάτσεις για να απολαύσεις τη θέα. Οι εικόνες θα σε ανταμείψουν.

3. Τοπικές παραδοσιακές γεύσεις 

 

Παραδοσιακό τυρί Μετσοβόνε

Μέτσοβο χωρίς παραδοσιακές γεύσεις δεν γίνεται και δεν εννοούμε να πας αποκλειστικά σε κάποια ταβέρνα να φας (πράγμα που ούτως ή άλλως θα κάνεις. Μια εξίσου μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας είναι η δοκιμή των παραδοσιακών τυριών του Μετσόβου όπως είναι το μετσοβόνε. Στο Μέτσοβο υπάρχουν τυροκομεία ενώ στα παραδοσιακά μαγαζάκια μπορείς να δοκιμάσεις και να διαλέξεις αυτό που σου αρέσει και φυσικά μην παραλείψεις να πάρεις μαζί σου και για την επιστροφή. Το Μέτσοβο φημίζεται, επίσης, και για τις χυλοπίτες του. 


4. Αρχοντικό Τοσίτσα - Λαογραφικό Μουσείο 

 

Άποψη Μετσόβου

Μια από τις must do στάσεις που πρέπει να κάνεις στο Μέτσοβο είναι στο Αρχοντικό Τοσίτσα που λειτουργεί σήμερα ως Λαογραφικό Μουσείο. Πρόκειται για ένα κτίσμα χτισμένο το 1661 το οποίο σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε ένα συναρπαστικό μουσείο. Στην πραγματικότητα έχει στηθεί και διακοσμηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε καταφέρνει να σε μεταφέρει στην καθημερινότητα μιας από τις πιο ιστορικές οικογένειες της Ελλάδας, σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό και μάλιστα κατά τη διάρκεια μιας άλλης εποχής. Μια εμπειρία που συναρπάζει μικρούς και μεγάλους.

5. Επίσκεψη στο Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ 

 

Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ

Αν κάτι άλλο πρέπει να δοκιμάσεις στο Μέτσοβο αυτό είναι το καλό κρασί του. Το Μέτσοβο είναι ένα μέρος της Ελλάδας με μεγάλη τοπική οινική παράδοση και το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ είναι το κατάλληλο μέρος για να κάνεις μια οινογευσία. Το οινοποιείο ιδρύθηκε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ ο οποίος είχε όραμα να φυτέψει αμπέλια στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου και να εισαγάγει το σταφύλι Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα και σήμερα διοικείται από τον εγγονό του. Εκεί βρίσκονται και οι αμπελώνες που είναι υψηλότερα στην Ελλάδα. 


6. Μουσείο Υδροκίνησης Ανθοχωρίου


 

Καταρράκτης στο Ανθοχώρι

Το Μουσείο Υδροκίνησης Ανθοχωρίου βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Μέτσοβο και συγκεκριμένα στο ομώνυμο χωριό, το Ανθοχώρι. Μην περιμένεις ένα κλασικό μουσείο όπως τα άλλα που έχεις δει. Πρόκειται για ένα ανοιχτό μουσείο, στην κυριολεξία, με τρεχούμενα νερά μέσα στη φύση. Κάτι μοναδικό και ξεχωριστό που δεν συναντάς εύκολα αλλού. Είναι ένα ζωντανό μουσείο και το μεγαλύτερο στο είδος του στην Ελλάδα, με καταρράκτες, πέτρινα γεφυράκια αλλά και νεροτριβές, εκεί όπου πλένουν ακόμη και σήμερα οι ντόπιοι κουβέρτες και χαλιά.

7. Αβερώφειος Κήπος 

 

Θέα προς Πίνδο

Κάτι που ακόμη δεν πρέπει να χάσεις όταν βρεθείς στο Μέτσοβο ακόμη και για λίγες μέρες είναι ο Αβερώφειος Κήπος. Πρόκειται για τον κήπο τον οποίο θα βρεις σε μικρή απόσταση με τα πόδια, πάνω ακριβώς από την κεντρική πλατεία του Μετσόβου και τον οποίο θα προσεγγίσεις πολύ εύκολα. Ο Αβερώφειος Κήπος είναι γεμάτος με δέντρα και φυτά τα οποία ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν τη χλωρίδα της Πίνδου και στο κέντρο του βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Εκτός από αυτά που θα δεις όμως, θα σε συνεπάρει σίγουρα η συγκλονιστική θέα στο Εθνικό Πάρκου Πίνδου.
 

8. Στάση για τσίπουρο και καλό φαγητό 

 

Στάση για φαγητό στο Μέτσοβο

Μέτσοβο χωρίς τσίπουρο και καλό κρέας δεν γίνεται. Και αυτό θα το καταλάβεις από το πρώτο λεπτό που θα βρεθείς εκεί μιας και οι μυρωδιές θα στο επιβεβαιώσουν. Στην πλατεία και τριγύρω θα βρεις πολλά μαγαζιά που προσφέρουν καλό κρέας στα κάρβουνα, προβατίνα αλλά και μαγειρευτά με παραδοσιακές συνταγές της περιοχής. Από μόνο του αυτό αποτελεί μια γαστρονομική εμπειρία ειδικά αν το συνδυάσεις με ντόπιο τσίπουρο ή κρασί και χαλάρωση δίπλα στο τζάκι ή τη σόμπα.
 

9. Κυνήγι τρούφας 

 

Μαύρη τρούφα

Τι να κάνεις στο Μέτσοβο; Πάμε σε κάτι διαφορετικό. Αυτή είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για τους μυημένους σε διαφορετικές εμπειρίες διακοπών και ειδικά για όσους αγαπούν τα μανιτάρια. Το κυνήγι τρούφας οργανώνεται στο δάσος γύρω από το Μέτσοβο και αποτελεί μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία την οποία μπορείς να οργανώσεις και να προγραμματίσεις μέσω των τοπικών εταιριών που τις διοργανώνουν. Εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία στη φύση και θα μάθεις πολλές πληροφορίες για τα μανιτάρια τρούφες, παράλληλα θα έχεις την ευκαιρία στη συνέχεια να δοκιμάσεις νόστιμο φαγητό φτιαγμένο με τους καρπούς της δικής σου εξερεύνησης. Ακούγεται πολύ καλό, έτσι δεν είναι;
 

10. Πινακοθήκη Αβέρωφ


 

Άποψη Μετσόβου

Στο τέλος αλλά όχι λιγότερο σημαντική και ωραία είναι μια στάση στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, μια στάση πολιτισμού που πρέπει να κάνεις σε συνδυασμό με το Λαογραφικό Μουσείο. Η Πινακοθήκη που φέρει το όνομα του Αβέρωφ ιδρύθηκε, επίσης, από τον μεγάλο ευεργέτη Ευάγγελο Αβέρωφ το 1988 και περιλαμβάνει 200 έργα μερικών από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες του 19ου και 20ού αιώνα. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα είχαν επιλεγεί από τον ίδιο τον Αβέρωφ και η συλλογή θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εκείνης της περιόδου. 


Μέτσοβο - Αθήνα απόσταση 


Το Μέτσοβο απέχει περίπου 5 ώρες από την Αθήνα. Ακολουθείτε αρχικά τη διαδρομή προς Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και από εκεί συνεχίζετε μέσω Ιόνιας Οδού προς Ιωάννινα. Από την πόλη των Ιωαννίνων θα κινηθείτε προς Μέτσοβο μέσω Εγνατίας Οδού και θα δείτε πινακίδες που θα σας οδηγήσουν εύκολα εκεί σε περίπου τρία τέταρτα.

exploringgreece.tv