Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Γίνε Teamplayer στη ζωή μέσα από το μπάσκετ


«Αναρωτηθήκατε ποτέ, ποιο άθλημα είναι αυτό που θα βοηθούσε το παιδί σας περισσότερο στη ζωή του; Κάθε παιδί είναι μοναδικό και το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να ξεχωρίσετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του προκειμένου να επιλέξετε ένα ατομικό ή ένα ομαδικό άθλημα. Μια δοκιμή σίγουρα θα σας πείσει! Ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες (5-8 ετών), τα παιδιά αλλάζουν άποψη και δυσκολεύονται να αποφασίσουν ποιο είναι τελικά το άθλημα που τους ικανοποιεί περισσότερο.

Η... 

 
καλαθοσφαίριση (το μπάσκετ), είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ομαδικά αθλήματα στον κόσμο και αυτό γιατί συνδυάζει πολλά καλά στοιχεία που βοηθούν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια σε όλα τα στάδια ανάπτυξης τους. Αρχικά, τα παιδιά μέσα από την συμμετοχή τους αναπτύσσουν τις ειδικές φυσικές ικανότητες σε ευλυγισία, ταχύτητα, δύναμη και αντοχή. Ακόμη, κοινωνικοποιούνται, επικοινωνούν και καλλιεργούν ένα πνεύμα συνεργασίας-ομαδικότητας με έντονα στοιχεία εν συναίσθησης. Σε ατομικό επίπεδο, η αυτοεκτίμηση τους, η θετική αυτοαντίληψη και αυτοπεποίθηση τους αυξάνονται, ενώ παράλληλα κατανοούν τη σημασία και τον ρόλο τους μέσα στην ομάδα. Μεγαλώνοντας, μαθαίνουν να αγωνίζονται τίμια και δίκαια με σεβασμό στον αντίπαλο, να κατανοούν την αξία της προσπάθειας, να γνωρίζουν βασικούς κανονισμούς και να τους τηρούν.

Ο όρος«κινητικές δεξιότητες» περιγράφειτην ικανότητα του σώματος να διαχειρίζεται τη διαδικασία μίας κίνησης αλλά και τον συνδυασμό πολλών κινήσεων. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος (κεντρικό νευρικό σύστημα), τα περιφερειακά νεύρα και οι μύες χρειάζεται να λειτουργούν μαζί αρμονικά και ταυτόχρονα. Έτσι, ο συντονισμός καθορίζεται από το πόσο καλά μπορεί ένα παιδί να χρησιμοποιεί αυτές τις κινητικές λειτουργίες για να εκτελέσει μια δράση από μια αντίδραση, όπως για παράδειγμα το ριμπάουντ ή το μπλοκ άουτ στο μπάσκετ.

Πέρα από τις τεχνικές κινήσεις που έχουν ίδια ή παρόμοια βάση στο μπάσκετ, η ικανότητα εκτέλεσης ενός παιδιού λόγω της συμμετοχής χεριών-ποδιών προϋποθέτει και τεχνική μυαλού…»

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στη διεύθυνση https://alphaomegaygeias.gr/stay-fit/gine-team-player-sth-zwh-mesa-apo-to-mpasket/