Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Μαγευτικά σπήλαια της Ελλάδας που αξίζει να εξερευνήσετε


Μία διαφορετική εμπειρία στα έγκατα της γης

Τα σπήλαια αποτελούν σταθερά πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες. Η απόκοσμη ομορφιά τους, η μυστηριώδης ατμόσφαιρα στο εσωτερικό τους και οι ιστορίες που κουβαλάνε κάποια από αυτά, έλκουν το ενδιαφέρον του κόσμου.

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά σπήλαια και πολλά είναι επισκέψιμα. Αν θελήσετε, λοιπόν, να τα ανακαλύψετε και να ζήσετε μια διαφορετική εμπειρία στα έγκατα της γης, παρακάτω σας έχουμε πέντε μαγευτικά σπήλαια της χώρας μας που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε, ενώ ενδιαφέρον έχουν και οι ιστορίες που κουβαλάνε.


Σπήλαιο Σφενδόνη – Ζωνιανά 






Γνωστό και ως η «Τρύπα του Σφενδόνη», είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της χώρας. Βρίσκεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα, στην είσοδο των Ζωνιανών. Και όπως λένε και οι κάτοικοι του χωριού «Όποιος της φύσης τσ’ ομορφιές θέλει να καμαρώνει στα Ζωνιανά να ‘ρθεί να δει την τρύπα του Σφεντόνη».





Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως εποχική κατοικία κατά την Πρωτομινωική εποχή, ενώ συνεχίστηκε και κατά την Ρωμαϊκή. Επίσης, την περίοδο των επαναστάσεων το πρώτο τμήμα του λειτούργησε για τους επαναστάτες ως καταφύγιο. Αυτό που το κάνει ιδιαιτέρως ξεχωριστό είναι η σπάνια έγχρωμη λιθωματική «διακόσμησή» του, η οποία δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε από το σκοτεινό περιβάλλον του σπηλαίου.




Μιλώντας με νούμερα, το σπήλαιο του Σφενδόνη είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, με την επιφάνειά του να απλώνεται σε 3.400 μέτρα και το μήκος του να μετρά 145 μέτρα, ενώ στα 270 μέτρα της διαδρομής του υπάρχουν ογκώδεις κολώνες που δημιουργούν δαιδαλώδη διαμερίσματα. 


Σπήλαιο Λιμνών – Καλάβρυτα






Τα Καλάβρυτα αποτελούν έναν δημοφιλή χειμερινό προορισμό, οπότε αν βρεθείτε στην περιοχή, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Σπήλαιο των Λιμνών στο χωριό Καστριά, 17χλμ. από την πόλη. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό κόσμο στα έγκατα της γης, με λίμνες που εναλλάσσονται αρμονικά με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.


Αυτό που κάνει το Σπήλαιο των Λιμνών να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, είναι οι τρεις όροφοι που διαθέτει και το κάνουν να μοιάζει με ένα θαύμα της φύσης. Το Σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1964, ενώ έγινε επισκέψιμο για το κοινό το 1990.

Η είσοδος πραγματοποιείται από μια τεχνητή σήραγγα που οδηγεί απευθείας στο δεύτερο όροφο του σπηλαίου, ενώ η διάβαση στις λίμνες πραγματοποιείται από υπερυψωμένες γέφυρες. 


Σπήλαιο Διρού – Μάνη






Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή σπήλαια της χώρας και σημεία αναφοράς στη Λακωνία. Εξάλλου, όποιος ταξιδεύει στην περιοχή, δεν γίνεται να μην επισκεφτεί το ιστορικό σπήλαιο Διρού, του οποίου η ύπαρξη είναι γνωστή ήδη από το 1900, αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1949 για να ανακαλύψουν τον μαγευτικό κόσμο που απλώνεται στα έγκατα της γης. Ένας μυστηριώδης λαβύρινθος γεμάτος λίμνες και τοπία απόκοσμης ομορφιάς.




Στην περιοχή του Διρού στη Μάνη υπάρχουν δύο σπήλαια, η Βλυχάδα και η Αλεπότρυπα. Η Βλυχάδα Διρού θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά σπήλαια στον κόσμο. Μέχρι σήμερα έχουν χαρτογραφεί 14.700 μέτρα διαδρομών, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των υδάτων. Η Αλεπότρυπα Διρού ανακαλύφθηκε τυχαία το 1958 και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον αρχαιολόγων από όλο τον κόσμο, ενώ στο παρελθόν υπήρξε και κοίτη υπόγειου ποταμού.





Η επίσκεψη στα σπήλαια Διρού διαρκεί 45 λεπτά και γίνεται με μικρές βάρκες, όπου ο βαρκάρης γίνεται και ξεναγός, περιγράφοντας την ιστορία τους σε μια λιμναία απόσταση 1.200 μέτρων, ενώ το κομμάτι που διανύει κανείς με τα πόδια δεν ξεπερνάει τα 300 μέτρα.


Σπήλαιο Δικταίο Άντρο – Λασίθι





Βρίσκεται φωλιασμένο στην άγρια «αγκαλιά» του βουνού Δίκτη στο Λασίθι της Κρήτης, κι εκεί, σύμφωνα με τον μύθο, η Ρέα όταν γέννησε τον Δία, αποφάσισε να τον κρύψει προκειμένου να τον προστατέψει από τον πατέρα του, Κρόνο.




Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Δίας γεννήθηκε ή τουλάχιστον μεγάλωσε έως ότου ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τον πατέρα του, στο Σπήλαιο Ιδεών, στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη. Ο τόπος έγινε γρήγορα χώρος λατρείας και προσκυνήματος, ενώ σήμερα προσφέρεται για πεζοπορίες μέσα στην υπέροχη φύση.




Πλούσιο σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες, το Δικταίο Άντρο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του βουνού Δίκτη στην Κρήτη, πάνω από το χωριό Ψυχρό στο νομό Λασιθίου σε υψόμετρο 1.020 μέτρων. Στο εσωτερικό του ο επισκέπτης θα δει εκτός από σταλαγμίτες και σταλακτίτες και μια λίμνη. Εκεί, συναντάται και ο «μανδύας του Δία», ένας σταλακτίτης που κρέμεται σαν πολυέλαιος πάνω από τη λίμνη, με το σχήμα του να θυμίζει μανδύα.


Σπήλαιο Ανεμότρυπας – Πραμάντα




Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της χώρας, είναι και εκείνο της Ανεμότρυπας στα Πραμάντα, στα Τζουμέρκα σε υψόμετρο 900 μέτρων. Ένα σπήλαιο ιδιαίτερο, καθώς το διασχίζει ποτάμι ενώ διαθέτει τρία επίπεδα. Ανακαλύφθηκε το 1960, όταν η σπηλαιολόγος και επίτιμη πρόεδρος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής εταιρείας, Άννα Πετροχείλου, θα επισκέπτονταν την περιοχή στα Τζουμέρκα.



Ο τότε πρόεδρος της κοινότητας της Πράμαντας, έδωσε εντολή σε δύο τολμηρούς νέους, τον Αποστόλη Λάμπρη και το Γιώργο Καρακώστα να διανοίξουν μία σχισμή σ΄ ένα σημείο του εδάφους, από το οποίο έβγαινε δροσερός αέρας, ώστε να διερευνηθεί το εσωτερικό του. Οι δύο νέοι, έρποντας και χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους τα βασικά μέσα, κατάφεραν και έφτασαν σ’ ένα ευρύ κοίλωμα και αντίκρυσαν μια απόκοσμη ομορφιά. Τότε ανακαλύφθηκε το σπήλαιο και πήρε το όνομα «Ανεμότρυπα» λόγω της σχισμής.

Το σπήλαιο διαθέτει τρία επίπεδα. Το πρώτο έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του. Το δεύτερο είναι επισκέψιμο, όπου εκεί θα διανύσεις μία εντυπωσιακή διαδρομή μήκους 250 μέτρων που φιλοξενεί 10 αίθουσες. Το τρίτο επίπεδο φιλοξενεί την κοίτη του ποταμού Άραχθου. Η διαδρομή είναι εντυπωσιακή, καθώς συναντάς μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, θόλους, λίμνες σε αποχρώσεις του ροζ, του άσπρου και του γκρι, και γεωλογικά «δωμάτια».