Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

5 σημάδια που φωνάζουν ότι τα φυτά σου θέλουν πότισμα


Οι λόγοι για να έχεις φυτά εσωτερικού χώρου είναι άπειροι. Πέρα από διακοσμητικούς λόγους, υπάρχουν έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι τα φυτά είναι αναγκαία στη ζωή μας, επιδρούν θετικά στην ψυχολογία μας και κάνουν αποδεδειγμένα καλό στην υγεία μας.

Σύμφωνα με... 

 
έρευνα του Washington State University, τα φυτά καταπολεμούν το στρες. Από την άλλη, ερευνητές του University of Exeter ανακάλυψαν ότι τα φυτά είναι ικανά να αυξήσουν την παραγωγικότητα κατά 15%.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως μειώνουν την υποτονικότητα, τα περιστατικά ασθένειας, απωθούν τα έντομα και βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα. Επίσης, εδώ μπορείς να βρεις τον κατάλογο της NASA με τα φυτά που καθαρίζουν με 100% φυσικό τρόπο, την ατμόσφαιρα γύρω σου.


Όλα ωραία όλα καλά. Πηγαίνεις, λοιπόν, και εσύ στο συνοικιακό ανθοπωλείο, ή τέλος πάντων στο φυτώριο που βρίσκεται σχετικά κοντά στο σπίτι σου και προμηθεύεσαι κάμποσα φυτά εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, μετά από λίγο καιρό ανακαλύπτεις πως τα μισά έχουν αρχίσει να ξεραίνονται. Αναρωτιέσαι τι έχει πάθει λάθος αλλά δεν είναι μόνο ένα πράγμα.

Οι παράγοντες που μπορεί να οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα σίγουρα ποικίλουν. Ωστόσο, το πότισμα είναι ξεκάθαρα το σημαντικότερο task. Με άλλα λόγια, πρέπει να «βρεις» τη χρυσή τομή του ποτίσματος για να διατηρηθούν τα φυτά σου ζωντανά και υγιή. Και ενώ οι ανάγκες σε πότισμα είναι διαφορετικές από φυτό σε φυτό, τόσο το ελάχιστο, όσο και το υπερβολικό πότισμα, σίγουρα δεν θα έχουν καλή κατάληξη για κανένα φυτό. Ανεξαιρέτως.

Και μιλώντας για την περίπτωση που δεν είσαι και τόσο καλη με το τακτικό πότισμα, κατά γενικό κανόνα, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις για να καταλάβεις ότι το φυτό σου διψάει απεγνωσμένα. Ως σωστη plant parent που είσαι, τις βρίσκεις παρακάτω και παίρνεις μαθήματα.

Αυτά, λοιπόν, είναι τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν τα ποτίζεις όσο πρέπει. Γιατί δεν είναι μόνο το δέρμα σου που χρειάζεται συχνή ενυδάτωση.

Φυτά διψασμένα για νερό: Τα φύλλα είναι εύκαμπτα και το χώμα εντελώς ξερό

Ακούμπησε με το δάχτυλό σου το χώμα για να καταλάβεις εάν είναι ξερό. Επίσης, άλλος ένας τρόπος είναι να θάψεις ένα μολύβι μέσα στο χώμα. Εάν η μύτη του μολυβιού βγει χωρίς ίχνος από χώμα, τότε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

Κομμάτια χώματος «ξεκολλάνε» από τη γλάστρα με μεγάλη ευκολία

Τι θέλω να πω με αυτό; Όταν το χώμα δεν είναι συμπαγές, αλλά σπάει σε κομμάτια και μετακινείται εύκολα μέσα στη γλάστρα, τότε πρέπει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου, να πιάσεις το ποτιστήρι και να σώσεις το φυτό σου. Αυτό το tip έχει άμεση σύνδεση με το παραπάνω και θέλει προσοχή.

Τα φύλλα κιτρινίζουν; Το φυτό σου θέλει επειγόντως ενυδάτωση

Εάν δεις ότι τα φύλλα αρχίζουν και κιτρινίζουν, είναι κάπως ξερά στην υφή (και όχι μαλακά), μετά γίνονται καφέ και τελικά πέφτουν από το στέλεχός του, σίγουρα το πότισμα είναι αναγκαίο.

Οι άκρες των φύλλων αρχίζουν και καφετιάζουν

Και σε αυτήν την περίπτωση, το φυτό σου χρειάζεται νερό.

Τα φύλλα κυρτώνουν

Μία αρκετά σαφής ένδειξη ότι η πρασινάδα σου χρειάζεται πότισμα.

Πηγή: ladylike.gr