Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Η μαγική λέξη με τα τρία γράμματα που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας σύμφωνα με ψυχολόγο



Είτε πρόκειται για το ότι αποφύγαμε να εκμεταλλευτούμε μια νέα επαγγελματική ευκαιρία, είτε για το αρνηθήκαμε μια ευκαιρία να ταξιδέψουμε... 

 
στο εξωτερικό, όλοι έχουμε μετανιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας επειδή είπαμε όχι σε κάποια πρόκληση. Μια μαγική λέξη, ωστόσο, μπορεί να διορθώσει την κατάσταση.

Στην πράξη, σχεδόν εννέα στα 10 άτομα αισθάνονται ότι έχουν συγκρατηθεί να εμπλακούν σε κάποια πρόκληση. Οι αιτίες που μας προκαλούν συνήθως τέτοιες αναστολές είναι η έλλειψη σιγουριάς (38%), η έλλειψη αυτοπεποίθησης (31%) και ο φόβος της αποτυχίας (26%).

Το 12% των ανθρώπων αισθάνεται πάντα ότι συγκρατείται από κάποια από τις παραπάνω αιτίες. Φαίνεται ότι έχουμε γίνει τόσο επιδέξιοι στο να λέμε «όχι» που, κατά μέσο όρο, χάνουμε μια ευκαιρία για την οποία αργότερα μετανιώνουμε οκτώ φορές την εβδομάδα – ή περισσότερες από 400 φορές ένα χρόνο. Αυτές οι περιπτώσεις αφορούν από την απροθυμία να δεχτούμε μια πρόσκληση από την οικογένεια ή τους φίλους για έξοδο, μέχρι τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή και τις χάνουμε.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Fisherman’s Friend, η νεότερη γενιά 18-24 ετών νιώθει ακόμα περισσότερες τύψεις για κάποια χαμένη ευκαιρία 11 φορές την εβδομάδα 572 φορές το χρόνο. Καθώς μεγαλώνετε, οι τύψεις πέφτουν σχεδόν στο μισό με 6 φορές την εβδομάδα ή 312 το χρόνο.

Η ψυχολόγος Donna Dawson, η οποία έχει συνεργαστεί με την Fisherman’s Friend, είπε: «Η ικανότητα να λες «ναι» μπορεί να επηρεαστεί από πολλά πράγματα. ένα από αυτά είναι η στάση των γύρω μας».

«Αν λάβουμε μηνύματα που μας λένε να μην ρισκάρουμε, να μην μπλέκουμε ή να μην καθιστούμε τους εαυτούς μας ευάλωτους, θα αντιδράσουμε εκ του ασφαλούς και θα αποφύγουμε τις προκλήσεις που μπορεί να μας βγάλουν από τη βολή μας. Η αρνητική μικρή φωνή που μας μιλάει στο πίσω μέρος του μυαλού μας λέει «καλύτερα όχι», συχνά γίνεται η φωνή στην οποία συντονιζόμαστε αυτόματα. Καλύτερα να αμφισβητήσουμε αυτή τη φωνή απαντώντας της με το «Γιατί όχι;». Έτσι, θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις κατά μέτωπο και θα ανακαλύψουμε για τι είμαστε πραγματικά ικανοί», υποστηρίζει η ειδικός.

«Το να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε σου φέρει η μέρα θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση σου, δεν θα τη μειώσει», λέει. Τα 33 έτη είναι η μαγική ηλικία που αρχίζουμε να απορρίπτουμε τις αναστολές μας και να παίρνουμε το θάρρος να αρχίσουμε να λέμε «ναι» πιο συχνά.

Αναλογιζόμενοι την πορεία της ζωής τους μέχρι σήμερα, τα 10 πιο σημαντικά πράγματα που οι άνθρωποι θα ήθελαν να είχαν πει «ναι» πιο συχνά είναι:
  • Ευκαιρίες ταξιδιού (23%)
  • Εκμάθηση νέων δεξιοτήτων (21%)
  • Αποδοχή βοήθειας (18%)
  • Πηγαίνοντας σε περιπέτειες (17%)
  • Αφιερώστε χρόνο για να συναντήσετε φίλους (17%)
  • Αφιερώνει χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα (17%)
  • Περνάτε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας (17%)
  • Ξεκινώντας μια πιο υγιεινή διατροφή (16%)
  • Τερματισμός σχέσης (14%)
  • Μια νέα δουλειά (14%)

Πηγή: oloygeia.gr