Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Πρόεδρο της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας Άγγελο Αγγελίδη



1. Κύριε Πρόεδρε παρακολουθώντας την επικαιρότητα συγκεντρώσαμε μερικά στοιχεία από τη δράση σας, συλλογική και προσωπική. Να αναφερθούμε αναλυτικά;

Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας στα Πολιτιστικά της περιοχής μας. Τιμή.



2. Πού βρίσκεται σήμερα η πορεία της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ;

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ συνεχίζει το έργο της. Οι εποχές βέβαια και οι συγκυρίες δεν ευνοούν τέτοιες δραστηριότητες. Δεν καταφέραμε καλά-καλά να απαλλαγούμε και να ξεχάσουμε τα προβλήματα της Πανδημίας και εμφανίζονται καινούργια.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο ¨μάτι του κυκλώνα¨ άνευ υπερβολής. Οσα ζούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε αναγκάζουν να βγεις από την ανθρώπινη πορεία εννοώντας την άλλη πορεία του ανθρώπου (σκέψη, φαντασία, δημιουργία, πνευματική καλλιέργεια).

Ομως νιώθω ότι ακόμα υπάρχουν ψυχικά αποθέματα και πολλοί συνεχίζουν. Συνεχίζουν και συνεχίζουμε και βεβαιώνεται έτσι η άποψη ότι ο άνθρωπος είναι ον που μπορεί και να προσαρμόζεται και να ξεπερνά τις δυσκολίες.

3. Υπάρχει συμμετοχή και δραστηριότητα; υπάρχει έργο;

Η Πιερία και η Κατερίνη δεν είναι ούτε Αθήνα ούτε μεγαλούπολη. Δεν υπάρχουν χιλιάδες στο είδος και συνεπώς ο αριθμός των Μελών μας είναι περιορισμένος.

Είναι δε φυσικό άλλοτε να βρίσκονται πιο κοντά και άλλοτε να απομακρύνονται για κάποιο χρονικό διάστημα ή να μειώνεται η δραστηριότητά τους. Οι ανάγκες για βιοπορισμό πολλές φορές επιβάλλουν να ξεχάσεις τις παράλληλες σχέσεις, τα άλλα ενδιαφέροντα, τα όνειρα, τα οράματα. Πρόσφατα μία συνάδελφος από τις πιο δραστήριες και παραγωγικές αναγκάστηκε να ζήσει για περισσότερο από οκτώ μήνες στο Παρίσι. Ξαναγύρισε και ολόχαρη μας βρήκε. Εγιναν αρκετές παρουσιάσεις νέων δημιουργιών, κυκλοφόρησαν καινούργιες Εκδόσεις.

Οργανώσαμε Πνευματικές Εκδηλώσεις (Νοέμβρης 2022, ΕΚΑΒΗ) για την αξία της Ηθικής και της Παιδείας, Κοινωνικές Εκδηλώσεις (Φεβρουάριος 2023, ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ) όπου τιμήσαμε συμπολίτες μας που διαπρέπουν στον Πολιτισμό ξεπερνώντας τα όρια της Πιερίας.

Συνεργαστήκαμε απλά και χωρίς τυμπανοκρουσίες όπου μας ζητήθηκε για Κοινωνικό Εργο (Γενάρης 2023, ΚΟΡΕΣ ΠΙΕΡΙΩΝ). Προσφέραμε ΒΙΒΛΙΑ και ενισχύσαμε δημόσιες Βιβλιοθήκες.

4. Τί σας ευχαριστεί περισσότερο;

Νιώθω καλά γιατί εκτιμώ ότι τα ποσοστά των δύστροπων, περίεργων, πονηρών και επιθετικών ατόμων που καιροφυλακτούν να εκμεταλλευτούν τις συλλογικές καταστάσεις βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο. Οταν βρίσκεσαι σε μια Ομάδα με κάποια ευθύνη πρέπει να έχεις τεντωμένες τις κεραίες για πρόληψη ανεπιθύμητων ενεργειών.

5. Τί σας στενοχωρεί περισσότερο;

Η αντίληψη σε πολλούς πως όταν γίνεται κάτι πετυχημένο τότε είναι έργο δικό μας αλλά όταν γίνεται κάτι ατυχές και άσχημο τότε φταίει κάποιος άλλος.

Επίσης δεν μου είναι ευχάριστο αυτό που επιχειρούν αρκετοί. Να συμμετέχουν ταυτόχρονα σε πολλές δράσεις και στο τέλος να μην είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

6. Κάποια ιδιαιτερότητα για την ΕΝΩΣΗ και τα Μέλη σας;

Η ΕΝΩΣΥΠ δεν έχει μεγάλους στόχους. Εχει στόχους απλούς και ρεαλιστικούς. Δεν πρέπει να θεωρούμε τους ήδη Συγγραφείς όντα που ήρθαν από κάποιον άλλο πλανήτη.

Είναι κι αυτοί άνθρωποι όπως εμείς, απλοί, καθημερινοί, με ελαττώματα, προτερήματα, με ανάγκες και ίσως με κάποιο επιπλέον χάρισμα. Αν αυτό το χάρισμα το έχεις κι εσύ τότε μην το κρύψεις. Γράψε και διάβασέ το στη παρέα σου, στου φίλους σου, στα αγαπημένα σου πρόσωπα. Αν νιώσεις το ταλέντο σου, μη ντραπείς, μη φοβηθείς, μη το κρύψεις στο συρτάρι. Αν σου δώσαμε αυτό το θάρρος, τότε πετύχαμε σαν ΕΝΩΣΗ.

Βέβαια μη ξεχαστούμε, μην παρασυρθούμε, μη ξεφύγουμε από τον περπατημένο δρόμο. Στις επιτυχίες δεν αρκεί μόνο το ταλέντο, θέλει και δουλειά, πολλή δουλειά για την ολοκλήρωση.

Μη βιαστούμε να κατακτήσουμε τον τίτλο του διάσημου Συγγραφέα, ίσως να μη το πετύχουμε ποτέ. Θα προσπαθούμε ώσπου να καταλάβουμε ότι αυτό που δημιουργήσαμε δίνει θετικά στοιχεία ωφελώντας έστω και λίγο τη σκέψη κάποιου άγνωστου αναγνώστη

7. Τι νομίζετε πως παραλείψατε να κάνετε ;

Η Ενωση είναι Ενωση Συγγραφέων Πιερίας. Στο Λιτόχωρο έγινε αισθητή η παρουσία μας. Χρωστούσαμε όμως παρουσία και στη Βόρεια Πιερία. Με την ευκαιρία της ετήσιας Εμποροπανήγυρης ΑΙΓΙΝΙΟΥ δημιουργήσαμε ένα απλό 3πτυχο για να το μοιράσουμε στους Επισκέπτες της Εμποροπανήγυρης με την άδεια της Επιτροπής του Δήμου.

Το Φυλλάδιο είναι διαφημιστικό των στόχων και σκοπών της ΕΝΩΣΥΠ και του συγγρα-φικού έργου ορισμένων από τα Μέλη μας που θέλησαν να συμμετέχουν προαιρετικά (επωμίσθηκαν το σχετικό κόστος). Κίνηση εξωστρέφειας τόσο στη Βόρεια Πιερία όσο και στις όμορες περιοχές.

8. Εχει νόημα η ύπαρξη της Ενωσης ;

Νόημα δίνει το παραγόμενο έργο. Το αποτέλεσμα φαίνεται συνήθως σε βάθος χρόνου. Δεν είναι εύκολο να αξιολογήσουμε το έργο μας. Ομως η Ενωση πλαισιώνεται ολοένα και από περισσότερα νέα Μέλη και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Πολλά από τα Μέλη μας διακρίθηκαν σε Διαγωνισμούς και έξω από τα σύνορά μας, άλλο θετικό σημείο.

9. Υπάρχει στήριξη από την Τοπική Εξουσία και τους Φορείς; Επειδή έχουμε μεταβατική περίοδο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα ήθελα να αναφερθώ, είναι νωρίς. Θα προτιμούσα και θα φροντίσω άμεσα να βρεθούμε από κοντά με τους παράγοντες που εκλέχτηκαν και ανέλαβαν για να βάλουμε μια νέα βάση συνεργασίας και συνύπαρξης στον Τομέα του Πολιτισμού. Πολλές φορές Φορείς και Εξουσίες χάνονται σκόπιμα ή μη, σε ανιαρή γραφειοκρατία προς τέρψιν της αναβλητικότητας ή της σκόπιμης αποφυγής.

10. Αναφέρατε τις Εκλογές και προκαλέσατε ερώτημα, επί προσωπικού: ¨προέρχεστε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα περιμέναμε να σας δούμε σε κάποιο Ψηφοδέλτιο αν όχι επί κεφαλής, τουλάχιστον συνεργάτης, δεν επιχειρήσατε¨;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι προσωπικό στοίχημα. Συμμετέχω για να αφήσω το δικό μου αποτύπωμα. Οι περισσότεροι ασχολούνται χωρίς να γνωρίζουν από πού αρχίζουν και που θέλουν να φτάσουν, δηλαδή χωρίς στόχους.

Στη παρούσα φάση και με τον ισχύοντα Νόμο η Τοπική Αυτοδιοίκηση χάνει εκείνα τα πραγματικά και ουσιαστικά της χαρακτηριστικά. Δημιουργήθηκαν τεράστιοι Δήμοι που τυπικά ίσως να στέκονται και να στηρίζουν την έννοια Αυτοδιοίκηση, ουσιαστικά όμως δεν μπορούν να στηρίξουν την έννοια Τοπική. Υπάρχει περίπτωση οι Σύμβουλοι να μην γνωρίζουν τον Δήμαρχό τους. Υπάρχει περίπτωση να βρίσκονται στο ίδιο Ψηφοδέλτιο άτομα της ίδιας οικογένειας. Υπάρχει περίπτωση να εκλεγούν άτομα που συμμετέχουν με αποκλειστικά άλλη σκοπιμότητα σύμφωνα με τα δικαιώματα που παρέχει ο Νόμος. Υπάρχει περίπτωση να εκλεγούν νεότατα άτομα κυριολεκτικά ¨παιδιά¨ εντελώς άπειρα ακόμα και στα κοινωνικά θέματα. Όμως το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να έχει παρά-γοντες έμπειρους, με ¨ένσημα¨ στη καθημερινότητα, με γνώμη και πρωτοβουλία, με σχηματισμένη ήδη μια πυγμαία προσωπικότητα. Μπορεί να βολεύεται και να ελίσσεται καλύτερα ο Δήμαρχος όταν έχει άπειρους και κατά συνέπεια υπάκουους συνεργάτες, όμως το μάρμαρο αργά ή γρήγορα το πληρώνει η τοπική κοινωνία.

Συνειδητά δεν συμμετείχα στις πρόσφατες εκλογές διότι είναι εξ αρχής φανερό ότι δεν θα μπορούσα να προσφέρω, λόγω του μηχανισμού διοίκησης, αυτά που οραματίστηκα.

Πραγματικά μένει ένα αίσθημα ανικανοποίητο, όμως είναι προτιμότερο και το αντιμε-τωπίζω με αξιοπρέπεια, παρά να πειραματίζομαι στις πλάτες συνανθρώπων μου.

11. Αναφέρατε για Φορείς και Εξουσίες και αποτελεσματικότητα, τι εννοείτε;

Μεγάλο Κεφάλαιο, ατελείωτο. Όμως απλά και σύντομα μπορούμε να πούμε, ότι γενικά το Κράτος αν δεν απουσιάζει παντελώς, τις περισσότερες φορές δεν είναι αρκετό.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη και μηχανισμός επανόρθωσης (οι Θεομηνίες αναδεικνύουν το πρόβλημα). Δεν υπάρχει επιτήρηση και εφαρμογή των Νόμων (απροστάτευτος Ολυμ-πος, αφύλακτα Δάση, εγκατάλειψη αρχαιολογικών χώρων, απροστάτευτος Πεζόδρο-μος, Θέρετρα στο έλεος των πρόσκαιρων συμφερόντων). Δεν υπάρχει παραδειγμα-τισμός και βελτίωση σε ανάλογες καταστάσεις (πυρκαγιές, πλημμύρες).

Αν και οι πάντες μιλούν και ενδιαφέρονται για Ενεργειακή κρίση και Περιβαλλοντική Καταστροφή, δεν υπάρχει Σχέδιο Οικονομίας για λελογισμένη κατανάλωση Ενεργειακής πρώτης ύλης (απεριόριστα ταξίδια, πτήσεις με μισοάδεια αεροπλάνα, άγονα δρομο-λόγια, κατάχρηση καλοριφέρ ή ψυκτικών μονάδων).

Αυτά και όχι μόνο, αν δεν φροντίσει να τα προστατέψει το οργανωμένο με εξειδικευμέ-νους επιστήμονες Κράτος, δε θα έχουν καμιά τύχη. Ο απλός λαός όσο και να μορφωθεί όσο και να εκπαιδευτεί πάλι θα σπαταλήσει, θα καταχραστεί, θα ξεπεράσει τα όρια.

12. Τι σχέση έχετε ως ιδιαίτερα σκεπτόμενοι με τα σύγχρονα Κοινωνικά Προβλήματα; Υπάρχει σκέψη, υπάρχει προβληματισμός, υπάρχει σύγκρουση, υπάρχει συμβιβασμός ιδεών και απόψεων. Αν βρεθεί κάποιος κοντά στις Ομάδες μας, στις Συνεδρίες, στις Δράσεις μας θα αισθανθεί όλη την ζωντάνια και την ενεργό συνείδηση που βγαίνει σαν απόσταγμα από την ανθρώπινη καθημερινότητα. Η Κοινωνία μας, η ανεργία, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η πολιτική, οι πολιτικοί, η εξέλιξη, η μόρφωση, η τεχνολογία, η απόλαυση, η καταδίκη, η αναγνώριση, η αδικία, ο πόλεμος, ο αφανισμός, τα φυσιολογικά και ¨παρά φύσιν¨, όλα καλλιεργούνται εκούσια ή ξαφνικά στο μεγάλο ψυχικό και πνευματικό μας υπόβαθρο. Δεν υπάρχει απάθεια. Η όποια αδράνεια επιβάλλεται επειδή είναι υπόθεση λεπτή και καθόλου εύκολο να κάνεις κήρυγμα στον φίλο σου, στο γείτονα ή σε πρόσωπα συγγενικά στο άμεσο περιβάλλον σου. Όμως διαχέεται ο συνεχής προβληματισμός και η αγωνία για το καλύτερο.

13. Να επαναφέρω μια ερώτηση; Γιατί σας θεωρούν αυστηρό Πρόεδρο;

Πέρασα πολλά χρόνια στις σχολικές αίθουσες σαν εκπαιδευτικός και μάλιστα Θετικών Επιστημών, εκεί δηλαδή που 1+1 κάνει απόλυτα 2, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο.

Κάθε δουλειά έχει κανονισμούς και όρους που αν δεν τηρηθούν, δεν πετυχαίνουμε. Προσωπική μου Αρχή είναι ¨ ή κάνουμε κάτι σωστά ή δεν το κάνουμε ¨. Το πετυχημένο μας έργο να είναι παραδειγματισμός στους νεώτερους. Η αντίληψη του ¨δε πειράζει¨ είναι σφάλμα και δημιουργεί άμβλυνση συνείδησης, συνεπώς αδιαφορία για τον στόχο. Τα θετικά αποτελέσματα και κατά συνέπεια ο Πολιτισμός στηρίζονται στην πειθαρχία. Για να είσαι σοβαρός άνθρωπος πρέπει να είσαι αυστηρός στη δουλειά σου.

14. Πείτε μας μια λέξη που μισείτε και μια λέξη που αγαπάτε.

¨Υποκρισία¨, λέξη επικίνδυνη και καταστροφική. ¨Συνέπεια¨, λέξη που αγαπώ.

15. ¨Αυτογνωσία¨, ¨Πειρασμός¨, ¨Ονειρο¨.

¨Αυτογνωσία¨, ασπρόμαυρο όνειρο που δίνει απλά και λιτά σωτήριο μήνυμα. ¨Πειρασμός¨, να ασχοληθείς μόνο και εφόσον μπορείς να γητεύεις φίδια επικίνδυνα. ¨Ονειρο¨, αναγκαία αυταπάτη για την ισορροπία της ψυχή.

16. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώ και εσάς και το BLOG που προσφέρετε πολλά στην καθημερινή ενημέρωση.